Hlavní navigace

Sedm jídel z hospodského menu: k dietě se celkem hodí

25. 6. 2012

Sdílet

 Autor: Renata Petříčková
„I dietáři si mohou dopřát meníčka,“ hodnotí odbornice nabídku obědů v restauracích. Většina jídel sice potřebuje trochu poupravit, ale pak si můžete dát i kachnu.

Snažíte se hubnout nebo nepřibrat? I s běžnými obědovými menu lze jíst tak, abyste se cítili fit a shazovali kilogramy. Zdravé hubnutí totiž není jen otázkou diet, drahých potravin nebo zázračných tabletek. Velmi často stačí „jen“ správná úprava jídelníčku a nevelká dávka pravidelného pohybu. „Díky tomu si i dietáři mohou v restauracích dopřát meníčka,“ vysvětluje Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment, „ta totiž nemusejí být žádnou překážkou v tom, dát svůj stravovací režim do pořádku.“

Zlaté pravidlo zní: Vyvážený jídelníček. A jde to i s kachnou

Ať už chodíte na obědy do jakékoli restaurace a dáváte si k jídlu cokoli, mějte vždy na paměti základní stravovací pravidlo: Zohledňujte skladbu celodenního jídelníčku. Pokud bude vyvážený, můžete si i při redukci nadváhy dovolit k obědu přílohu a čas od času zhřešit jídlem, které by žádný dietolog nedoporučil. V rámci poledních menu si pak můžete dát i nezahušťovanou polévku typu masový či zeleninový vývar. Ideální ale je, když víte, z jakých surovin se jídlo připravuje.

Kristýna Galová z Institutu kompliment vybrala sedm jídel, která se v našich restauracích pravidelně objevují. Nutričně je zhodnotila a navrhla, jak je upravit tak, abyste se s nimi nemuseli bát hubnout.

1. Penne s kuřecím masem a drcenými rajčaty

cca 1500 kJ, 9 g tuky, 18 g bílkoviny, 65 g sacharidy

Obědová klasika těch, kdo koketují s myšlenkou hubnutí. A mají pravdu. Jednou za týden jsou těstoviny vhodnou obědovou variantou a v pořádku je i energetická hodnota a skladba živin. K dokonalosti chybí snad už jen více čerstvé zeleniny pro doplnění vlákniny.

2. Segedínský guláš speciál s houskovým knedlíkem

guláš: 1900 kJ, 40 g tuky, 14 g bílkoviny, 10 g sacharidy

4 knedlíky: 1400 kJ, 2 g tuky, 67 g sacharidy, 11 g bílkoviny

Tohle je naopak česká omáčková klasika. Velmi oblíbená, ale stejně jako svíčková s pěti knedlíky je i segedín pro zdravý životní styl nevhodný. Obsahuje hodně nasycených tuků z tučného masa, a přitom málo kvalitních bílkovin, zásmažku či jíšku s moukou. A knedlíky? Ty mají nízkou výživovou hodnotu, o vysokém glykemickém indexu ani nemluvě. Pokud si ale dáte místo šesti dva, energii rychle ušetříte.

3. Vepřová panenka v bramboráku, salát Coleslaw

vepřová panenka: 100 g – 610 kJ, 20 g bílkoviny, 5 g tuky

bramborák: 90 g – 1500 kJ, 59 g sacharidy, 16g bílkoviny

salát Coleslaw: 559 kJ, 1g bílkoviny, 12 g sacharidy, 8 g tuky

Vepřová panenka je sama o sobě v pořádku. Bramborák z ní ale seškrábejte. Je smažený, obsahuje hodně tuku a má vysoký glykemický index. Místo něj si radši dejte malou porci vařených brambor s čerstvou pažitkou.

I když zní salát Coleslaw velmi zdravě, pozor na něj. Většinou nikdy neznáme jeho přesné složení. A pokud navíc obsahuje dresink nebo jinou zálivku, může to být nenápadný rozvraceč hubnoucích pokusů. Objednejte si místo něj radši samotnou zeleninu, kterou dochutíte trochou kvalitního rostlinného oleje, balzamico octa nebo citronové šťávy.

4. Gratinovaná brokolice se sýrovou omáčkou

brokolice gratinovaná jen se sýrem: cca 1100 kJ, 11 g bílkoviny, 18 g sacharidy, 15 g tuky

Omáčkám, které se k podobným jídlům dodávají, se vyhněte obloukem. Bývají velmi často instantní a velmi nezdravé a ani ty domácí, zahuštěné jíškou nebo smetanou, nejsou žádná výhra. Místo nich si nechte zeleninu zapéct pouze se sýrem. I na něj si ale dejte pozor, ať neobsahuje víc než 40 % tuku v sušině.

5. Caesar salát – trhané lístky římského salátu s hoblinkami parmazánu, originální dresink

2273 kJ, 38 g bílkoviny, 27 g sacharidy, 31g tuky

Není „Ceasar jako Ceaser“. Dřív, než si na zdánlivě zdravou laskominu uděláte chuť, poptejte se, jaké ingredience obsahuje. Receptura může být totiž různá, a tak zjistěte, zda je v salátu použito grilované kuřecí maso, nebo častější varianta – maso smažené v trojobalu a krájené na kostky. Originální dresink si pak nechte naservírovat zvlášť a použijte ho jen malé množství. Porci tuku a energie snížíte i tím, že smažené krutony vyměníte za krutony opražené nasucho.

6. Pečená kachna, dušené zelí, variace knedlíků

kachna: 3200 kJ, 23 g bílkoviny, 2 g sacharidy, 70 g tuky

zelí dušené: 400 kJ, 4 g bílkoviny, 15 g sacharidy, 5 g tuky

4 knedlíky: 1400 kJ, 11 g bílkoviny, 67 g sacharidy, 2 g tuky

Další z domácích klasik, na kterou dá sotvakdo dopustit. A nemusí. I když je kachní maso tučné, můžete ho použít, pokud jde o maso z prsou, bez kůže a bez výpeku. Jistější to ale budete mít s masem kuřecím, nebo krůtím pečeným bez kůže. Dušené zelí s minimem zahuštění není také žádná tragédie. A pokud si ho dáte dvojitou porci a vynecháte knedlíky, může být i toto jídlo vhodnou alternativou.

7. Kuřecí steak na rozmarýnu, brambor

kuřecí steak: asi 100 g – 550 kJ, 28 g bílkoviny, 2 g tuky, 1g sacharidy

brambory 200 g – 660 kJ, 3,5 g bílkoviny, 36 g sacharidy, 0,6 g tuky

Poloviční porce brambor a salát z čerstvé zeleniny změní toto jídlo na ambrozii pro všechny, kdo touží po zdravé stravě.

Zdroj: Institut kompliment

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).