Hlavní navigace

Rychlé jedlé dárky

14. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Docházejí vám nápady nebo finanční zásoby, a tak si lámete hlavu nad vánočními dárky? Třeba byste mohli letošní Vánoce pojmout trochu jinak a zkusit své blízké obdarovat něčím jedlým a zároveň zdravým.

Možná byste chtěli raději darovat něco památečního, aby si dotyčný při pohledu na danou věc hned vzpomněl na vás, to ale není vůbec nereálné ani u jedlých dárků. Stačí jen zajistit chuť, kterou už z paměti nikdy nedostane… Tady je pár tipů.

Zkuste instantní kaši, která bude skutečně zdravá

Instantní kaše je vlastně směs různých ingrediencí, které se zalijí horkou vodou či mlékem a do pěti minut máme hotovo a na stole. Směsí tohoto typu najdeme v supermarketech plno, ale takovými, které by byly vhodné pro denní konzumaci či do redukčního jídelníčku, už regály ve švech nepraskají.

Největším podíl ve složení instantních kaší zaujímají obiloviny, nejčastěji ovesné vločky. Hned za nimi však ve většině případů najdeme cukr, případně sušený glukózový sirup atp. Další a rozhodně velice důležitou součástí je sušené mléko. Dále pak můžete narazit na lyofilizované ovoce, sůl a aroma. Na co ale sůl, cukr a další sladidla, když si na kaši můžeme dát čerstvé ovoce či kapku čekankového sirupu, které kaši skvěle dosladí?

Další a určitě vhodnější alternativa, se kterou se můžeme v supermarketech setkat, jsou směsi od Nominy, případně některé od Semixu a Adveni, které jsou neslazené. Jedná se však o směsi, které je třeba dále dochutit, jinak byste jedli jen namleté ovesné vločky s vodou, a to rozhodně nezní dvakrát chutně.

Nejlepší, nejjednodušší a nejlevnější možností je instantní kaše domácí! Smíchejte ovesné vločky, sušené mléko, lyofilizované ovoce, ořechy nebo semínka a je hotovo. Dejte do pěkného obalu, ve kterém ji bude moci obdarovaný skladovat, a vzpomene si na vás každý den při zdravé a chutné snídani či svačině do práce, kterou navíc bude mít hotovou mávnutím ruky.

Domácí granola

Podobně, nebo možná ještě o něco hůře, je na tom pak kupované müsli nebo granola. Jejich výběr je opravdu veliký, ale složení opět ne zrovna vyhovující. Nejen že obsahují nadmíru cukru jako instantní kaše, navíc mají ještě nadmíru tuku. Taková granola pak může být u některých jedinců v hubnoucím režimu „brzdou“ jejich úspěchu. Základem takových snídaňových cereálií jsou nejčastěji ovesné vločky, lyofilizované ovoce a ořechy, co je však navíc, je přidaný tuk (máslo, kokosový olej ap.), cukr nebo med či různé sirupy.

V posledních měsících se v supermarketech začaly objevovat i o něco lepší varianty, jako je müsli slazené čekankovým sirupem, nicméně tuku má takové müsli stále poměrně dost.

I v tomto případě se tedy docela vyplatí vsadit na domácí výrobu a udělat pro sebe či své blízké zapékané müsli nebo granolu sami. Opět jen smícháte suroviny, například vločky, ořechy, perníkové koření, čekankový sirup, lžíci arašídového másla a rozmačkaný banán, rozprostřete na plech a dáte péct na přibližně 25 minut, nejdříve na 160 °C po dobu deseti minut, poté necháte dopéct na 110 °C. Po vychladnutí můžete přimíchat ještě lyofilizované ovoce nebo třeba kousky hořké čokolády. Dáme do hezkého obalu a zdravý a dobrý dárek je na světě.

Pečený čaj

Pečený čaj je pro dlouhé zimní večery jako stvořený. V tradičních recepturách jsou základem různé druhy ovoce, „hromada“ cukru, rum a koření. Cukru je velké množství již v samotném ovoci a v případě, že ještě další cukr přidáme, dostáváme se k poměrně vysokým hodnotám ve finálním výrobku.

I v tomto případě je řešení opět jednoduché. Vyberte různé druhy ovoce, cukr nahraďte menším množstvím čekankového sirupu, dochuťte skořicí, badyánem či vanilkou a nechte péct, dokud ovoce nepustí šťávu, cca 45 minut na 200 °C. Hotovou směs naplníme do hezkých skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru jako marmeládu. Skleničku pak ještě můžeme ozdobit.

Ořechové máslo s příchutí Vánoc

Ořechy jsou samy o sobě skvělým zdrojem prospěšných tuků, tedy omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Jedná se o esenciální mastné kyseliny, které si člověk nedokáže sám vyrobit, a tak je v tomto ohledu odkázán na jejich příjem ze stravy.

Tyto sice prospěšné tuky jsou však ale zároveň velice nestabilní, zejména při působení vyšších teplot či v případě, kdy je nějakým způsobem narušena jejich struktura, třeba mixováním. V tomto případě je pak důležité dodržet vhodné podmínky skladování (temné a chladné prostředí) a co nejrychleji finální výrobky spotřebovat.

Když však někoho obdarujete malou skleničkou skvělého ořechového másla s nádechem Vánoc, nemusíte mít strach, že by se dotyčnému zkazilo. Bude pryč raz dva.

Na jeho výrobu budete potřebovat opravdu kvalitní mixér, ořechy, perníkové koření a dávku trpělivosti. Délka výroby se pak odvíjí od kvality mixéru a druhu ořechů, které si zvolíte. Poměrně snadno se máslo vyrábí z arašídů, o něco více trpělivosti a času vyžaduje třeba kokos nebo mandle. Hotové máslo dejte do vhodné sklenice, která by měla být uložená v chladu, ideálně v lednici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bc. Karolína Otavová

Nutriční terapeutka, absolventka oboru Nutriční terapeut na LF MU, a současná studentka oboru Technologie potravin na Mendelově univerzitě v Brně. Spolupracuje s projektem  Ne hladu.