Hlavní navigace

Rodinná firma vaří hotová jídla na cesty a slaví úspěchy

11. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Expres Menu
Společnost Expres Menu se zaměřuje na výrobu pokrmů s dlouhou trvanlivostí a jednoduchou přípravou, které se obejdou bez konzervantů a éček. Navíc jsou bez lepku, a to díky banánům, respektive banánové mouce. Možná budou létat i do vesmíru.

Široký sortiment jídel na dovolenou, na cesty do odlehlých oblastí, pro sportovce, osoby závislé na bezlepkové dietě, pro kosmonauty, ale i pro běžného občana – to jsou produkty české rodinné firmy z Krkonoš s názvem Expres Menu.

Firmu sídlící v Trutnově založil již v roce 1999 Petr Sogel, původně vystudovaný architekt, jehož koníčkem a posléze povoláním se stalo vaření. Také proto je většina jídel firmy vytvořena podle původních rodinných receptů. Expres Menu v současné době nabízí zhruba 120 druhů výrobků (všechny jsou vhodné pro celiaky), denně je přitom schopna vyprodukovat kolem 2000 jídel, ambicí je ale až 10 000 jídel za směnu. Nejen proto přesunul Expres Menu svou výrobu do nového výrobního objektu někdejší ubytovny, kterou zrekonstruoval za zhruba 20 milionů korun, a vytvořil tak moderní výrobnu s možností zaměstnat až pětadvacet lidí.

Pokud vše dobře půjde, budou tu vznikat dokonce i jídla pro americké kosmonauty v projektu vesmírné stravy. V čem jsou tyto produkty výjimečné?

Jídlo s dlouhou trvanlivostí a bez éček

Výrobky Expres Menu mají neobvykle dlouhou dobu trvanlivosti, v současné době jde o třicet šest měsíců, v plánu je ale získat atesty pro trvanlivost na sedm, a ve finále dokonce na deset let. To je přitom možné na základě originální a patentované technologie CTP, což je vlastně tepelná konzervace jídel obdobná zavařování. Díky tomu není třeba do výrobků přidávat žádné konzervanty a obecně jakákoli „éčka“.

Výrobky také není třeba skladovat v mrazáku nebo ledničce, bez problémů vydrží bez jakékoli újmy dlouhodobou teplotu do +30 stupňů Celsia a krátkodobě (například během cesty do zahraničí) i vyšší.

Což se týká samozřejmě uzavřených výrobků – pokud je obal s jídlem jednou otevřen, měl by být uchováván v chladničce a spotřebován do 48 hodin.

Stačí ohřát

Samotná příprava pokrmu je velmi jednoduchá – stačí obal otevřít a jeho obsah ohřát. Nelze jej ale ohřívat v obalu v mikrovlnné troubě – součástí obalu na bázi lékařského polypropylenu je v jedné z vrstev, která nepřichází do styku s potravinou, hliník. Uvedený obal je přitom koncipován tak, aby se z něj po celou dobu doby trvanlivosti neuvolňovaly do pokrmů žádné látky.

K pokrmům není přitom třeba přidávat žádnou vodu, nejde totiž o žádné granule nebo sypké polotovary, v obalech je skutečné maso, zelenina a všechny potřebné složky příslušného druhu potraviny. Jídla ve výrobně sami vaří, hotové pokrmy se naplní do speciálních sáčků a tepelně zakonzervují.

Bez lepku díky banánům

Veškeré výrobky Expres Menu jsou, jak již bylo řečeno, bezlepkové, jídla neobsahují škroby, a jsou tak vítaným a potřebným zpestřením nabídky pro spotřebitele, kteří jsou odkázáni na bezlepkovou dietu a kteří stále ještě bojují s omezeným sortimentem vhodných pokrmů a potravin.

Bezlepkovost produktů zajišťuje mimo jiné banánová mouka ze specifických banánů z Ekvádoru, což je produkt, který vzniká rozemletím usušených banánů bez slupky (píšeme o ní také v článku o netradičních druzích mouky).

Jinak ale vaří Expres Menu svá jídla z tuzemských surovin od českých zemědělců, kteří hospodaří v blízkosti sídla firmy. Regionálnost surovin je přitom dotažena do značných detailů – například v krkonošském hubníku, což je druh pečiva, tvoří jednu z ingrediencí přímo krkonošské houby.

Zdálo by se, že z kombinace neprůmyslově vyráběných kvalitních surovin, bezlepkových jídel a moderních technologií musí vyjít produkty vyšší cenové kategorie. Opak je ale pravdou – cena jídel (bez příloh) pro dvě osoby se pohybuje mezi 130 až 170 korunami, u jednoporcových jídel pak spotřebitel zaplatí 80 až 90 korun. Produkty Expres Menu lze navíc koupit online a po celé republice. Zájemci je mohou najít například v prodejnách sítí zdravé výživy, ale také v síti Auto Kelly a v celé řadě lékáren. Výrobky si lze ale také objednat prostřednictvím firemního e-shopu. Prodejní místa najde každý na webové stránce www.expresmenu.com, kde lze získat řadu dalších informací, například o nabídce produktů pro vegetariány a vegany.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).