Hlavní navigace

Hodně alkoholu, málo cukru. Suché pivo Sahara Brut IPA je i na čepu

30. 11. 2022

Sdílet

 Autor: Prazdroj
Měsíc co měsíc sládci Plzeňského Prazdroje chystají speciální várky svých piv a nabízejí je v restauracích, které se zapojily do programu Volba sládků. Co měsíc, to jedno originální pivo. Na listopad padla volba na Brut IPA.

Pivní kategorie Brut IPA je jedním z nejnovějších pivních stylů a vznikla v USA jako odnož populárního pivního stylu IPA (India Pale Ale). Piva tohoto stylu jsou typická velmi nízkým až nulovým obsahem cukrů. Vinařskou hantýrkou řečeno, jde o velmi suchá piva silně sycená přírodním oxidem uhličitým, vznikajícím během kvašení a zrání.

Právem proto bývají nazývána „pivním šampaňským“ a zaujmou i lidi, kteří obvykle dávají přednost sektu nebo vínu.

Pivo s nízkým obsahem cukru? Jak je to možné?

Nízkého obsahu cukru v pivu Brut IPA je dosaženo díky speciálnímu enzymu, který rozloží složité cukry na jednoduché. Ty pak snadno prokvasí na alkohol a oxid uhličitý, který pivo nasytí.

Zkoušíte netradiční piva?

Typickou vlastností je pro tato piva rovněž velmi výrazné chmelové aroma. Dosaženo je ho kombinací aromatických chmelů a technologickým postupem, kdy je velká část chmele dávkována až po skončení chmelovaru, takže v pivu zůstávají nezměněné charakteristické vonné chmelové silice.

Dnes na čepu. Nebo později v lahvi

Nová Brut IPA Sahara z Plzně je unikátní a v některých osobitých rysech se od té americké liší. Prazdrojští sládci uvařili toto pivo pouze z plzeňského sladu, zatímco americké receptury leckdy využívají i rýži a kukuřici.

„Sahara je silně prokvašené ‚suché‘ pivo. Svou chutí ale poušť rozhodně nepřipomíná. Vyšší nasycení mu dává správný říz, jeho chuť je oproti klasickým pivům typu IPA méně hořká a více kořenitá. Na tom mají zásluhu především použité chmely, americké Centennial, Chinook, Amarillo, Citra nebo Cascade a exotický African Queen. Celkově je Sahara lehké a velmi dobře pitelné pivo, a to i při poměrně vysokém obsahu alkoholu 7,0 % “ vysvětluje Tomáš Pokorný, sládek Plzeňského Prazdroje. Speciál Sahara je k mání v listopadu pouze čepovaný a fanoušci speciálních piv si mohou pivo vychutnat v tisícovce hospod po celé České republice a Slovensku.

Sládek radí, jak se vyznat v pivech: Co je stout, IPA, bock či bílé pivo? Přečtěte si také:

Sládek radí, jak se vyznat v pivech: Co je stout, IPA, bock či bílé pivo?

A pokud už dnes Burt IPA Sahara na čepu nestihnete, můžete kategorii těchto piv ochutnat i v lahvi, a to i od jiných pivovarníků. Brut IPA vyrábí například pivovar Hradecký Klenot, řemeslný pivovar z Východních Čech Clock či minipivovar Permon Sokolov.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).