Hlavní navigace

Nedojdete si na WC bez projímadla? Riskujete poškození střev i jater

4. 10. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Projímadla jsou cestou, jak si výjimečně ulevit od zácpy, rozhodně vám ale nepomůžou se snížením váhy nebo s chronickými potížemi. Naopak. Při nadměrném užívání mohou vést k závislosti a poškození zdraví.

Rizikům spojeným se špatným dávkováním či nadužíváním volně prodejných a hojně užívaných léčiv se věnuje aktuální kampaň s názvem Bezpečné léky bez rizika. V souvislosti s ní na ně upozorňuje i Vitalia.cz.

Mezi léky, u kterých často podceňujeme dávkování, patří i projímadla neboli laxativa. Jsou volně prodejná, někdy na bází přírodních látek. I tak s nimi ale musíme nakládat opatrně. Tedy před užíváním se poradit s lékařem či lékárníkem, přečíst si příbalový leták a dodržet jak denní dávkování, tak maximální délku užívání.

Co se dozvíte v článku
  1. Druhy a účinky projímadel
  2. K čemu nejsou projímadla určena
  3. Jak mohou poškodit zdraví
  4. S čím projímadla nekombinovat 
  5. Jak si pomoci od zácpy

Druhy a účinky projímadel

Projímadel je několik typů. Některé podporují pohyb střeva, jiné vedou k naředění stolice. 

  • Stimulační (kontaktní/dráždivá) – podporují pohyb střeva. Patří mezi ně léky s účinnou látkou pikosulfát (Guttalax, Laxygal, Regulax), bisakodyl (Dulcolax, Fenolax, Stadalax, Bisacodyl-K) a doplňky stravy či léčivé přípravky s obsahem byliny zvané senna. Účinkují po 6 až 8 hodinách a nejsou určena k dlouhodobému užívání.
  • Objemová – obsahují nevstřebatelné látky, jež na sebe váží vodu, tím zvětšují objem a ředí stolici. Jejich účinek, který je mezi projímadly nejpřirozenější, zajišťuje vláknina (psyllium, Optifibre). Účinek nastupuje obvykle do týdne. Lze je užívat dlouhodobě, je ovšem třeba dodržovat dostatečný pitný režim.
  • Osmotická – s obsahem laktulózy a makrogolů. Ředí střevní obsah. Působí na principu osmózy, do tlustého střeva natahují vodu, čímž změkčují a ředí stolici. Účinek se projeví za 24 až 48 hodin. Nejsou určena k dlouhodobému užívání.
  • Salinická – jde především o salinické minerální vody. V trávicím traktu na sebe navazují vodu, tím se zvětší a zředí obsah stolice. Patří mezi ně Zaječická hořká, Bílinská kyselka, Šaratica. Ideální je použití v kombinaci s nácvikem defekačního reflexu. Účinek nastupuje během 1 až 3 hodin. Tyto vody však nejsou vhodné pro lidi s vysokým tlakem krve, onemocněním ledvin, srdečním selháváním či otoky. Neměly by sloužit k pokrytí celodenního pitného režimu.
  • Čípky s obsahem bisacodylu (Dulcolax) a glycerinu. Ty působí v koncové části střeva. Mají rychlý účinek v řádu minut (10 až 30 minut). Nejsou určeny k dlouhodobému používání.

Zdroj: Lékárna.cz pro Vitalia.cz

K čemu nejsou projímadla určena

Projímadla mají být téměř vždy užívána krátkodobě, a to k vyřešení akutního problému. Určitě by neměla sloužit k odstraňování chronické zácpy či k redukci váhy. „Projímadla rozhodně nejsou dobrým způsobem, jak hubnout. Jsou obecně určena ke krátkému užívání při nějakém náhlém problému se zažíváním, stolicí, zácpou,“ vysvětluje na videu k osvětové kampani Hana Papežová, vedoucí Centra pro poruchy příjmu potravy Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

Zácpa jako noční můra: jak rozhýbat střeva bez projímadel? Přečtěte si také:

Zácpa jako noční můra: jak rozhýbat střeva bez projímadel?

K projímadlům se ve snaze zhubnout ovšem můžete dostat, aniž byste si je šli koupit do lékárny. „Laxativa někdy tvoří součást různých směsí na hubnutí a tím zvyšují jejich nebezpečnost,“ upozorňuje lékařka. A varuje také před projímadly na přírodní bázi: „Ani ta není úplně bezpečné dlouhodobě užívat.“

Jak mohou poškodit zdraví

Předávkování laxativy může způsobit silný průjem, křeče v břiše nebo dehydrataci. Při dlouhodobém užívání závislost. „Dlouhodobě užívaná laxativa ovlivní celkově pohyblivost střeva, tím i vyprazdňování a velice těžko se od nich potom odvyká,“ podotýká psychiatrička Hana Papežová.

