Hlavní navigace

Salmonela: Proč neonemocní každý, kdo sní nakažené potraviny

14. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Photo by Joseph Gonzalez on Unsplash, podle licence: Public Domain CC0
Z praxe jsou známy případy onemocnění salmonelózou po konzumaci míchaných vajíček, těstovin s vejci či tiramisu. Hygienici vysvětlují, kdo je nákazou nejvíce ohrožen i jak jí předcházet.

V létě se vzhledem k vysokým teplotám zvyšuje riziko onemocnění způsobených potravinami, tzv. alimentárních infekcí. Mezi nejrizikovější potraviny patří podle hygieniků vejce a pokrmy z nich. Jejich konzumace může způsobovat závažná onemocnění, nejčastější je salmonelóza. Hygienici proto připravili materiál, v němž předkládají základní informace a odpovídají na časté dotazy.

Galerie: Jak poznat česká a čerstvá vejce

Mezi nejzávažnější alimentární onemocnění patří salmonelóza, kterou vyvolávají bakterie rodu Salmonella ssp., z nichž je nejčastější na území České republiky Salmonella enteritidis

Kde se bakterie salmonely nacházejí a jaká je inkubační doba?

Bakterie rodu Salmonella ssp. jsou přítomny ve střevním traktu zvířat, odkud se dostávají do vnějšího prostředí výkaly. Inkubační doba (doba, za kterou bakterie proniknou do organismu a vyvolají první příznaky) se u salmonelózy nejčastěji pohybuje v rozmezí od šesti do čtyřiadvaceti hodin.

Jak se může člověk nakazit salmonelou?

Konzumací surovin a potravin, které byly kontaminovány v prvovýrobě, při jejich zpracování nebo při jejich přípravě. Rozlišujeme tzv. primární kontaminaci, to znamená, že salmonelu mají již zvířata za svého života a kontaminují vlastní produkty (vejce). Další možností je sekundární kontaminace, což znamená, že potravina nebo pokrm byly kontaminovány při jejich přípravě nedodržením základních pravidel osobní a provozní hygieny.

Jaké jsou příznaky?

Bolesti hlavy, únava, malátnost, teplota, časté vodnaté průjmy, případně zvracení. Průvodním jevem je celková dehydratace organismu.

Kdo je nejvíce ohrožen?

Ohroženy jsou nejvíce děti, senioři a obecně lidé s oslabenou imunitou (nemocní). 

Onemocní všichni, kteří nakažené potraviny konzumovali?

Ne, protože manifestace onemocnění závisí na dávce mikroorganismů, kterou zkonzumovali, a na zdravotním stavu konzumenta. Množství mikroorganismů (salmonely) není ve všech částech kontaminované potraviny stejné.

Dají se salmonely zničit mražením?

Nedají, ale mražením se zastaví jejich rozmnožování. Po rozmrazení se opět mohou rozmnožovat a jsou patogenní jako předtím.

Jak se dají salmonely zničit?

V potravině především působením vysoké teploty. Účinná teplota se uvádí 75 °C po dobu pěti minut v jádru potraviny. Var a teploty nad 100 °C salmonely spolehlivě ničí. Pracovní plochy a technologická zařízení je nutno dezinfikovat.

Pokud již potravina obsahuje salmonelu (například vejce), mohu z ní připravit pokrm, ze kterého neonemocním?

Důležité je uvědomit si, že vejce patří mezi tzv. rizikové potraviny, které mohou být kontaminovány salmonelou již z prvovýroby, a podle toho s nimi zacházet. Platí to jak pro domácnosti, tak pro profesionální kuchyně.

Manipulace s těmito produkty by měla probíhat odděleně od manipulace s hotovými pokrmy. Při vytloukání vajec, pokud je položíme na pracovní plochu, je třeba tuto plochu pro další manipulaci omýt a dezinfikovat (dříve než tam budeme pracovat s již hotovými pokrmy), nebo použít jinou plochu. Pokud bude dodržen tento postup a pokrm bude dostatečně tepelně opracovaný, tak žádné riziko nehrozí. 

Jaké jsou nejrizikovější pokrmy z vajec?

Každá nedostatečná tepelná úprava vajec je riziková. Z praxe jsou známy případy onemocnění po konzumaci míchaných vajíček, zapečených těstovin, které byly před dokončením zality rozšlehanými vejci a nedostatečně propečeny, po konzumaci tiramisu, kde byla použita syrová vejce, nebo po konzumaci cukrářských výrobků opět ze syrových vajec.

Jak vejce správně skladovat?

Vejce musí být skladována v rozmezí +5 °C až +18 °C za nekolísavé teploty.

Správný postup pro použití vajec při přípravě pokrmů:

  • Dodržení podmínek skladování a data použitelnosti,
  • dodržení zásad správné osobní a provozní hygieny při přípravě pokrmů (striktní oddělení manipulace se syrovými vejci od hotových pokrmů),
  • dostatečná tepelná úprava.

Zdroj: Krajská hygienická stanice Zlínského kraje (PDF), Hygienická stanice hl. m. Prahy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).