Hlavní navigace

Senioři a homeopatie

23. 5. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Starší lidé užívají často velké množství léků. Jak pomoci organismu vyrovnat se s náporem chemie? Léčbu mnohých seniorských potíží můžeme podpořit i přírodní cestou.

Lidský organismus se s přibývajícími roky potýká s čím dál tím většími zdravotními potížemi. Mohou to být méně závažná onemocnění, která nám spíš způsobují určitý životní diskomfort, nebo i poměrně závažné potíže, například kardiovaskulární nemoci či diabetes.

Není tedy překvapením, že mnozí senioři užívají velké množství léků a sžívají se s praktickými dávkovači. Důležitou otázku o nadužívání léků bychom neměli nechat stranou. Je to téma, o kterém by se mělo mluvit a již se o to pokouší například Ústav lékového průvodce ve svém projektu Senior, který podrobuje farmakoterapii seniorů lékovým auditům.

„V lékárně se u seniorů často setkávám s tím, že užívají velké množství léků, jejichž vedlejší a nežádoucí účinky se překrývají s dalšími léky,“ potvrzuje farmaceutka Jana Strieglerová. Lékařka s homeopatickou praxí Magdaléna Záchová k tomu dodává: „Senioři jsou opravdu specifickou skupinou a je pravda, že obecně užívají velké množství léků. Ve své ordinaci svým starším pacientům, kterých se to týká, doporučuji homeopatický lék Nux vomica 9CH v dávkování 5 granulí večer.“ Zmíněný lék má detoxikační schopnosti, působí zvláště na játra a pomáhá odbourávat toxické látky.

Trávení a vylučování

Lidé vyššího věku mívají často potíže jak s trávením, tak i s vylučováním. „Pomalé trávení pak pomáhá zvládnout Carbo vegetabilis 9CH. Pokud je pacient křehčí, doporučuji podávat homeopatické léky rozpuštěné ve vodě a popíjet,“ říká Magdaléna Záchová a dodává, že i senioři by se měli co nejvíce hýbat a tím podpořit peristaltiku střev. Ideální je každodenní procházka na čerstvém vzduchu.

Další nezbytností, na kterou bychom měli myslet, a ačkoli se o tom často mluví, senioři ji opomíjejí, je dostatečný příjem tekutin. Základem pitného režimu by měla být čistá voda. Homeopatických léků, které pomohou vyřešit potíže se zácpou, je mnoho. Například Alumina 9CH je vhodná pro pacienty, kteří vypadají jakoby vysušeně. Mohou mít i hodně suchou kůži. Chybí u nich nucení na stolici a vyprazdňování je velmi namáhavé, stolice odchází po malých kouscích. Doporučené dávkování je v případě potíží 3× denně. Antimonium crudum 9CH je lék vhodný pro starší pacienty, u nichž se střídá zácpa s průjmem a nadýmáním. Dávkování je opět 3× denně.

Myslet na prevenci a na psychiku

Preventivním lékem na podporu imunitního systému je Oscillococcinum. Užívá se jedna tuba týdně v době infekčních onemocnění. Senioři jej mohou užívat i v případě, kdy často hlídají svá vnoučata, která by je mohla nakazit nějakou nepříjemnou dětskou nemocí, již si přinesou ze školky nebo ze školy. 

Další skupinou jsou senioři, kteří mají psychické potíže, o kterých třeba ani příliš nemluví. Může to být například strach ze smrti, buď své, nebo svého partnera, který je těžce nemocný.

„Jedním z homeopatických léků, které doporučuji, je Phosphoricum acidum 9, 15 nebo 30 CH. Lék je vhodný na psychickou i fyzickou vyčerpanost, která je hlavně dlouhodobá. Ředění volím individuálně a často používám vzestupné ředění. Když je pečující senior hodně vyčerpaný a sám nemá moc svých fyzických sil, začínám dávkováním 9CH 2–3× denně,“ doporučuje farmaceutka Jana Strieglerová.

Odborná spolupráce:

PharmDr. Jana Strieglerová

Farmaceutka. Profesně se věnuje také homeopatii a poradenství o zdravé výživě.


MUDr. Magdaléna Záchová

Praktická lékařka, anestezioložka a homeopatka. V ordinaci používá jak klasické, tak alternativní metody léčby, které se velice dobře doplňují.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).