Hlavní navigace

Se snížením cholesterolu pomáhají potraviny, pro každého jiné

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zvýšená hladina nezdravého cholesterolu je fenoménem dnešní doby. Řada lidí, i těch velice štíhlých, se s ní potýká. Vyzkoušejte tipy ke snížení cholesterolu přírodní cestou, úpravou životního stylu a výživy.

„Mají na to vliv rodové dispozice, stres, nedostatek spánku, nepravidelná a nevyvážená strava, nevhodný pitný režim, fyzická aktivita… výčet by byl opravdu dlouhý.“ Výživová poradkyně Věra Burešová upozorňuje na fakt, že každé tělo navíc reaguje jinak. Tedy: když na někoho pozitivně působí třeba česnek, na jiného vůbec nemusí… „Rozhodně nemusí být pravda, že když budete jíst dvě jablka denně a užívat česnekový olej, klesne vám hladina cholesterolu. Může a nemusí, v tomhle je cholesterol nevyzpytatelný ‚lišák‘.“

Ze zkušeností klientů Naturhouse, kteří si zlepšili své stravovací návyky i pitný režim a zhubli, vyplývá:

Cholesterol se snižuje jen velmi, velmi pomalu, někteří klienti zhubnou i dvacet kilogramů a cholesterol mají stále stejný, nebo se snižuje až za delší dobu oproti například vysokému krevnímu tlaku či zvýšenému cukru v krvi.

Níže uvádíme potraviny, které mohou pomoci udržovat cholesterol ve správných mezích. Je třeba si ale uvědomit, že daná potravina jak může, tak nemusí mít na cholesterol vliv. Záleží to na spoustě faktorů. Navíc existují různé studie s různými výsledky.

„To, co jíme, ovlivňuje hladinu cholesterolu relativně méně ve srovnání s tím, jak se naše tělo chová, jak s cholesterolem hospodaří, jak si ho samo produkuje. My si vyrobíme přibližně dvě třetiny denního obratu cholesterolu v našich vlastních buňkách a jenom jednu třetinu ho vstřebáme ze střeva. Je pravda, že je relativně méně významné hlídat si, kolik cholesterolu sníme. Ale pozor – strava obsahuje látky, které dokáží produkci cholesterolu významně ovlivňovat,“ vysvětluje v rozhovoru specialista Michal Vrablík.

Potraviny doporučené při snižování cholesterolu:

Rajčata

Jsou zdrojem červeného barviva lykopenu. Ten působí proti „zlému“ cholesterolu a chrání tak cévy před ucpáváním. „Lykopen zabraňuje antioxidačnímu stresu, zlepšuje metabolismus tuků a zabraňuje vstřebávání cholesterolu,“ vysvětluje Věra Burešová. Plusem navíc je, že lykopen se neničí působením tepla, takže se nemusíme soustředit pouze na konzumaci syrové zeleniny. Účinkuje i tehdy, když si jej dáme například v rajské omáčce či protlaku.

Červené víno

Červené víno obsahuje tzv. polyfenoly. „U polyfenolů některé studie uvádějí, že pomáhají zabraňovat oxidaci škodlivého LDL cholesterolu a mají antibakteriální účinky, ale do pestrého jídelníčku každodenní konzumace nepatří, už třeba z důvodu vzniku závislosti,“ upozorňuje výživová poradkyně. Podobné účinky má údajně také šťáva z hroznů.

Prevence vysokého cholesterolu

  • Pravidelný pohyb je nejlepší prevence. Prospěšný je zejména mírný vytrvalý pohyb, např. nordic walking, dlouhé procházky, běhání, plavání.
  • Přestaňte kouřit a nadměrně konzumovat alkohol.
  • Shoďte přebytečné kilogramy.
  • Škodlivě působí stres a psychické vypětí.

Jablka

V jablkách je obsažen pektin – ten váže žlučové kyseliny a odvádí je z těla ven. K tvorbě kyseliny potřebují játra cholesterol, čímž dochází ke snížení jeho hladiny v krvi. Pozitivní účinky jablek potvrzuje i Věra Burešová: „Vláknina v jablku je důležitá nejen pro zdravý trávicí trakt, ale i pro správný metabolismus tuků, zabraňuje ukládání škodlivého LDL cholesterolu. Navíc jablka jsou typicky českou potravinou, k dostání jsou prakticky po celý rok, tělo je dokáže dobře trávit.“

Olivový olej, ořechy, mandle, ryby

Z uvedených potravin ořechy zejména vlašské, z ryb například makrela či losos. Všechny tyto potraviny jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, které si lidské tělo nedokáže vyrobit samo. „Je nezbytné konzumovat potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat rizikové faktory pro vznik vysokého krevního tlaku včetně cholesterolu,“ uvádí výživová poradkyně.

Ovesné otruby

Mezi další regulátory hladiny cholesterolu patří také ovesné otruby, a to díky obsahu vlákniny. „Pomáhají očišťovat trávicí soustavu, zejména tlusté střevo, váží na sebe cholesterol, slouží jako prevence před kardiovaskulárními nemocemi,“ doplňuje Věra Burešová.

Látky obsažené v ovesných otrubách vážou cholesterol a vylučují ho z organismu.

Při snižování cholesterolu je vhodné minimalizovat konzumaci těchto potravin:

  • smažené a solené pokrmy
  • tučné maso
  • tučné mléčné výrobky (slazené jogurty i ty „ovocné“, tučné sýry)
  • sladkosti (dorty, čokolády, sušenky)
  • slazené limonády, povzbuzující a kolové nápoje

Potraviny bohaté na vitamín C

„Vitamín C pomáhá oxidovat tuky a zabraňuje jejich hromadění v tepnách,“ objasňuje výživová poradkyně. Vitamín C je například hojně obsažen v zelí a brokolici, což jsou celoroční potraviny, navíc zelí má tradičně silné postavení v české kuchyni. Dalším zdrojem jsou třeba citrusové plody.

Česnek

Různé studie prezentují odlišné výsledky. Podle některých preparáty s česnekem významně snižují hodnoty cholesterolu, podle jiných se ani po několika měsících užívání čerstvého česneku či česneku v „tabletách“ hladina cholesterolu nesnížila.

Bez ohledu na výsledky studií, Věra Burešová užívání česneku jednoznačně doporučuje. „Každopádně česnek má v české kuchyni tradičně místo, pokud vám nevadí typické aroma, není důvod jej neužívat. Česnek působí jako přírodní antibiotikum, hojně se využívá v přírodní medicíně, pozitivně může působit na krevní srážlivost, snižovat krevní tlak a kladně ovlivňovat imunitu i cholesterol.“

Odborná spolupráce:

Věra Burešová

Hlavní výživová poradkyně Naturhouse pro Českou republiku a Slovensko, www.naturhouse-cz. V celosvětové síti dietetických center školí a řídí v obou zemích více než sto poboček. Aktivně se zajímá o zdravý životní styl, trendy v potravinách a stravování a cvičí jógu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).