Na toto riziko upozorňuje v kampani Lucie. Stručně popisuje svůj boj se závislostí, které předcházela porucha příjmu potravy v podobě mentální anorexie a bulimie. Pak přišla na řadu laxativa. Nejprve Lucii stačila 1 tableta denně, postupně se ale dostala do stavu, kdy jich za den užívala i 50. „Měla jsem pocit, že bez nich nikdy nezhubnu, ale oproti tomu jsem měla neuvěřitelné křeče v břiše, byla jsem strašně unavená a vyčerpaná,“ popisuje.

„Při dlouhodobém nadužívání, především stimulačních (kontaktních) projímadel, může docházet k tzv. lenivění střeva, kdy střevo ztrácí schopnost přirozeně posouvat stolici. Člověk se tak dostává do začarovaného kruhu, kdy k tomu, aby se vyprázdnil, opět potřebuje použít projímadlo, a vzniká tak návyk,“ popisuje lékárnice Pavla Horáková, jež vede online poradnu na Lékárna.cz

Kromě toho může při jejich dlouhodobém užívání docházet k poruchám elektrolytové rovnováhy a zvýšené ztrátě některých minerálů. To může vést k jejich nedostatku v těle, především draslíku, který je důležitý pro správnou funkci srdce. „Postupně může docházet k poruše vstřebávání některých živin a léků, v krajních případech k poškození střev či jater,“ varuje Pavla Horáková.

Pokud použití projímadel ohrožuje zdraví, je potřeba situaci řešit ve spolupráci s lékařem. Pacient musí nacvičovat defekační reflex, aby došlo k obnově správné střevní pohyblivosti.

S čím projímadla nekombinovat 

Pokud se jedná o čípky (především glycerinové), ty se mohou používat s léky bez omezení, jsou vhodné i v těhotenství a při kojení. Pokud je třeba kombinovat čípky s různými účinnými látkami, je třeba odstup mezi jednotlivými aplikacemi. 

Ústy podávaná laxativa by se neměla užívat, pokud trpíte střevní neprůchodností, silnou bolestí břicha, akutními břišními příhodami spojenými s horečkou či zvracením, při ulcerozní kolitidě či silné dehydrataci. Z léků je třeba opatrnosti při užívání diuretik (léky na „odvodnění“), kortikosteroidů či digoxinu. U přípravků s obsahem bisakodylu je třeba odstupu alespoň 2 hodiny od podání léků na snížení kyselosti žaludku a mléka. Objemová laxativa by se měla užívat s odstupem alespoň 2 hodin od ostatních léků. Pokud užíváte nějaké léky, je ideální poradit se o možnosti podání laxativa s lékárníkem nebo lékařem.

Zdroj: Lékárna.cz/Vitalia.cz

Jak si pomoci od zácpy

Při akutních potížích se zácpou lze sáhnout místo tablet, sirupů a čípků po osvědčených pomocnících ze spíže. „Mezi přírodní látky, které upravují stolici, můžeme kromě psyllia a senny zařadit také sušené nebo kompotované švestky, jablka, hrušky, fíky, lněná semínka, chia semínka nebo kysané produkty,“ radí Pavla Horáková z Lékárna.cz. Pomoci mohou také probiotika v doplňcích stravy.

Ideální ale je zácpu vůbec neřešit, respektive vůbec ji nemít. Jak tedy na to? „Při nepravidelné stolici je třeba rozhodně začít tím, že člověk upraví svůj jídelníček,“ uvádí Hana Papežová.

Kolik tekutin denně bychom měli vypít? Škodí malé i příliš velké množství Přečtěte si také:

Kolik tekutin denně bychom měli vypít? Škodí malé i příliš velké množství

Podle webu Zdravi.euro.cz je k odstranění zácpy nutné dostatečně pít, pravidelně se hýbat, jíst přiměřené porce, soustředit se na vyváženou stravu a přidat do jídelníčku více vlákniny. Ideálně kolem 30 gramů denně.

Odkládat návštěvu lékaře bychom podle Pavly Horákové neměli, pokud potíže přetrvávají, zhorší se, vyskytnou se silné bolesti či křeče v břiše, přidá se horečka, nevolnost či zvracení, ve stolici se vyskytne hlen, krev nebo je stolice černá či dehtovitá.

Odborná spolupráce:

Mgr. Pavla Horáková

Lékárnice a vedoucí online poradny na Lékárna.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).