Hlavní navigace

Malí pacienti, kteří to mají domů daleko, budou moci mít v Motole celou rodinu

2. 12. 2022

Sdílet

Máma, táta i malí nebo větší sourozenci. Ti všichni se vejdou do některého z 21 pokojů nové ubytovny, jež je jen na dosah od největší dětské nemocnice u nás. Díky tomu může být malý pacient i při náročné léčbě s těmi nejbližšími. Pobyt přitom hradí celé rodině nadační fond.

Mezi vysokými budovami Fakultní nemocnice Motol ji lehce přehlédnete, ač stojí v horní části jejího areálu. Významem ale nemocniční pavilony dohání. Jde totiž o unikátní zázemí pro malé pacienty, kteří do Motola mnohdy dojíždějí z velké dálky. Řeč je o novém ubytovacím zařízení, díky němuž mohou být těžce nemocným dětem při léčbě nablízku společně rodiče i sourozenci.

„V situaci, kdy onemocní dítě, se rodiny rozdělí, a to i na měsíce, aby jeden z rodičů mohl pečovat o nemocné dítě a druhý třeba o jeho zdravého sourozence. To může být jednak finančně, ale i psychicky náročné, proto jim nabízíme, aby mohli být všichni spolu,“ říká manažerka domu Lucia Kubištová.

„Přítomnost rodiny prospívá jak jí samé, tak nemocnému dítěti. Víme, že dítě, které je dobře naladěno, se může po náročné léčbě rychleji zotavit,“ dodává Lucie Šrámková, přednostka Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol.

Co se dozvíte v článku
  1. Šance pro rodiny, které jsou zdaleka
  2. Kdo v Domě bude bydlet a jaká jsou pravidla
  3. Přijít může i návštěva
  4. Promyšlené do detailů
  5. Hotelové služby nečekejte
  6. Dům Ronalda McDonalda v číslech
  7. Bydlení zadarmo, jídlo za své
  8. Další Dům by mohl být na jižní Moravě

Šance pro rodiny, které jsou zdaleka

Novou třípodlažní budovu, která leží jen malý kousek od dětské části ve FN Motol, už zvenku prozrazují sytě žluté rámy oken. A čerstvě upravená hlína v jejím bezprostředním okolí. Lehce z ní vyčtete, že jde o právě dokončenou novostavbu. Za pár měsíců po hlíně bude veta, protože ji vystřídá tráva, keře a část z ní si uloupne i malé hřiště pro děti. Ty tady totiž budou hrát hlavní roli.

Chlapec díky screeningu chodí, jinak by skončil na vozíku jako jeho sestra Přečtěte si také:

Chlapec díky screeningu chodí, jinak by skončil na vozíku jako jeho sestra

Novostavba se jmenuje Dům Ronalda McDonalda a z peněz drobných i větších dárců ji ve spolupráci s FN Motol postavil Nadační fond Dům Ronalda McDonalda. Jeho zakladatelem a podporovatelem je společnost McDonald's, provozující síť stejnojmenného rychlého občerstvení. V České republice je dům první svého druhu.

Dům má statut ubytovny, ačkoliv když do něj nahlédnete, je vám jasné, že toto označení je pro něj poněkud zavádějící. Uvnitř to vypadá jako v útulném hotelu a interiér připomene letní dovolenou. 

Jenže o tu tady nejde. Dům bude sloužit jako zázemí pro nejužší rodinu těžce nemocných dětí, jejichž léčba si vyžádá týdny, měsíce a někdy i roky, kdy se sem opakovaně vracejí. V rámci FN Motol funguje největší dětská nemocnice, v níž se lékaři specializují i na velmi vzácná onemocnění. Proto sem malí pacienti s rodiči někdy dojíždějí i z hodně velké dálky. A právě jim má nové zázemí pomoci, aby léčbu překonali s pomocí mámy, táty a sourozenců, protože ti s nimi budou přímo v nemocnici.

„Ne náhodou ze střechy domu máme krásný výhled na dětskou část nemocnice. Ta blízkost místa, kde se léčí jejich dítě, je pro rodiny důležitá i z psychologického hlediska,“ vysvětluje Lucia Kubištová s tím, že zkušenost z okolních států ukazuje, že tento typ ubytování vzbuzuje u rodin nemocných dětí vděčnost. 

V Motole funguje nová ambulance pro léčbu závratí u dětí Přečtěte si také:

V Motole funguje nová ambulance pro léčbu závratí u dětí

Nadací hrazený pobyt pro rodiče sice byl dosud možný na jiné motolské ubytovně se 60 lůžky (a tato hrazená možnost funguje i po otevření Domu), tuto ubytovnu můžou ovšem využívat jen rodiče bez sourozenců. A právě toto Dům Ronalda McDonalda mění, protože ubytuje i je. A bydlet s nimi může i nemocné dítě, pokud jeho zdravotní stav nevyžaduje hospitalizaci, ale stačí návštěvy ambulance.

