Hlavní navigace

Sedláci brázdí už i internet

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nemám sílu, čas ani bydliště v centru velkoměsta, a přesto si můžu nakoupit farmářské potraviny. Už i internet brázdí moderní sedláci, kteří nabízejí své produkty.

Zatímco před lety jsme pánovi s velkým hospodářstvím a tuctem krav říkali sedlák, dneska tomu samému říkáme „po anglicku“ farmář. Zatímco před lety jsme v sobotu brzy ráno chodili pro jeho produkty na zelinářský trh, dnes jdeme prakticky kdykoliv na farmářský trh. I když má městský člověk pocit, že farmářské trhy, obchody a poctivé koloniály jsou všude, kam dohlédne, jsou místa, kde se lidé musí spoléhat na pultové obchody či smíšené zboží s nepříliš atraktivní nabídkou. Ještě, že máme ty internety… Našli jsme pro vás několik zajímavých obchodů s nabídkou zboží přímo „od zdroje“. Nejde o žádné sámošky na síti, ale o rolníky, zemědělce, sedláky či farmáře, kteří své výrobky nabízí pod jednou střechou, na jedné webové adrese.

Sedlák, sedlák, sedlák, ještě jednou sedlák

První web, který nás oslovil, nese jméno Sedlakcz.cz. Jde o obchodní systém asi třiceti společností a menších lokálních výrobců potravin převážně z východních Čech, který zajišťuje rozvoz potravin až před vaše domovní dveře. Nakoupíte tu na svátek i pátek, do lednice i do špajzu. Už nemusíte pracně shánět bezlepkovou mouku, ani sedlácký chléb bez konzervantů. Opravdu bohaté portfolio pak najdete v sekci mléčné výrobky, kde si na své přijdou i milovníci kozích sýrů a tvarohů. Vakuově balené části hovězího a vepřového masa pořídíte společně s vesnickým králíkem a husou v sekci maso uzeniny lahůdky. Jen trochu prázdno je v sekci ovoce a zelenina, kde bychom v sezóně čekali minimálně okurky, rajčata a jablka. Je tu však jen přehršel zavařenin a džemů – byť poctivých.

Postřehy: Nabídka opravdu široká a ceny odpovídající. Ovládání intuitivní, snadné. Při objednávce není třeba žádné registrace. Často nám však chyběl vizuál nabízených produktů. Vzhledem k tomu, že Sedlakcz.cz nabízí téměř výhradně lokální výrobky, zaváží jen ve východních Čechách, a to pouze dva dny v týdnu. Je tedy nutné při objednávce počítat s delším časem dodání. Abyste se vyhnuli dopravnému ve výši až dvě stě, musíte si navíc nakoupit alespoň za osm set korun.

Vyhlášený Kulaťák je i na internetu

Na Farmmenu.cz se nešetřilo líbivými fotografiemi nabízených potravin, připadáte si tady jako na virtuálním tržišti. Tyto stránky fungují jen půl roku a zatím to,  vzhledem k omezené nabídce, na rozjetý vlak nevypadá. Plány do budoucna jsou ale podle provozovatele webu a zároveň vyhlášeného pražského uzenáře Jana Sváčka velké. Chtěli by nabízet to, co je k mání na farmářských trzích na Kulaťáku. „Ano, chceme výhledově přenést Kulaťák na web. Nepůjde samozřejmě o kompletní sortiment, protože na Kulaťáku máme asi sto farmářů, ale určitě tam budou ti nejvyhlášenější. Aktuálně řešíme logistiku,“ řekl nám autor celého nápadu, který stojí i za trhy na Kulaťáku Miroslav Dušek. Zatím se tak na webu setkáte s širokou nabídkou třicet dní stařeného masa, se zvěřinovými klobáskami, s lákavými sýry a víny. Na podzim prý ale přibude dalších minimálně dvacet artiklů.

Postřehy: Nepočítejte tu s ovocem a zeleninou, kořením, bylinkami, medem ani mléčnými výrobky, tak jako byste vyrazili na farmářský trh na Kulaťáku. To je zatím hudba budoucnosti. Na webu však kladně hodnotíme vzhled, ovládání a přesné postupy, jak který kus masa zpracovat. Naprostým unikátem je pak rozvoz masa po Praze do sto osmdesáti minut po objednání. „Vlastním zároveň kurýrní službu, takže rychlost není problém,“ řekl nám Miroslav Dušek. Podobně by po Praze chtěli rozvážet i ostatní v budoucnu nabízený sortiment.

Farmářova stodola je nejmladší a nejbohatší

Třetím, asi vůbec nejmladším webem, který nabízí farmářské produkty na internetu je Farmarovastodola.cz. Stojí za ním dva mladí nadšenci, které koučuje Kateřina Matušková. „Sama jsem gurmánka, ráda nakupuji kvalitní potraviny, ale nechci za nimi jezdit lán cesty. Prvotní impuls pro vznik našeho webu stál tedy na mém vlastním zájmu dobře a přitom pohodlně nakoupit,“ vypráví majitelka serveru, na němž sdružuje třináct farmářů z celé České republiky. Všechny si osobně vybrala, jejich farmy si prohlédla, produkty ochutnala a skrze web Farmarovastodola.cz začala mezi nimi a zákazníkem fungovat jako prostředník. „V pondělí máme uzávěrku objednávek, během dalších dvou dnů zboží farmáři připravují, následně zboží svážíme chladicími dodávkami do Prahy, kompletujeme balíčky a v sobotu je rozvážíme,“ vysvětluje princip objednávek Kateřina Matušková.

Postřehy: Nabídka potravin je rozhodně nejširší. Jako jediní z hodnocených webů nabízejí chlazené kuře i králíka a velmi slušný výběr zeleniny. Vytknout lze absenci másla a pečiva. Uživatelská přívětivost webu není příliš velká. Po rozkliknutí vybraného sortimentu zmizí hlavní menu a vy se musíte proklikat zpátky na úvodní stránku. „Oproti klasickým e-shopům se naše produkty budou teprve „vyrábět“, proto pokud si u nás objednáte, vytváříte tzv. předobjednávku, proto nejsme schopni zavážet zboží k zákazníkovi každý den,“ vysvětluje Kateřina Matušková závoz jen jednou týdně. Dovoz vás jen po Praze přijde na dvě stě korun, pokud neobjednáte nad 2500 Kč. Jedna objednávka však může vážit až padesát kilogramů, takže české brambory na uskladnění už nemusíte tahat tramvají.

FARMÁŘSKÉ TRHY

Připravili jsme pro vás:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).