Hlavní navigace

Rohlík.cz nebo iTesco: Co je lepší?

Sdílet

Pořídili jsme dva stejné nákupy a provedli srovnávací test mezi online potravinami iTesco a Rohlik.cz. Jak si vedl nejsilnější hráč na trhu proti nováčkovi, který má za zády Tomáše Čupra?

Jeden nákup, uskutečněný ve stejný čas, se stejným obsahem, ale ve dvou různých online supermarketech. Zkusili jsme si ve čtvrtek objednat běžné potraviny z iTesco.cz a Rohlik.cz tak, abychom svůj nákup obdrželi druhý den, tedy před páteční horečkou v kamenných obchodech. Jak se lišily ceny, uživatelská přívětivost, cena dopravy a kvalita objednaného zboží? Je nový Rohlik.cz pro iTesco.cz konkurencí, před kterou by se mělo třást?

iTesco má tři roky náskok

Zatímco iTesco funguje už třetím rokem, Rohlik.cz pod patronátem Tomáše Čupra (stojí za projekty Slevomat.cz, DameJidlo.cz), je v provozu teprve od září roku 2014. Hned na první pohled je ale vidno, že iTesco má nad Rohlíkem navrch. Zejména co se rozmanitosti sortimentu týče. iTesco nabízí dvacet tisíc a Rohlik.cz zatím jen kolem čtyř tisíc druhů zboží. (Po naší objednávce se na Rohlik.cz sortiment ještě více rozšířil, například o nabídku zboží z farmářské prodejny Sklizeno). Na iTescu je kolem čtyř tisíc položek v akci, Rohlík jich má za akční cenu kolem šedesáti. iTesco.cz rozváží v Praze, Brně, Mladé Boleslavi, Kladně, Kolíně, Hradci Králové, Liberci a Jablonci nad Nisou, Rohlik.cz zatím jen po Praze. Oba provozovatelé ale mají něco společného, své zboží neodebírají z žádných meziskladů, ale přímo z pultů prodejen. iTesco ze svých obchodů Tesco a Rohlik.cz zejména z Makra. Bude tedy dodaný nákup čerstvý?

Uživatelská přívětivost

Pokud chcete nakupovat, je třeba se registrovat, u Rohlik.cz tak lze učinit i na Facebooku, nedůvěřivým bude u obou online obchodů stačit e-mail a heslo. Po úspěšném potvrzení vaší e-mailové adresy se můžete pustit do nákupu, který je na obou serverech poměrně intuitivní. Můžete vyhledávat podle slevových akcí, použít rejstřík nebo seznam od manželky. iTesco má velice detailně rozdělené kategorie jednotlivých druhů zboží, nemusíte na ně ani klikat, otevírají se samy po najetí myši, takže nebudete ztrácet čas zbytečnými kliky. U Rohliku.cz raději použijte vyhledávač, kategorie byste jinak museli rozklikávat a čekat na načtení stránky. Například sýry dělí Rohlik.cz do čtyř kategorií, iTesco do třinácti.

Rohlíku by také určitě neškodilo roztřídit kategorii pečiva, která mezi „právě dopečeným“ míchá rozpečené kaiserky s chlebem Šumava či Hořovickým pecnem. Nepříjemná je u obou portálů poměrně častá absence popisků a fotografií u jednotlivých potravin. U Rohliku.cz vás tu a tam bude svazovat úzké portfolio výrobků – máslo o váze 250 g tu mají jen jedno, ochucená mléka tři, nelze koupit celé plato vajec po třiceti kusech atp… Potěší však široký výběr olejů a velmi bohatý výběr čerstvých ryb. U iTesca.cz si můžete uložit celý uskutečněný nákup k pozdějšímu znovuobjednání, na Rohlik.cz můžete ukládat každou položku zvlášť mezi oblíbené.