První rodiny se sem začnou stěhovat v polovině prosince. Redaktorka Vitalia.cz měla možnost navštívit unikátní zázemí v rámci jeho slavnostního otevření na konci listopadu. 

Kdo v Domě bude bydlet a jaká jsou pravidla

Zázemí zde mohou najít blízcí dětských pacientů z jakékoliv kliniky FN Motol. Tedy rodiny pacientů, kterým je 0 až 18 let. Může jít o dětské pacienty hospitalizované, ale i ty, kteří nejsou na lůžku.

Ubytování si rodina nemůže sjednat předem nebo osobně v den nástupu dítěte do nemocnice. Nabídka může přijít výhradně od lékařů či jiných zaměstnanců FN Motol. Rodina ji pak může odmítnout, nebo přijmout. Pokud nabídku přijme, může si prostřednictvím ošetřujícího lékaře požádat o bezplatné parkování buď v areálu FN Motol, nebo přímo před Domem.

Po devíti letech vstal z vozíku. Elektroda v páteři muži vrátila hybnost nohou Přečtěte si také:

Po devíti letech vstal z vozíku. Elektroda v páteři muži vrátila hybnost nohou

„Nebude žádná čekací listina, ale žádosti budeme posuzovat každý den po vzájemné komunikaci s nemocnicí, kde nám budou rodiny vytipovávat. Ubytování ale bude opravdu možné pouze prostřednictvím nemocnice,“ vysvětluje manažerka Domu Lucia Kubištová.

„Rodiny budeme vybírat individuálně. Upřednostníme děti, které jsou z větší dálky, jsou tu dlouhodobě. Ale zatím nemáme velké obavy, že by byl kapacitní problém, protože ta nová nabídka je velká a my z ní máme radost,“ uvádí přednostka Lucie Šrámková. První rodiny už nemocnice vytipovala a oslovila je.

Přijít může i návštěva

Nové ubytovací zařízení má 21 pokojů otevíraných stejně jako vstupní dveře kartou. Dva z pokojů v přízemí jsou bezbariérové a dva pokoje je možné propojit do jednoho většího tak, aby se sem vešlo až šest lidí, protože vítaní jsou všichni sourozenci malého pacienta. Žádné početní limity neexistují, nicméně pokoje bude využívat jen nejužší rodina, která ovšem od 7 do 19 hodin může přijímat návštěvy. Ty se budou muset zaevidovat, ale pak už se budou moci pohybovat po domě volně.

Podmínkou ubytování ale není, aby zde bydlela pouze kompletní rodina. Pokoje fungují tak, že v nich přes týden může přebývat jen jeden z rodičů a o víkendu za ním mohou přijet ostatní členové domácnosti. Možné jsou i další varianty. Všichni nejbližší, kteří se v Domě budou střídat, musí ale být registrováni.

Pobyt není nijak limitovaný délkou. Dokud trvá léčba dítěte, může rodina zůstat. U někoho tak půjde o pár dnů, u někoho o měsíce. Jiné rodiny se sem mohou pravidelně vracet. 

Důležité ale je, že ubytování a většinu záležitostí s ním spojených platí po celou dobu Nadační fond Dům Ronalda McDonalda. „Pobyt je tu bezplatný. Jediné, co budeme zpočátku chtít, je vratná záloha 1000 Kč za celou délku pobytu,“ vysvětluje Lucia Kubištová. Záloha má sloužit k tomu, aby rodiny dbaly na nové vybavení.

Promyšlené do detailů

Při vstupu do Domu Ronalda McDonalda vás přivítá sytě žlutá recepce. Na první pohled hotelová, tato ale funguje jinak. Recepční tu 24 hodin nenajdete a pokoj zarezervovat si tu také nemůžete.

Kousek od recepce je tzv. rodinná přijímací místnost. Dva kulaté stoly se židlemi, transparentní závěsy a minizašívárna v nice, do které zve k oddychu žluté čalounění a polštáře. „Slouží k prvnímu kontaktu s rodinami. Tady je přivítáme a vysvětlíme jim, jak to u nás funguje,“ popisuje manažerka Domu.

Žlutá barva se proplétá vybavením celého Domu. Stejně jako nástěnné grafiky rodiny se psem, která je v každém obraze zachycena v jiné situaci. Grafiky propojují celý Dům a mají symbolizovat soudržnost rodiny a přinášet pozitivní emoci. Ostatně právě proto tady je i zmiňovaná žlutá. „Ta je také jednou z barev nadačního fondu,“ vysvětluje Lucia Kubištová, jež má provoz celého domu na starosti a při jeho slavnostním otevření mi dělá trpělivou průvodkyni.

