Hlavní navigace

Roman Vaněk a Anna Strunecká mají nové knihy: Trháky, nebo propadáky?

Sdílet

Na trhu je řada nových knih o jídle, které útočí na naše peněženky, chuťové pohárky i mozek. Co nabízí a komu jsou určené? Zjišťovali jsme odpovědi u samotných autorů.

Každý, kdo jednou nespálil sázená vejce, se dnes stylizuje do role kuchaře. Když se chlubí food fotos svých počinů na internetu a točí amatérská kuchařská videa, dokáže humorem nasytit masy, ale když to začne myslet vážně, radí a vydává knihy, člověk často přestává mít hlad… Aby ho zas dostal, přichází se svou novou kuchařkou Roman Vaněk, a abychom věděli, jak zdravě žít, jsou tu Babské rady profesorky Strunecké. Proč do knihovny vybrat tu kterou knihu, prozradí sami autoři, tedy Roman Vaněk a prof. Anna Strunecká.

Babské rady profesorky Strunecké – Anna Strunecká

I přes svůj úctyhodný věk je česká vědkyně, pedagožka a spisovatelka Anna Strunecká stále velmi aktivní. Po odchodu do důchodu se intenzivně věnuje psaní populárně vědeckých článků a v neposlední řadě i psaní knih. Mezi ty nejznámější patří Doba jedová, která nabízí čtivo o škodlivých látkách v potravinách, nápojích, ale i kosmetice a životním prostředí. Jak již dříve pro server Vitalia.cz řekla: „Píši pouze o tom, čemu rozumím a pro co nacházím podklady v odborné literatuře. Nikoho nepřemlouvám, aby mi věřil, a svoje názory šířím pouze tam, kde jim lidé chtějí naslouchat.“

Babské rady profesorky Strunecké

Babské rady profesorky Strunecké

Pokud nechcete jít s davem a názory Anny Strunecké jsou vám blízké, sáhněte po knize, která se v těchto dnech dostala na pulty knihkupectví. Jde o Babské rady profesorky Strunecké, která má šanci Dobu jedovou bleskurychle překonat, je totiž souhrnem jednoduchých a stručných rad, jak dobu jedovou přežít. „Při psaní této knihy bylo pro mě hlavní najít nový, jednodušší styl, abych s ním mohla oslovit velmi široký okruh čtenářů. Najdete tu kapitoly o zdravých levných potravinách, ale i o zdravém stárnutí. Probírám i společenská tabu, o kterých se často nemluví – inkontinenci a stolici. Na některá místa jsem si troufla dát i informace o věcech, které moji kritici nazývají spirituálními či alternativními,“ vypráví Anna Strunecká.

Čtěte k tématu: Anna Strunecká: Jak přežít Dobu jedovou

Na více než dvou stech stranách se ale také dozvíte, proč byste dětem měli zakázat aspartam, jak výrobci schovávají glutamát, i co vám způsobí konzumace hořkých okurek a cuket. „Já si představuji, že by moje kniha měla jít do každé domácnosti. Je to stručný návod, jak v dané době zdravě žít, po čem sáhnout, jak spát i co mít a nemít v domácnosti,“ říká autorka knihy a závěrem dodává: „Každý hledá jednoduchou radu, jak a co jíst, aby byl zdravý a šťastný od narození až do smrti. Odpověď se táhne jako červená nit celou knihou.“

Snadno & rychle – Roman Vaněk

Od fotografa, přes dovozce obuvi a vín z Brazílie to během patnácti let dopracoval až na jednoho z nejznámějších kuchařů této země, majitele renomovaného kuchařského institutu a dnes i autora mnoha knih. Asi nejvoňavější vavříny sklidil Roman Vaněk za svou loňskou knihu Poklady klasické české kuchyně, které získaly ocenění v prestižní mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbook Awards. Na podobný úspěch si brousí zuby i jeho nejnovější kniha Snadno & rychle, která obsahuje 111 receptů pro všední den, přičemž většinu z nich byste měli uvařit do třiceti minut.

Roman Vaněk:  Snadno & rychle

Roman Vaněk: Snadno & rychle

A v čem se tahle kniha liší od těch předchozích? „Udělali jsme v knize velkou radost kreslenou postavičkou pana Panáčka, který vás celou knihou provede. Je jiná i v tom, že už tady čtenáři bezostyšně tykám. To není to o tom, že bych nebyl slušný, já si lidí hrozně vážím, ale když říkám, že kuchařka má být exaktní návod, tak chci, aby nad recepty člověk nepřemýšlel, jel bod po bodu, pak to zblajzl a řekl, ty vole, ono to funguje,“ říká Roman Vaněk. A takhle snadné by vaření podle Vaňkových rychlovek mělo být pro každého. I pro toho, kdo v kuchyni umí udělat leda nepořádek.

„Nenávidím návody. Proto když jsem začal připravovat tuto kuchařku, věděl jsem, že to nesmí být sudoku, ale musí to být exaktní návod, který se nebude vytahovat na profesionála a pomůže amatérovi,“ vysvětlil nám Roman Vaněk. Podle knihy si připravíte mraky polévek, sendviče, burgery, červené maso i plody moře, na své si přijdou vegetariáni a milovníci sladkých teček. Překvapivě tu najdeme i dvanáct pomazánek, nad kterými by nos nemusely ohrnovat ani děti. Kuchařka není, jak bývá často zvykem, prošpikovaná ingrediencemi ze specializovaných obchodů, na většinu receptů byste měli sehnat suroviny zcela běžně.

Čtěte také: Roman Vaněk: Musíme si uvědomit, že hospoda není kostelíček

„Já si teď sice hladím ego a podepisuju všechny ty knihy, ale nestojím za nimi sám, je za nimi celý tým geniálních lidí, který ve svých knihách rád vyobrazuji. To jsou ti, se kterými já se hádám, se kterými na sebe křičíme, a naštěstí, protože mám sto osm kilo, vždycky vyhraju a knížka nějak vyjde. Kluci a holky, kupujte naše knihy, protože my z toho máme prachy,“ dodává s nadsázkou a humorem sobě vlastním Roman Vaněk.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).