Hlavní navigace

Rýma, teplota, kašel. Kdy navštívit lékaře a kdy ne?

5. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Není nutné hnát se s každou rýmičkou k doktorovi. Lékařka vyjmenovává pět situací, kdy je však určitě vhodné vyhledat odbornou pomoc.

V chladném počasí přicházejí nachlazení a chřipky. Ačkoli by se mohlo zdát, že se od sebe příliš neliší, opak je pravdou. Mezi chřipkou a nachlazením jsou rozdíly, například v nakažlivosti.

Obě choroby, chřipka i nachlazení, pak patří do skupiny akutních infekčních onemocnění dýchacích cest. Ani jednu se nevyplatí podcenit. V případě, že si nejste jistí, který neduh vás zasáhl a jak ho léčit, poraďte se se svým lékařem. Odbornou pomoc je také dobré vyhledat za následujících okolností, doporučuje Janka Tóthová, praktická lékařka:

Kdy navštívit lékaře?

  • Neustupující teplota

Pokud zvýšená teplota přetrvává více než tři dny.

  • Bolest hlavy a dlouhotrvající rýma

Bolení hlavy a rýma s produkcí žlutého hlenu mohou být způsobené zánětem nosních dutin a tehdy je potřeba nasadit antibiotika.

  • Přetrvávající kašel

Pokud trvá déle než dva týdny, může signalizovat počínající zápal průdušek nebo jinou komplikaci. V tomto případě je konzultace s lékařem nevyhnutelná.

  • Dýchavičnost a bušení srdce

  • V případě, že se choroba vrátila

Nachlazení začíná většinou bolestí v krku

S nachlazením se můžete setkat hned několikrát v roce. Začíná většinou bolestí v krku, kterou pociťujete den až dva. Mimo to je častým příznakem vodnatá rýma, která se časem změní na hustší hlen a mírný kašel. Horečka obvykle není přítomná, u malých dětí se však může vyskytnout mírně zvýšená teplota, nikdy by však neměla stoupat vysoko. Bolest svalů je mírná a bolest hlavy pociťuje nemocný jen zřídka. V případě nachlazení jsou i únava a slabost jen velmi mírné.

„Největší rozdíl mezi nachlazením a chřipkou je ten, že při nachlazení je nástup choroby postupný. Doba nachlazení je přibližně týden, kdy pacient je nejvíce infekční první tři dny,“ vysvětluje Janka Tóthová.

Chřipka přichází náhle

Patří mezi nejčastější infekční onemocnění, která jsou vyvolaná virem. Jejich hlavním znakem je, že přichází náhle. Pokud se ráno cítíte v pořádku a nepociťujete žádné problémy, večer už může být všechno jinak a máte pocit, že vás „přejel vlak“.

„Chřipka většinou začíná zimnicí a je provázena vysokými teplotami (okolo devětatřiceti stupňů). Nemocný cítí bolest hlavy, kloubů, svalů, také se mu hůře polyká. Dalšími příznaky jsou suchý a dráždivý kašel a rýma. V porovnání s obyčejným nachlazením trvají příznaky chřipky o několik dní déle. Sice se mohou po dvou či pěti dnech zlepšit, únavu a vyčerpání cítíme i o týden déle,“ říká lékařka. V případě chřipky se také může objevit kolísání zdravotního stavu, chvíli pociťujete zlepšení, ale už o pár hodin později se můžete cítit opět „pod psa“.

Virus chřipky se přenáší nejčastěji vzduchem při kašlání a kýchání. Podstatné je, aby pacient chřipku vyležel. Když se ji rozhodnete přechodit, může se vám to několikanásobně vrátit a choroba může vyústit až v zápal plic.

Když příznaky chřipky neustupují ani po třech až pěti dnech, je nutné navštívit lékaře, který přehodnotí stav nemocného.

V průběhu léčby je potřeba pamatovat na dostatečný přísun tekutin. Voda pomáhá zahnat chřipku a pomáhá při uzdravení. Do pitného režimu můžete také zařadit vhodné bylinné čaje, například kombinace zázvoru, černého bezu, fenyklu, protizánětlivého tymiánu a uklidňujícího slezu. Při bolesti průdušek pomohou květy lípy, k návratu správné funkce dýchacího systému poslouží také anýz, mateřídouška, fenykl, který spolu se šalvějí podporuje i imunitní systém a usnadňuje vykašlávání. Dále tymián, který působí protizánětlivě, a máta peprná, jež posiluje obranyschopnost organismu.

Odborná spolupráce:

MUDr. Janka Tóthová

Praktická lékařka

Ordinace Fénix Praha

Zdroj: TZ www.pickwick.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).