Hlavní navigace

S nemocemi se svěřujeme vyhledavači

19. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Skoro 60 % lidí se se svými zdravotními obtížemi nesvěřuje lékaři. První rady hledají na internetu. U starší populace je to však jiné. Volají nebo raději čekají u lékaře?

Bolí vás hlava, břicho, štípl vás neznámý brouk? Podle dubnového průzkumu největší české pojišťovny v první fázi nehledáme radu u lékaře. První kroky nás přivedou k počítači, kde si na internetu sami hledáme možnosti léčby. Pouze 42 % lidí navštíví v případě zdravotních obtíží lékaře ihned. Jedná se především o starší populaci lidí, kteří buď nevědí, kde takovou informaci hledat, mají důvěru jen v lékaře nebo jsou tak zvyklí.

Využíváme katalog nemocí

Mladší lidé se naopak uchylují ke katalogům nemocí, třeba na Vitalia.cz, kde hledají pomoc. Až na základě zjištěných indicií se rozhodují, je-li návštěva lékaře nutná. Svou roli zde hraje i čas strávený v čekárně, který málokterý člověk v produktivním věku hodlá kvůli bolesti břicha obětovat. Své symptomy zadává do vyhledavače každý třetí Čech, většinu z nich přitom tvoří lidé do čtyřiceti let.

Přečtěte si také: Tuhle nemoc mám jenom já!

Pokud už nás nějaké obtíže trápí, většinou se v prvním okamžiku svěřujeme svým nejbližším, které žádáme o názor či radu. 

30 % mužů se v případě zdravotních obtíží ptá na názor rodiny, totéž činí pouhých 17 % žen.

Toto zjištění s sebou však přineslo další podrobnosti. Rodině se se zdravotními obtížemi svěřujeme do devětadvaceti let, nad třicet už si nejspíš dokážeme vyhodnotit situaci bez cizí pomoci. Další z možností, kde hledat radu, je nejbližší lékárna. S důvěrou se svěřujeme lékárníkům, kteří však nejsou lékaři. Neznají náš zdravotní stav, ani kombinaci léků, které jsme užívali, či užíváme. Tuto variantu využívají nejčastěji ženy. „Zajímavým zjištěním bylo, že 15 % žen si pro radu ohledně zdravotního stavu pravidelně chodí do lékárny. Muži tuto možnost příliš nevyužívají, s lékárníkem se jde poradit pouze 8 % z nich,“ vysvětluje Jan Hainz, ředitel odboru komunikace České pojišťovny.

Přečtěte si dále: Diagnostika jazyka pozná nemoc podle barvy a povlaku

Telefon u lékaře nedrnčí

Přestože je to cesta nejsnazší, na které se nemusíme stydět mluvit ani o nejintimnějších potížích, telefonicky své problémy konzultuje jen 6 % mužů a 7 % žen. Zatímco v zahraničí je poměrně běžné, že lidé své zdravotní problémy konzultují se svým lékařem po telefonu, průzkum ukázal, že Češi tuto možnost příliš nevyužívají. „Není příliš obvyklé, aby někdo zavolal a chtěl po telefonu poradit. Celkem běžně volají pacienti, kteří již byli na prohlídce a mají předepsané léky, aby průběh své léčby konzultovali, ale lidí, kteří si volají o radu, jak postupovat v případě náhlých obtíží, je skutečně velmi málo,“ říká pražská praktická lékařka Jana Dajková a dodává: „Samozřejmě je vždy lepší, když může lékař pacienta fyzicky prohlédnout, ale i telefonická konzultace může v některých případech stačit. Například pokud chcete zahájit domácí samoléčbu a nejste si jistí, jestli volíte správný postup, je telefonát lékaři více než na místě.“

Čtěte také: Najděte si svoji nemoc

Než jdu k doktorovi, většinou vím, co mi je

Celkem 40 % respondentů uvedlo, že se snaží zjistit něco bližšího ke svým zdravotním komplikacím před každou návštěvou lékaře. Následně spolu s lékařem hledá nejvhodnější možnosti léčby. Pacient je tak lépe připraven na léčbu, když už dopředu zná většinu možností, jak lze jeho obtíž řešit. To se týká především mladších generací. „Polovina lidí mladších 40 let si před návštěvou ordinace vyhledá informace o svých obtížích a téměř 80 % z nich tyto informace s lékařem konzultuje,“ říká Jan Hainz.

Čtěte dále: Chlamydie: Nemoc, kterou máte, aniž o tom víte

Oproti tomu starší lidé více spoléhají na názor lékaře. 72 % osob starších padesáti let přichází do ordinace, aniž by předem zjišťovali podrobnosti o svých potížích. Většinou zde neprobíhá ani konzultace s rodinou ani s lékárníkem. Dlužno dodat, že starší lidé se k lékaři dost často bojí chodit. V pokročilém věku své indispozice v mnoha případech nesvěřují ani nikomu z rodiny, natož lékaři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).