Ceny

Objednávali jsme souběžně na obou portálech stejné potraviny. Dlužno podotknout, že to byl s ohledem na rozdílnou nabídku sortimentu obou prodejců docela oříšek. Nakonec se ale podařilo vybrat stejné zboží, leč za mnohdy velmi rozdílné ceny. Například hned při koupi deseti kaiserek jsme se dostali na rozdíl dvaceti korun ve prospěch iTesca. Při koupi brambor, zjevně vinou chybně uvedených údajů, jsme si zas na Rohlik.cz koupili pět kilogramů brambor za čtrnáct korun – bez akce (dnes stojí 55 Kč). Rohlik zjevně rád své zákazníky dotuje, protože byť jsme si objednali „cca 750 g banánů“ za 34 Kč, přišlo nám za stejnou cenu o půl kilogramu banánů víc. Podobně jsme pochodili i s objednávkou lososa, zatímco v iTescu jsme si objednali dvousetgramovou porci a dorazilo 228 g, z Rohlíku po totožné objednávce přišlo 251 g. Určitě je třeba dodat, že zatímco u iTesca jsme navýšení váhy pocítili i v navýšení celkové ceny, u Rohlíku jsme za o padesát gramů větší porci lososa platili stále stejně. Lze tedy konstatovat, že při objednávce na váhu jsme u iTesca vždy zaplatili cenu za skutečně dodané zboží, zatímco u Rohlíku jsme platili dle objednávky a vždy dostali za cenu neměnnou výrazně více, než jsme objednali.

Dopravné

Jako zákazník, který nakupuje u Rohlíku prvně, jsme dostali dopravné zdarma, příště už to bude za 79 Kč. Dopravu ale budete mít zadarmo při každém nákupu nad dva tisíce korun. U iTesca jsme za dopravu platili 59 Kč (v závislosti na vybraném termínu dodání se ceny pohybují od 49 Kč do 99 Kč, díky zasílaným slevovým kuponům ji můžete mít i zdarma).

Platba

Zatímco u iTesca.cz s hotovostí nikdy nepořídíte, vše se platí kartou – buď předem, nebo u řidiče při dodání nákupu, u Rohlik.cz platíte hotově řidiči nebo bezhotovostně platební kartou hned po dokončení objednávky. Terminál však u sebe řidič nemá.

Dodání zboží

Rohlik.cz má obrovskou devízu v tom, že ho spoluvlastní Tomáš Čupr, který je stále ještě jednatelem rozvozové služby DameJidlo.cz. Díky provázanosti obou firem garantuje bleskové dodání nákupu do devadesáti minut, s čímž zřejmě může iTescu přetáhnout velkou část jejich zákazníků, neboť na iTescu můžete objednávat nejdříve na další den. My jsme si stanovili stejné podmínky pro dodání obou nákupů, takže jsme volili dodání do druhého dne na čas, který oba řidiči přesně dodrželi. Dodací list u iTesca byl přehledný a jasný, Rohlik.cz nám zapomněl na dodáku uvést ceny. Podle asistentky na telefonu se to někdy stát může, v mailu pak konečné ceny uvedené byly.

Rohlik.cz doručil nákup pěkně roztříděný, aby se pečivo netisklo ke kuřeti a salám nepropíchl jogurty. Losos byl uzavřen do speciální hliníkové folie. Veškeré jídlo dorazilo ve výborné kvalitě, ani polníček a hroznové víno neutrpěly žádnou oděrku. Z iTesca dorazil polský polníček plný trusu a dvou slimáků, zbytek potravin byl v pořádku. Zatímco Rohlik.cz nám nákup doručil v igelitových taškách, nákup z iTesco.cz jsem z přepravky řidiče musela skládat do chodby na zem. V igelitkách byly jen jogurty a pečivo.

Dojmy

Celkově lze hodnotit Rohlik.cz jako (zatím) malý krámek s dobrým vkusem, nevšedním servisem a kvalitním zbožím, což je však někdy vykoupeno vyššími cenami. A to vše píši s vědomím toho, že jsme při nákupu stejných položek zaplatili u iTesca o 62 Kč více. (U Rohlíku jsme neplatili dopravu a cena brambor byla účtována očividně chybně). Bez dopravy by to byla plichta, u nákladů na zboží pak hodně záleží na nakupovaných potravinách. Pokud zhodnotíme oba nákupy, osm výrobků mělo iTesco.cz dražší, u dvanácti jsme si museli naopak připlatit u Rohlik.cz.

Stejně jako Slevomat a DameJidlo.cz i Rohlik.cz garantuje zákazníkovi spokojenost, stačí tedy pozdní dodání či plesnivá paprika a Rohlik.cz vrací peníze; u iTesca by musela proběhnout klasická reklamace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).