Hlavní navigace

Seborea začíná nevinně. Dokáže vás připravit o vlasy i sebevědomí

22. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Objevují se vám s nástupem podzimu či ve stresu lupy nebo šupinky na tváři? Může jít o seboroickou dermatitidu, lidově seboreu. Ekzém začíná mnohdy docela nevinně, v těžších případech ovšem končívá žlutými krustami, krvavými ránami na kůži a lysými místy tam, kde kdysi bývaly krásné vlasy.

Příčiny seboroické dermatitidy jsou zatím bohužel neznámé a léčba obtížná, jak potvrzují i experti. Seborea se typicky projevuje mastnými, žlutými šupinkami, lupy a zánětlivými ložisky. Patří přitom mezi chronická kožní onemocnění, která dokážou pořádně potrápit. Špatně se jí totiž zbavuje, napadená místa mohou nepříjemně svědět a postižení se bohužel leckdy setkávají s posměchem okolí.

„Jde o onemocnění kůže postihující oblasti bohaté na mazové žlázy a oblasti kožních záhybů, kde dochází k mechanickému tření kůže a zapářce. Predisponujícím faktorem onemocnění je zvýšená tvorba mazu mazovými žlázami – seborea,“ popisuje dermatoveneroložka Blanka Žuffová-Kunčová z Polikliniky AGEL Olomouc s tím, že se ekzém může objevit u novorozenců, dětí i u dospělých.

U dospělých se typicky v tzv. predilekčních lokalizacích – ve kštici, v obočí, na víčkách, v nosolícních rýhách, nad hrudní kostí a mezi lopatkami – tvoří dosti ostře ohraničená žlutorůžová ložiska krytá žlutavými mastnými šupinami. Tvorba lupů ve kštici je vlastně jen mírná forma tohoto onemocnění,“ nastínila odbornice. Na počátku může být prý seboreu poměrně složité odlišit od jiných onemocnění, zprvu se může jevit jen jako lupovitost nebo akné, popřípadě imitovat jiné ekzémy. „Odlišení projevů od atopického ekzému či psoriázy je při postižení obličeje a kštice v mnoha případech dosti obtížné,“ dodává dermatoveneroložka.

Galerie: Pupínky na obličeji, které byste neměli zaměňovat

Záhadný původ

Problémem je i to, že se do dnešní doby přesně neví, co vlastně ekzém vyvolává. Tím pádem se také obtížně léčí. „Onemocnění je chronické s recidivujícím průběhem, dědičnost zde nemá významný vliv. Příčina jeho vzniku není zcela objasněna, uvažuje se o porušení ochranného filmu kůže vlivem seborey a s tím související přemnožení některých mikroorganismů přítomných na kožním povrchu. K úplnému vyléčení u těžších forem proto většinou nedochází,“ říká Blanka Žuffová-Kunčová.

Známé je alespoň to, že nemoc výrazně ovlivňují klimatické podmínky – zlepšuje se v létě, u moře či na horách. A že má na seboreu velmi negativní dopady stres. Tím se ovšem postižení dostávají tak trochu do začarovaného kruhu, neboť sám ekzém bývá na psychiku značně náročný. Hlavně pokud vede k vypadávání kštice.

Blogerce vypadala polovina vlasů

O tom ví své například blogerka Starry girl, která chce raději zůstat v anonymitě. Seborea se jí rozjela po třicátém roce a měla docela dramatický průběh. „Seborea se u mě poprvé projevila ve dvaatřiceti letech. Projevila se žlutou, silnou, souvislou vrstvou kožního mazu. Po propuknutí onemocnění mi začaly vypadávat vlasy. A přestože jsem navštívila speciální pracoviště, během cca pěti měsíců jsem přišla tak o polovinu kštice, pak to přestalo,“ vzpomíná žena pro Vitalia.cz s tím, že šlo o velmi náročnou zkušenost.

„Bylo to obtížné období plné beznaděje. Nejobtížnější bylo mytí vlasů. V průběhu onemocnění je klíčové udržet vlasovou pokožku čistou, ale během mytí a česání zároveň vypadá nejvíce vlasů, takže to byl takový začarovaný kruh a z každého mytí jsem měla hrůzu,“ popsala Starry girl.

Zoufale tak zkoušela všechny možné přípravky, které by jí mohly pomoci; například doplňky stravy určené na vypadávání vlasů či vlasová mezoterapie ale selhaly. Nakonec jí zabral až speciální šampon Alpicort F, který jí doporučili dermatologové z jedné pražské nemocnice. Padání kštice tak během několika týdnů ustalo. Dnes má od seborey blogerka do velké míry pokoj, musí ale stále používat speciální šampony, jinak se ekzém vrací.

„Nejvíce se mi osvědčila vícekroková péče o pokožku hlavy. V prvním kroku pokožku umyji šamponem proti lupům z lékárny, ne z drogerie! V případě potřeby mytí opakuji ještě jednou a během působení šamponu pokožku masíruji pomocí silikonového vibračního masážítka, které prokrví vlasovou pokožku, uvolní odumřelé zbytky kůže a lupy,“ doporučuje Starry girl.

Následně pak používá korejský přípravek s mořskou solí, který slouží k masáži vlasové pokožky a odstraní poslední zbytky kožního mazu. „Na závěr používám vyživující vlasovou péči s malinovým octem, kterou nechám minutu působit a poté smyji,“ popisuje a dodává, že na česání vlasů používá kartáč s kančími štětinami.

