Hlavní navigace

Rozdíl mezi rumem a tuzemákem

13. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Není rum jako rum. I když české náhražce rumu se už od 1. ledna 2003 nesmí říkat rum, mnoho lidí si stále plete pravý rum z cukrové třtiny s českým tuzemákem.

Podle historiků se předchůdce současného rumu poprvé objevil už ve starověké Číně a Indii. V Karibiku se rum začal vyrábět až poté, co byla do této oblasti po objevení Ameriky přivezena španělskými kolonizátory cukrová třtina. Za domov dnešního rumu je považován ostrov Barbados, odkud se výroba rumu rozšířila na další karibské ostrovy a do zemí Jižní Ameriky.

Bez cukrové třtiny se neobejde

Jedinou správnou vstupní surovinou pro opravdový rum může být šťáva z cukrové třtiny. Však jednou z teorií, proč se tomuto alkoholickému nápoji říká právě rum, je přesvědčení, že toto slovo pochází od latinského pojmenování cukrové třtiny Sacharum officinarium. Druhý tábor se přiklání k verzi, že rum je odvozen od slova rumbellion, což v angličtině znamená velký ruch.

Rum je možné vyrábět jak ze samotné šťávy vylisované z cukrové třtiny, tak i z melasy. Melasa vzniká opakovaným povařením třtinové šťávy. Tímto procesem se z cukrové třtiny získává cukr. Vedlejším produktem je melasa. V současné době je ale poptávka po melase určené pro přípravu rumu tak vysoká, že se paradoxně třtinový cukr stává vedlejším produktem a melasa se vaří především kvůli pijákům rumu. Některé palírny proto pro výrobu rumu využívají vylisovanou třtinovou šťávu. To, zda vstupní surovinou byla šťáva z cukrové třtiny, nebo melasa, se projeví i ve výsledné chuti rumu.


Autor: Depositphotos.com

Názvem rum se smí označovat jen alkoholický nápoj z cukrové třtiny

Dalším krokem při výrobě rumu je fermentace, kdy se třtinová šťáva nebo melasa smíchá s vodou a s pomocí kvasinek dojde k procesu fermentace. Tato kašovitá hmota se následně vypálí. Chuť rumu ovlivňuje i to, jakým způsobem byl rum vypálen. Většina palíren rum vyrábí kontinuální destilací za použití destilační kolony. Výsledkem je chuťově jemný rum. Prémiové rumy určené k dlouhodobějšímu zrání se pálí metodou zvanou pot still.

Po vypálení rum zraje v sudech nebo nerezových tancích. Zrání v sudech rumu zajišťuje jeho charakteristickou zlatou barvu. Z nerezových tanků vychází bílý rum. Průzračné barvy u bílých rumů se také dosahuje filtrací.

Bílé rumy jsou jemnější a jejich chuť není ovlivněna zráním v sudu. Tyto chuťově méně zajímavé rumy se hodí především do koktejlů. Naopak stařené tmavé rumy je zbytečné přidávat do míchaných nápojů a mnohem lepší je si jejich chuť vychutnat přímo bez dalších přísad.

Rum na moři

Rum byl v historii nezbytnou výbavou snad všech námořníků. Po dobytí Jamajky Velkou Británií v roce 1655 se na lodích britského námořnictva začal námořníkům místo francouzské brandy vydávat jamajský rum. Původně denní příděl činil přibližně půl litru rumu. Postupně se však toto množství snižovalo. V polovině 18. století admirál Edward Vernon nařídil, aby se přidělovaný rum námořníkům ředil v poměru 1:4 s vodou. Naředěný rum si námořníci začali brzy dochucovat cukrem a citronovou šťávou. Vznikl tak světoznámý grog.

Kdo touží zjistit, jak asi chutnal pravý námořnický rum, může vyzkoušet značku rumu Pusser´s Navy, který se údajně stále vyrábí podle původní receptury britského námořnictva.

Rakousko-uherská náhražka

V 19. století se začal ve střední Evropě vyrábět falešný rum. Rakousko-Uhersko nemohlo těžit z výhod zámořských kolonií, a tak lidé hledali levnou náhražku za karibský rum, na který byla uvalena vysoká cla. Traduje se, že za výrobou nepravého rumu stáli vysloužilí námořníci, kteří si oblíbili karibský rum a po ukončení služby u námořnictva hledali způsob, jak si tento nápoj snadno a levně vyrobit. Drahý rum z Karibiku tak nahradil drink vyrobený z potravinářského lihu dochucený karamelem a ovoněný vanilinem. Pro tento druh alkoholu se v češtině vžilo označení tuzemský rum.

Rum

  • Alkoholický nápoj destilovaný ze šťávy z cukrové třtiny nebo z melasy, která vzniká opakovaným povařením třtinové šťávy.
  • Dělení druhů, doba zrání či minimální obsah alkoholu se liší dle místa výroby.
  • Název rum smí být výrobci používán jen pro nápoje z destilátu z cukrové třtiny.

Tuzemák

  • Náhražka pravého rumu se vyrábí dochucením zředěného potravinářského lihu (nejčastěji z cukrové řepy) rumovou trestí a dalšími dochucovadly.
  • Minimální obsah alkoholu je 37,5 %.
  • Náhražky se prodávají pod alternativami typu Tuzemský, Tuzemák apod.

Podle předpisů Evropské unie se ale jako rum může nazývat pouze destilát vyrobený z cukrové třtiny. Tuzemský rum vstupem do Evropské unie pochopitelně nebyl zakázán, ale bylo nutné z jeho názvu vypustit slovo rum, aby nedocházelo ke klamání zákazníků.


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

V Česku se tradičně vyrábí alkoholický nápoj, který se po vstupu ČR do EU již nesmí označovat jako „tuzemský rum“, ale je prodáván pod jinými názvy

Náš tuzemák ovšem nebyl jediným falešným rumem, který se na území Rakouska-Uherska objevil. V Rakousku se nepravým rumem proslavila značka Stroh. Na rozdíl od českých výrobců tuzemáku ale rakouská palírna kvůli předpisům Evropské unie změnila složení svého produktu. Stroh se tak i nadále může nazývat rumem. Tento rakouský rum se dnes vyrábí z destilátu z cukrové třtiny a charakteristické chuti původního nápoje se dosahuje přidáním rumového aroma.

Už ale i nejznámější český výrobce falešného rumu Božkov se může pochlubit skutečným rumem. Tento rok poprvé Božkov vyrobil pravý třtinový rum, který se jmenuje Republica Exclusive a svým názvem má připomínat stoleté výročí vzniku České republiky.

Galerie: Falšovaná a nebezpečná vína roku 2017

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).