Hlavní navigace

Řidiči, pozor – i medicínské konopí může zkomplikovat krevní zkoušku

15. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
THC, kde by ho nikdo nečekal. Cukrovka a snížená plodnost. Antabus by mohl léčit i rakovinu. Jak ledviny jezdily mezi Prahou a Vídní. A další novinky ze světa vědy.

Přinášíme pravidelný přehled novinek tuzemských akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, stravování a souvisejícím tématům.

Překvapivý vznik THC

Marihuana obsahuje dvě důležité složky – tetrahydrokanabinol (THC), látku s psychoaktivními účinky, a kanabidiol (CBD), která nezpůsobuje intoxikaci a má řadu pozitivních účinků, pro něž se využívá i pro lékařské účely. Tým vědců z Národního ústavu duševního zdraví, Univerzity Karlovy a Vysoké školy chemicko-technologické však objevil, že kanabidiol se v těle laboratorních zvířat může přeměnit na THC.

K přeměně dochází, je-li kanabidiol aplikován orálně nebo injekčně, nikoliv při vdechování výparů. Proč tomu tak je, není zatím známo. A jak je tomu u člověka? Pokud by k uvedené přeměně docházelo rovněž, nevzniklo by po podání běžných potravinových doplňků nebo léků na bázi konopí zřejmě dost THC, aby to vyvolalo intoxikaci. Nicméně – THC by se potom mohlo detekovat např. při krevní zkoušce řidičů, různých jiných testech na drogy apod.

Národní ústav duševního zdraví: Neškodný kanabidiol se u potkanů přeměnil na psychoaktivní THC (PDF)

Poznámka: Původně se myslelo, že přeměnu vyvolává kyselé prostředí v žaludku, tím se ale nevysvětluje, proč to tak funguje i při vpíchnutí injekcí.

Marihuana podruhé

Loni v lednu došlo na trhu české konopí, v květnu bylo dovezeno asi na měsíc konopí nizozemské, nyní je k dispozici konopí z Kanady. Léčebné konopí by se mohlo opět začít předepisovat.

FN u sv. Anny v Brně: Opět předepisujeme léčebné konopí

Snížená plodnost mužů se může přenášet i na potomky

Neplodnost u mužů je způsobena celou řadou faktorů – genetické a životní prostředí, cévní onemocnění, ale také metabolické choroby. Mezi ně patří i cukrovka. U myší se podařilo zdokumentovat, že diabetes u myších samců způsobuje nižší plodnost, negativně ovlivňuje množství i kvalitu spermií.

Vědce však nejvíce překvapilo, že diabetes u samců vykazuje specifické změny, které probíhaly v samčích reprodukčních orgánech a spermiích i v následujících generacích.

Problémy s otěhotněním má přes 15 % evropských párů v reprodukčním věku. Mužský faktor se na neplodnosti podílí ve více než 60 %.

Výzkumné centrum Biocev: Pozor na cukrovku, ovlivňuje rozmnožování savců. Včetně člověka

Poznámka: Přenos vlastnosti do další generace, aniž se jedná o klasickou mutaci v DNA, se nazývá epigenetika. Obecně se samozřejmě získané vlastnosti nedědí – člověku, který přijde o nohu, se nerodí beznohé děti atd.

Antabusem na rakovinu?

Disulfiram (Antabus), lék používaný při léčbě alkoholové závislosti, by mohl najít využití při léčbě rakoviny. Vývoj nových protinádorových léčiv je extrémně finančně i časově náročný. Slibnou alternativou je využití již existujících a schválených léků na nová onemocnění, kdy se schvalování/uvedení na trh zjednodušuje.

Práce vychází z epidemiologické studie provedené na pacientech-alkoholicích, u nichž bylo zjištěno maligní onemocnění. Ukázalo se, že pacienti, kteří i po nádorové diagnóze nadále užívali disulfiram, měli výrazně menší riziko úmrtí než pacienti, kteří s užíváním přestali. Popsán byl i pravděpodobný mechanismus, jak Antabus s nádorovými buňkami interaguje. Probíhá už i klinická studie určená pro pacientky s metastatickým karcinomem prsu.

Univerzita Palackého v Olomouci: Lékem na alkoholismus proti rakovině – průlomový mechanismus objasnil tým vedený vědci z Olomouce

Mezinárodní trojvýměna ledvin

Tři pacienti čekající na transplantaci ledviny, tři jejich blízcí, kteří jim ledvinu chtěli darovat, biologicky ale nemohli. Taková byla situace pro tři reálné páry, které byly propojeny díky přeshraniční spolupráci IKEM a rakouské Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien. Dva páry z Česka a jeden z Vídně dal dohromady počítačový program.

Samotný přeshraniční transplantační maraton proběhl během jednoho dne. Odběry ledvin od prvních dvou žijících dárců začaly synchronně jak v IKEM, tak v rakouské nemocnici. „Začít ve stejný čas s odběrem ledviny bylo důležité kvůli zkrácení doby tzv. studené ischemie, tedy doby mezi odběrem a transplantací. Orgány totiž mezi státy převážely sanitky, které v Česku jely dost často problematickou trasu po D1 mezi Prahou a hraničním přechodem,“ popisuje doc. Jiří Froněk, přednosta Kliniky transplantační chirurgie. Aby odebrané orgány neuvízly v koloně či zácpě, jely celou cestu v sanitce se zapnutou výstražnou signalizací. Rakouský vůz doprovázela na českém území česká dopravní policie z Policejního prezidia.

IKEM: První mezistátní transplantační trojvýměna ledvin od žijících dárců v Evropě

Problémy se žílami máme skoro všichni

Chronická žilní nedostatečnost je degenerativní onemocnění, které se objevuje až u 90 % populace starší třiceti let. Je nevyléčitelné, ale jeho rozvoj lze zmírnit a zpomalit úpravou životního stylu. V první fázi má žilní nedostatečnost spíše kosmetický dopad, ale už v tuto chvíli se začíná objevovat pocit těžkých nohou. Postupně se přidávají zdravotní problémy v podobě otoků, bolesti i změny pigmentace.

FN Ostrava: Chronická žilní nedostatečnost se objevuje až u devadesáti procent populace starší třiceti let

Vzácná onemocnění nejsou zase tak vzácná

Česká republika se prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zapojila do mezinárodního programu EU zaměřeného na vzácná onemocnění E-Rare. Odhaduje se, že s některým typem vzácného onemocnění, mezi něž patří specifické genetické choroby, autoimunitní onemocnění, některé druhy rakoviny či infekčních nemocí, se během svého života setká 6–8 % lidí.

Akademie věd ČR: Mezinárodní výzva pro vědce zabývající se vzácnými chorobami

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).