Ekzému si všimli i kamarádi

Se seboreu má nepříjemnou zkušenost také Standa Puffler. „Objevila se u mě v roce 2013, to mi bylo třicet tři let. Prvně jsem zaznamenal její příznaky v době, kdy jsem hodně cvičil a nepřiměřeně zvýšil příjem proteinů pro růst svalů. Měl jsem slabší formu ekzému s výskytem na čele, v obočí a pod nosem. Ve vlasech pak spíš lupy, ale ty jsem tam měl odjakživa,“ říká Standa, který o seboree vede i blog.

Podle něj výskyt ekzému souvisel s vícero problémy při cvičení se prý často zpotil, tudíž se hodně sprchoval a dráždil tím kůži. Stav zhoršovala i zima, nedostatek slunce, stres a životospráva. „Díky zvýšenému příjmu proteinů a zřejmě i BCA aminokyselin a změně stravy mohlo dojít v mém těle také k hormonální nerovnováze. Přičtu-li k tomu dlouhodobé potíže s játry a vyšší cholesterol, vlastně se ani nedivím, že jsem skončil jako seboroik,“ popsal muž s tím, že v rodině ekzémem nikdo netrpěl.

U Standy se naštěstí seborea projevila jen v lehčí formě, nezačaly mu tak padat vlasy. Přesto si ale okolí ložisek všímalo. „Vlasů moc nemám, ale to bych nepřisuzoval takhle konkrétně jednomu faktoru. Ubývá jich stejně jako většině chlapů. Seborey si nicméně začala všímat žena a kamarádi. Naštěstí to brali v pohodě. Nebyla tak hrozná a dařilo se mi to i maskovat až eliminovat pomocí kosmetiky na čištění pleti,“ řekl k tomu bloger, který má už řadu let od výraznějších projev seborey pokoj. Základem je podle něj zbavit postižená místa kvasinek.

Co pomáhá proti seboree?

„K tomu lokálně pomáhají různé přísady šamponů a čisticích pěnivých gelů proti seboroické dermatitidě. Brzy jsem také pochopil, že je potřeba omývat čelo a obličej téměř výhradně micelární vodou,“ říká Standa.

Podle něj ale zmíněné přípravky stejně neřeší původní příčinu, výrazněji mu tak pomohla až změna stravování a životního stylu. „Omezil jsem příjem živočišných tuků na minimum, přestal jsem se cpát sladkostmi, čaj sladím stévií, jinak raději piju hořký. Obecně piju hodně čisté pramenité vody. Se sportem jsem opatrnější – nepřetěžuju se, ale také neležím na pohovce. Kulturistické preparáty jsem vyměnil za doplňky stravy, které pomáhají proti překyselení organismu, pročištění jater a zlepšení cholesterolu, a zejména k eliminování kvasinek a plísní,“ dodává.

Dermatoveneroložka potvrzuje, že u mírných forem seborey stačí zevní aplikace speciální léčebné kosmetiky. U těžších forem se je ale nutné jít poradit k odborníkům. „K terapii se pak využívá slabých kortikoidních přípravků v kombinaci s antibakteriálními přísadami a lokálními antimykotiky. K doléčení jsou vhodné sirné a dehtové preparáty. V nejtěžších případech se podávají lokální imunomodulační přípravky, celkově antimykotika či deriváty vitamínu A. Pobyt na čerstvém vzduchu a slunci působí na onemocnění také vždy příznivě,“ uzavírá Blanka Žuffová-Kunčová.

Co je seboroická dermatitida?
Seboroická dermatitida (také seborea) je chronické kožní onemocnění, s nímž se údajně potýká až 5 % populace. Obvykle mívá recidivující průběh, a jakmile jednou dojde k rozvoji problémů, pacienty trápí po celý zbytek života. Nejohroženější jsou kojenci, mladí lidé v pubertě a v případě dospělých muži ve věku 20–40 let či ženy po menopauze.
Jaké jsou příčiny seboroické dermatitidy?
Co seboroickou dermatitidu způsobuje, lékaři prozatím bohužel nevědí. Vliv může mít údajně zvýšená činnost mazových žláz, oslabení imunitního systému pacienta, přemnožení kvasinek, ale svou roli prý hrají i genetické dispozice, hormonální nerovnováha, stres, užívání léků nebo třeba nevhodné kosmetické produkty.
Jaké má seboroická dermatitida příznaky?
Typické projevy seborey zahrnují zvýšenou produkci kožního mazu, zarudnutí pokožky a tvorbu plochých odlupujících se žlutavých šupinek. Ty mohou tvořit větší mapovité oblasti, přičemž pokožka pacienta často nepříjemně svědí nebo dokonce mokvá. Dále může vlivem seboroické dermatitidy docházet k vypadávání vlasů, a u kojenců se nemoc projevuje vznikem šupinek a krustiček na vrcholku hlavy, ve vlasech, na obličeji či v oblasti namáhaných záhybů kůže.
Existuje pro seboreu léčba?
U mírných forem se doporučuje především dodržování hygienických pravidel a lokální aplikace speciální léčebné kosmetiky. V těžších případech je nutné konzultovat problém s odborníkem, který může předepsat kortikoidní přípravky, lokální antimykotika a další léčebné přípravky. Pomoci pak může i změna životosprávy a častý pobyt na čerstvém vzduchu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka i editorka pro řadu celostátních deníků a zájmových webů. Dnes píše na volné noze o tématech, která jsou jí nejbližší – o zdraví a sociální problematice. Vystudovala Mediální studia UK a Podnikohospodářskou fakultu VŠE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).