Hlavní navigace

Řízek, salát, alkohol… Jak ubrat Vánocům kalorie

22. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
Je možné si o Vánocích neodpírat, a přitom snížit příjem škodlivých tuků? Tady je pár tipů na „lehčí“ sváteční tabuli.

Cukroví, řízky, bramborový salát a tak dále. Jakkoli mají mít Vánoce především duchovní rozměr, řeší po svátcích ženy i muži hlavně větší tělesné rozměry. Přísun cukrů a tuků je přes Vánoce extrémní. Podle odborníků na výživu to však nemusí být tak hrozné, a to aniž by si člověk vyloženě odpíral.

„Tím nejjednodušším, na co se můžeme u vánoční tabule zaměřit, je příprava jídla a kvalita potravin, které použijeme. Jednoduše řečeno i tradiční jídla, jako bramborový salát či řízek, lze připravit ve variantě s nižším obsahem tuků,“ říká nutriční terapeutka Jana Svitálková z Nutriční poradny Incare.

Bramborový salát

Bez něj to prostě nejde. Ale o tom, jak energeticky náročný bude, rozhodnout můžete. A často je to jen o prvním vyzkoušení „trochu jinak“. Základem lehčí varianty je rozloučení se s tučnou majonézou. Ideální je náhrada v podobě bílého jogurtu do 3,5 % tuku. Chuťový rozdíl není až tak dramatický, a když už to nejde jinak, je dobré vyměnit alespoň část majonézy za jogurt. Dají se použít i náhrady klasické majonézy ze sóji či tofu. Chuťově zajímavou volbou je náhrada majonézy kuřecím vývarem či olivovým olejem.

Galerie: Varianty bramborového salátu

Pokud bychom chtěli bramborový salát pojmout vyloženě dietně, pak nejlehčí varianta je složená pouze z brambor, cibule a sterilovaných okurek. Může to působit trochu chudě, ale kalorická hodnota je bez vajec, majonézy a salámu až třikrát nižší. Pokud si to bez salámu neumíme představit, je dobré vybrat alespoň kvalitní šunkový salám s vysokým podílem masa.

Smažený kapr či řízek

Bez obaleného kapra by to asi také nebylo úplně ono. I tady se však dá vymyslet varianta, jak obejít kalorickou nálož v podobě trojobalu – bílá mouka, vejce, strouhanka.

„Maso můžeme obalit v takzvané hrašce. Jde o směs hrachu a bezlepkových obilovin s vyšším obsahem bílkovin a vlákniny. Nepotřebujete k tomu ani vejce. Dobré také je zbavit řízek po smažení přebytečného oleje tím, že jej usušíme ubrouskem, nebo dobrý trik je také ponořit řízek na dvě sekundy do vroucí vody,“ doplňuje Jana Svitálková.

Hraška se dá využít ledaskde, třeba i při zahušťování rybí polévky, kde mohou „zaskočit“ i jemné ovesné vločky nebo krupička z celozrnné mouky.

Obecně pak při přípravě jakýchkoli jídel platí raději péct než smažit.

Alkohol

Je to asi nejvíce podceňovaný zásobník energie. Dvě piva a panák přitom vydají za pořádný biftek. A právě kombinace zvýšeného příjmu jídla zapíjeného alkoholem je vlastně tím nejhorším, co můžeme přes svátky dělat.

„Kalorická hodnota alkoholu se často vůbec nebere v potaz. Ani si to neuvědomíte, ale spolu s jídlem do sebe v podobě alkoholu dostanete dvoj- až trojnásobnou porci energie navíc. A pokud tu energii zase někde nevydáte, tak si ji tělo samozřejmě přemění na tuky a uloží. Tedy přesně to, co většina z nás nechce… a po Vánocích si stěžujeme na kila navíc,“ upozorňuje nutriční terapeutka.

Pokud se nevyhneme drobnému či většímu porušení životosprávy, neměli bychom zapomínat na pohyb. Jde v podstatě o to udržet příjem a výdej energie alespoň v přibližné rovnováze. Delší procházka na čerstvém zimním vzduchu je v tomto smyslu ideální. Mimochodem, štědrovečerní kila shodíte chůzí za osm hodin, sexem za sedm

Odborná spolupráce:

Mgr. Jana Svitálková

Nutriční terapeutka, Nutriční poradna Incare

Vystudovala obor nutriční specialista na 1. LF UK. Zabývá se jak výživou nemocných, tak poradenstvím pro trvalou redukci váhy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Profesí adiktolog, dnes psavec na téma zdraví, lidské vztahy a životní situace. Pracovala jako dramaturg lifestyle magazínu na TV Prima a externí redaktor na téma zdraví a závislosti pro internetové portály.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).