Hlavní navigace

Oblíbený sed do W škodí kloubům, raději ho dítě rychle odnaučte

18. 11. 2022

Sdílet

Sed do W, při němž sedí hýžděmi mezi patami, je mezi dětmi oblíbený. Jenže odborníci mají jasno: taková pozice je pro dětské nohy nevhodná, ničí klouby a může vyústit v řadu problémů. Proto se ji snažte svého potomka rychle odnaučit.

Zajděte do kterékoliv herničky a minimálně polovinu dětí takto najdete. Budou sedět na zemi se zadečkem mezi patami, kolena stočená k sobě a chodidla vytočená ven. Nohama vlastně kopírují tvar písmene W.

Vy byste se do téhle pozice nejspíš ani nedostali, ale dětem velmi často vyhovuje. Jenže je to špatně, fyzioterapeuti před tímhle způsobem sezení důrazně varují. Značí slabé bříško, ale především může mít vliv třeba i na chůzi a stabilitu. Děti, které takto často sedávají a nestřídají tento způsob sezení s jinými, mívají později nohy do X a také vpadlé kotníky. A zadělávají si třeba na budoucí potíže se zády. 

Co se dozvíte v článku
  1. Proč tak děti rádi sedí?
  2. Co je na sedu do W špatně?
  3. Jak má vypadat správný sed?
  4. Sed jako vrchol vývoje
  5. Problém zmírníte správným cvičením

Proč tak děti rádi sedí?

Důvodů, proč tato pozice patří mezi dětmi k nejoblíbenějším, je hned několik. Mnohdy jde jen o špatný návyk. Pro některé děti jde o první náznak sedu, a pokud je rodič ihned neopraví a nevrátí zpět, pozici si rychle zafixují.

Víc než polovina našich bolestí je psychosomatického původu, říká fyzioterapeut Přečtěte si také:

Víc než polovina našich bolestí je psychosomatického původu, říká fyzioterapeut

Batolata také často kvůli slabým břišním svalům nezvládnou klasický sed a z pozice na čtyřech jednoduše zacouvají dozadu a zapadnou zadečkem mezi paty. A protože takto mají velkou opěrnou základnu, nemusí už jejich bříško tolik pracovat. Udržet se v tomto sedu je snadné a pohodlné.

Děti prostě chtějí sedět, chtějí být nahoře, dobře vidět a mít volné ruce. A když je pro ně jiný způsob sedu moc náročný, a tím nepohodlný, zvolí tento, i když se nemohou tak dobře otáčet, jako kdyby měly nožky dopředu, a proto nedosáhnou tak daleko.

Co je na sedu do W špatně?

„Tento nevhodný způsob sezení primárně naznačuje na dyskoordinaci trupového svalstva, jednoduše řečeno oslabení hlavně břišních svalů. Může svědčit i o celkové hypotonii svalů dítěte, a to z různých příčin, či o poruchách v oblasti pánve a kyčelních kloubů,“ popisuje fyzioterapeutka Iva Whitten.

Největší úskalí tohoto typu sezení je podle ní v tom, že na kyčelní a kolenní klouby, ale také na oblast kotníčků, je vyvíjen nepřirozený tlak, což se následně projeví ve stoji a v chůzi dítěte.

Řešili jste nebo řešíte, jak děti sedí?

„Dítě nemůže přenášet váhu ze strany na stranu, takže téměř netrénuje rovnováhu, což se projeví ve vyšších vývojových polohách. Celkově si dítě prohlubuje v této pozici svalové dysbalance, kvůli kterým se do sedu do W dostalo,“ dodává Whitten.

V neposlední řadě si také všimněte, že dítě ve W sedu se mnohdy hrbí. K tomu všemu si tak ještě nadměrně zatěžuje páteř.

Jak má vypadat správný sed?

„Správný sed, také nazývaný podélný nebo volný sed, je pozice, kdy dítě rovnoměrně sedí na obou sedacích hrbolech – na obou půlkách zadečku, obě nožky má volně před sebou (kolínka mohou být pokrčená) a záda má napřímená, tudíž ručičky má zcela volné, neopírá se o ně,“ popisuje Iva Whitten.

Důležité také je, že se dítě do této pozice zvládne dostat samo, bez dopomoci. Žádné posazování ani opírání o polštáře, i když starší generace říká, že my „to taky přežili a nic se nestalo“.

Sed jako vrchol vývoje

Podle Whitten je potřeba si uvědomit, že volný sed je velmi náročná aktivita. „Děťátko potřebuje v předchozích měsících svého života projít kvalitními pohybovými vzory, aby správný sed zvládlo. Pro konečnou fázi správného volného sedu je totiž nutná souhra svalů bříška, zad a pánve. Aby se dítě dostalo do sedu samo, mělo by si ideálně projít tzv. šikmým sedem, tedy polohou, kdy dítě sedí opřené pouze o jednu půlku zadečku a o jednu nataženou horní končetinu. Strany, o které se opírá, by mělo během dne střídat, aby si zároveň procvičovalo přenášení váhy a rovnováhu jako takovou a aby vývoj probíhal na obě strany rovnoměrně. Z pohledu fyzioterapeuta je dobré, aby děťátko před samotným sedem zvládlo i kvalitní lezení po čtyřech, kdy aktivuje svaly trupu v dokonalé souhře,“ shrnuje.

Problém zmírníte správným cvičením

Pokud si vaše dítě libuje ve W sedu, začněte to řešit. „Nejdříve je rozhodně potřeba zjistit příčinu, proč dítě volí tento typ sedu. Bereme-li v úvahu, že nejčastější příčina takového sedu je oslabení bříška, pak se můžeme zaměřit právě na tuto oblast,“ říká fyzioterapeutka Whitten.

Iva Whitten 

Fyzioterapeutka zabývající se terapií miminek, dětí i dospělých. Praxi ve fyzioterapii se věnuje od roku 2005, důraz klade na individuální, komplexní a aktivní přístup. Působí také jako kondiční a fyzio trenérka baseballového klubu Tempo Praha a jako lektorka cvičení a metodička kojeneckých kurzů v Pohybu dětem.

Ta doporučuje se při cvičení vrátit ve vývoji o kousek zpět a právě tam hledat vhodné cviky. „Relativně jednoduchým cvikem je válení sudů, tedy hlavně otočka ze zad na bříško. Ta ale musí být provedena kvalitně, ne přes záklon dítěte. Určitě bych s dítětem také potrénovala šikmý sed na obě strany, přenášení váhy v tomto sedu a balanční aktivity. Nácvik správného lezení po čtyřech je také velmi důležitý. Hodně dětí, které si sedají do W, totiž lézt neumí a místo toho se plazí po bříšku. Pro posílení bříška a celkovou koordinaci svalů můžeme také doporučit cvičení na velkém balónu,“ vypočítává.

Pokud chcete mít jistotu, že cviky s dítětem provádíte správně, a také že jsou pro vaše potřeby to pravé, doporučuje návštěvu fyzioterapeuta, který se právě na děti zaměřuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).