Usmívá se, není na ní znát, jak moc v posledních týdnech a dnech finišovali, aby mohli 12. prosince přivítat první rodiny. V tom jim moc pomohli i dobrovolníci. Ti budou pomáhat i v budoucnu s provozem Domu. Hlásit se mohou prostřednictvím e-mailové adresy dum@drmcd.cz.

V Česku začala stavba Domu Ronalda McDonalda. Sloužit bude rodinám nemocných dětí Přečtěte si také:

V Česku začala stavba Domu Ronalda McDonalda. Sloužit bude rodinám nemocných dětí

Hotelové služby nečekejte

Pak už nahlížíme do pokojů. Jsou podobné, ale detaily se přece jen liší. V jednom je velká manželská postel, v jiné ji nahrazují dvě od sebe mírně vzdálená lůžka. Vybaveni jsou tady i na ty úplně nejmenší. V dalším pokoji trůní rozložená dětská cestovní postýlka. Ostatně v jídelně později uvidíme i dětské židličky a jak prozrazuje Lucia Kubištová, v plánu je třeba i zakoupení odsávačky mateřského mléka, bude-li třeba. 

Vybavení doplňuje sedačka, kterou lze rychle rozložit na dvoulůžko. Samozřejmostí je televize, dostatek úložných prostorů, vlastní sociální zařízení se sprchovým koutem, ale nechybí ani klimatizace, která v zimě topí a v létě chladí.

Byť interiér připomíná hotel, funkcí se od něj Dům liší. Třeba tím, že pokojské byste tu hledali marně. O ložní prádlo se starají ubytované rodiny, kterým je k dispozici hned několik praček a sušiček. Prací prášek si rodina musí opatřit sama. „Samozřejmě startovací dávku jim poskytneme, protože ale na tyto prostředky zatím nemáme sponzora, budou si muset prací prostředek pořídit sami,“ popisuje manažerka Domu. S úklidem společných prostor pomůžou dobrovolníci.

Dalším rozdílem od jiných typů ubytování je sdílení. Je tu velká společná kuchyně, jídelna, ale i prádelna nebo herna a pracovna, určená pro home office nebo třeba i výuku malého pacienta. Dům má v plánu dětem zprostředkovat návštěvy učitele. „Tento typ komunitního ubytování, kde není úplné soukromí, nemusí vyhovovat všem, proto některé rodiny mohou nabídku pobytu odmítnout,“ počítá i s touto variantou Lucia Kubištová.

Dům má také některá specifická pravidla. „Je tady zákaz užívání alkoholických nápojů, kouření, drog. Nepřípustná je také jakákoliv forma domácího násilí. Pokud by rodina pravidla nedodržovala, máme právo ji vystěhovat,“ podotýká manažerka. Platí také dodržování nočního klidu od 22. hodiny a zákaz volného pohybu malých dětí bez dozoru nebo braní jídla na pokoj. Taková pravidla máme standardně nastavena v Domech po celém světě a osvědčila se nám,“ vysvětluje Lucia Kubištová, která byla kvůli provozu prvního českého Domu na intenzivní stáži v Anglii, kde stojí stejné zařízení od stejného nadačního fondu, jen tedy se 65 pokoji.

Dům Ronalda McDonalda v číslech

  • 1500 užitné plochy
  • 3 patra
  • 26 m2 má zhruba každý z pokojů
  • 15 parkovacích míst
  • celková investice činí cca 78 mil. Kč

Bydlení zadarmo, jídlo za své

Ubytování v Domě sice bude bezplatné, rodiny si ale musí samy nakupovat jídlo – ostatně proto má každá z nich ve společné kuchyni, připomínající s jídelnou spíše restauraci, přidělenou samostatnou lednici. K dispozici je i potravinová skříň.

Kromě toho si každý po sobě musí uklidit nebo prát lůžkoviny. Jen při odchodu to za ně zvládne zázemí velké nemocniční prádelny. 

Galerie: Dům Ronalda McDonalda ve FN Motol

Další Dům by mohl být na jižní Moravě

Koncept Domu Ronalda McDonalda je unikátní, a je proto možné, že časem bude poptávka převyšovat možnosti. Nadační fond si toho je vědom, veřejnou sbírku ani aktivity v restauracích rychlého občerstvení proto neutlumil. V budoucnu je možné motolský Dům doplnit o další patro s 15 novými pokoji. Navíc nadační fond má v plánu, pokud se jí bude dařit vybírat finanční prostředky, nezůstat jen u jednoho Domu. Další by mohl stát na druhém konci republiky, například na jižní Moravě. Rozhodnuto ale o tom ještě není.

Nadační fond patří k organizaci Ronald McDonalds House Charities, jež buduje domy pro pobyt rodin těžce nemocných dětí po celém světě. V současné době je jich již téměř 380, jen v Evropě je zhruba 100 z nich.

Odborná spolupráce:

Domem Ronalda McDonalda nás provedla jeho manažerka Lucia Kubištová.

Podívejte se na reportáž z otevření Domu Ronalda McDonalda:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).