Hlavní navigace

Rýmovník pomáhá nejen s rýmou, vypěstuje ho i amatér

20. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Roste před očima. Lze jej jíst, pít, očichávat. Můžete se s ním mazat. Pomáhá, když teče z nosu nebo když se špatně dýchá. Pomůže při kožních potížích. Má mnoho vitamínů. Nenáročná a užitečná rostlina – rýmovník.

Až přijde den, kdy se vám zhorší dýchání, budete stále častěji sahat po kapesníku a možná vás trochu začne pobolívat v krku, vzpomeňte na rostlinu se sytě zelenými vodnatými listy. Dva z nich utrhněte a rozmělněte v prstech. K jednomu chvilku čichejte, druhý zalijte vroucí vodou a po zchladnutí ji vypijte. Uvidíte, že se vám brzy uleví.

Rýmovník (Plectranthus argentatus) má mnoho jmen: kubánské nebo mexické oregano, mexický eukalypt, molice nebo moud. Ať už jej budete nazývat jakkoli, nelamte si příliš hlavu s pěstováním. Rýmovník je nenáročná rostlina, která roste takřka před očima. Stejně tak je snadné ji rozmnožit. Stačí utrhnout jeden list a stopku namočit do vody. Po několika dnech pustí kořeny a můžete ji zasadit do květináče. Zejména v letních měsících budete překvapeni, jakou rychlostí rostlina roste.

K čemu se hodí rýmovník

Rýmovník celoročně provoní vaše obydlí a jeho aroma odpuzuje hmyz, například komáry.

Nejvíce jej však oceníme na podzim a v zimě, kdy se o nás nejvíc pokoušejí nejrůznější virózy. Ať už nachlazení, rýma, případně potíže s dýcháním a vykašláváním.

Stejně jako aloe vera, je i list z rýmovníku rychlým pomocníkem při popáleninách a drobných kožních zraněních.

Pokud budete rýmovník přidávat do pokrmů, obohatíte své jídlo o řadu vitamínů.

Rýmovník můžete bez obav přidávat do pokrmů z masa nebo i do salátů.

Tipy a recepty z rýmovníku

Z listů rostliny lze celkem jednoduše připravit čaj, sirup či mast.

Čaj

Co budete potřebovat:

  • 1 list rýmovníku
  • 200 ml vroucí vody

Postup:

List z rýmovníku můžete přidat do svého oblíbeného čaje, případně popíjet jen výluh z rýmovníku samotného. Jeden větší list zalijte cca 200 ml horké vody. Po vychladnutí můžete čaj přisladit medem.

Inhalování

Co budete potřebovat:

  • 1 list rýmovníku

Postup:

List rýmovníku zlehka rozmělněte v prstech – stačí i přepůlit, aby se lépe uvolňovala šťáva a po chvilkách k němu čichejte. Pokud nemáte rostlinu přímo v ložnici, tak si několik listů ponořte do vody a nechte na topení odpařovat.

Rýmovníkový sirup

Co budete potřebovat:

  • 50 listů rýmovníku
  • citrony
  • med

Postup:

Připravuje se podobně jako mnoho dalších sirupů (např. javorový, pampeliškový, smrkový atd.). Potřebovat k tomu budete alespoň 50 větších listů, očištěné citrony nakrájené na plátky a med. 

Propláchnuté lístky překrájené na půlky vrstvěte do sklenice střídavě s citronem a medem, dokud nebude nádoba plná. Uzavřete a nechte stát za oknem. Po několika týdnech přeceďte a sirup uchovávejte v lednici. Rýmovníkový sirup můžete užívat po lžičkách při bolestech v krku nebo dýchacích potížích, případně jím můžete sladit čaj.

Mast

Co budete potřebovat:

  • 20 listů rýmovníku
  • 200 g tuku (ideálně vepřového sádla)

Postup:

Mast z rýmovníku je vhodná na promazávání kůže, při lehkých popáleninách nebo kožních zraněních, ale také při potížích s průduškami (promazávání hrudníku) a k masážím chodidel při nachlazení. Připravíte ji z 200 gramů sádla a zhruba dvaceti větších listů rostliny.  

Nejlépe do rozehřátého horkého sádla přidejte čerstvě utržené listy rýmovníku a za stálé teploty nechte zhruba dvě hodiny louhovat. Směs občas promíchejte. Po vychladnutí nechte ztuhnout v lednici a po 24 hodinách opět rozehřejte a dvě hodiny louhujte.

Mírně vychladlou směs přeceďte do nachystané nádoby a uchovávejte v chladu. 

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).