Hlavní navigace

K přijímačkám s talismanem a homeopatií v kapse

26. 3. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Přijímací zkoušky na střední školy se blíží, stejně tak písemné maturitní testy a později přijímací zkoušky na vysoké školy. S homeopatií to můžete zvládnout bez stresu, říkají odborníci.

Vynervované bývají jak samotné děti, tak jejich rodiče. Někdo, ač se poctivě učil, má pak nad testem okno. Čím víc se snaží vzpomenout si, tím více ho popadá panika a on neví, co napsat.

Ke stresu ze zkoušek se mohou přidat i psychosomatické potíže. Typické jsou například průjmy nebo častější nucení na močení. Pedagogický psycholog Libor Míček rozlišoval příznaky dětské nervozity na tiky, noční pocení, nebo dokonce pomočování, neurotické bolesti hlavy, nadměrnou únavu dětí, verbální neurózy (např. koktavost), okusování nehtů a další.

Učitelka pražského víceletého gymnázia Helena Málková popisuje zkušenosti při dozorování u přijímacích zkoušek takto: „U zkoušek se setkávám se suverénními žáky, ale převažují ti, na nichž je napětí vidět na první pohled. Někdo je bledý jako stěna, jiný se klepe. Dokonce jsem se setkala s dívkou, která během prvních několika minut nemohla napsat ani čárku, jak moc se jí klepala ruka.“ Na škodu podle učitelky není, když si s sebou děti vezmou talisman.

Zkoušky často doprovází tréma 

Strach ze zkoušek bývá rovněž doprovázen trémou, která převažuje zejména u ústních pohovorů. Slovenský klinický psycholog Ondrej Kondáš ji definoval jako „zvláštní psychický stav, charakterizovaný syndromem zvýšeného vzrušení, napětí, strachu, který se váže na negativní očekávání subjektu ke kvalitě výkonu v osobně významných a výkonově náročných situacích.“

Učitelka Málková říká, že s trémou u ústních zkoušek samozřejmě počítají. „Koktání, zadrhávání nebo patrné nadměrné pocení je pochopitelné. Ze studentů většinou tréma spadne ve chvíli, kdy se rozmluví.“ 

Ke zkouškám s „kuličkami“

Kromě talismanu si s sebou ke zkouškám můžete vzít i homeopatii. Většinou je vhodné začít ji užívat v předstihu. Autorky knihy „Poznáváme homeopatii“, lékařky Ilona Ludvíková, Kateřina Formánková a Miriam Kabelková, doporučují:

  • Gelsemium sempervirens 15CH: Pro studenty a žáky, kteří mívají u přijímaček tzv. „okno“. Vědí, že se danou látku učili, ale nemohou si vzpomenout. Při odchodu z domova mohou mít průjem, klepou se jim kolena a mají pocit, že na zkoušku snad ani nedorazí. Dávkování: 5 granulí večer před spaním, 5 granulí před odchodem z domova a 5 granulí těsně před zkouškou.
  • Argentum nitrium 15CH: Lék vhodný́ pro studenty, kteří se hůře soustředí, nestíhají a bývají zbrklí. Před zkouškou nemohou dospat. Mají strach, aby nepřišli pozdě. Při ústních zkouškách často přeskakují z jednoho tématu na druhé, aby stihli říct vše, co chtěli. Paradoxně však neodpoví na všechny otázky. Dávkování: 5 granulí večer před spaním, 5 granulí před odchodem z domova a 5 granulí těsně před zkouškou.
  • Ignatia amara 15CH: Homeopatický lék pro studenty, kteří se nedokážou od učení a myšlenek na zkoušky odpoutat. Nedaří se jim trochu se rozptýlit. Při ústních zkouškách mívají „knedlík v krku“. Dávkování: 5 granulí před zkouškou.

S homeopatií můžete začít už při učení. V tom případě doporučuje lékařka-homeopatka Eva Kettmannová: „Na zvýšení soustředění u studentů je výborné užívat dvakrát denně pět kuliček Kalia phosphorica 15CH.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).