Hlavní navigace

Vyšší hodnoty revmatoidního faktoru ukazují na revma, ale může jít i o infekci či rakovinu

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pokud vás lékař odešle na odběr krve, aby zjistil hladinu revmatoidního faktoru, má obvykle podezření, že můžete trpět některým z autoimunitních onemocnění. Jde především o revmatoidní artritidu. Ale není to zdaleka jediná choroba, kterou zvýšená hladina revmatoidního faktoru může signalizovat. Jaké hodnoty jsou považovány za normální a které už ne?

Za běžných okolností imunitní systém vytváří protilátky, které napadají bakterie, viry a další cizorodé látky způsobující onemocnění. U některých lidí však pokládá omylem zdravé buňky za cizí tělesa a obvykle vytváří vyšší hladiny některých protilátek, aby na tyto buňky zaútočil. 

Jednou z takových je revmatoidní faktor (RF), což je autoprotilátka cílená proti Fc-fragmentu vlastních imunoglobulinů třídy IgG. Jeho vyšší hladiny mohou naznačovat, že v organismu dochází k určité úrovni autoimunitní aktivity. V důsledku toho je revmatoidní faktor jedním z testů, který lékařům pomáhá diagnostikovat autoimunitní onemocnění.

Proč se měří revmatoidní faktor?

Ne každý pacient s autoimunitním onemocněním má však zvýšené hladiny revmatoidního faktoru v krvi. A někteří lidé, u kterých se objeví, jsou naopak zdraví.

Ale jeho vyšší hladina, zejména ve spojení s určitými příznaky, může signalizovat autoimunitní chorobu nebo jiný zdravotní problém. Zjištění hodnot revmatoidního faktoru se většinou používá, spolu s dalšími testy, především k diagnostice revmatoidní artritidy. To je typ autoimunitní poruchy, která poškozuje klouby a způsobuje jejich bolest, otok a ztuhlost. Jde o stav, který může ovlivnit také orgány v těle a způsobit další obtíže. Jeho hodnota také obvykle naznačuje, jak závažná může být revmatoidní artritida u konkrétního pacienta a zda je pravděpodobné, že bude mít dopad také na další orgány.

Trpíte osteoporózou? Čím dřív začnete cvičit, tím lépe Přečtěte si také:

Trpíte osteoporózou? Čím dřív začnete cvičit, tím lépe

Upozorní i na infekci či rakovinu

Normální hodnoty RF

Uvádí se, že hodnoty pod 25–30 IU/ml jsou považovány za negativní výsledek, u některých pacientů s revmatoidní artritidou mohou hladiny vystoupat až do stovkových hodnot. Stejně tak negativní výsledek krevního testu na RF stoprocentně nevyloučí revmatoidní artritidu ani jiné autoimunitní onemocnění. S věkem stoupá výskyt falešně pozitivních výsledků.

Lékař obvykle nařídí test revmatoidního faktoru v případě, že se u pacienta objevují příznaky revmatoidní artritidy. Ty začínají většinou u kloubů zápěstí, rukou a nohou. Většinou postihují stejné klouby na obou stranách těla a mají tendenci přicházet, odcházet a znovu se vracet. 

K dalším příznakům revmatoidní artritidy kromě bolesti a otoků kloubů patří například suché a bolestivé oči, únava či teplota až horečka. Vyšší hodnoty RF však mohou být také známkou jiných autoimunitních poruch, jako je třeba sklerodermie (postihuje pojivovou tkáň) nebo Sjögrenův syndrom (týká se především slzných a slinných žláz), dále některých infekcí, tedy například hepatitidy C (postihuje játra), tuberkulózy (plíce) nebo endokarditidy (srdce) a určitých typů rakoviny.

Některé artritidy RF nezvyšují  

Někteří lidé mohou mít revmatoidní artritidu nebo jiný typ artritidy bez vysokých hladin RF. Ty se označují jako seronegativní artritida. Můžou se projevit podobnými příznaky jako revmatoidní artritida, tedy například bolestmi a ztuhlostí kloubů. Lékaři mohou k jejich potvrzení použít jiné testy.

Některé typy seronegativní artritidy: 

  • Psoriatická artritida: bývá přítomna u některých lidí s psoriázou (lupénka) 
  • Reaktivní artritida: může se objevit po bakteriální infekci trávicího nebo močového systému 
  • Ankylozující spondylitida (Bechtěrevova choroba): tento stav ovlivňuje páteř a pánevní klouby a způsobuje bolest a tuhost zad
Ztučnělá játra má až třetina lidí, hrozí jim cirhóza. Orgán se přitom může uzdravit Přečtěte si také:

Ztučnělá játra má až třetina lidí, hrozí jim cirhóza. Orgán se přitom může uzdravit

Při zjištění zvýšených hladin RF se specialisté zaměřují na léčbu základního problému, který má za následek zvýšení hladiny revmatoidního faktoru. Lékaři mohou předepsat různé léky podle toho, co způsobuje vysoké hladiny RF. Jde například o nesteroidní protizánětlivé léky, kortikosteroidy nebo antirevmatika k léčbě revmatoidní artritidy či antibiotika k léčbě bakteriálních infekcí, například při endokarditidě nebo tuberkulóze. Medikamentů a léčebných postupů je samozřejmě mnohem více.

Jaké testy se provádějí spolu s RF?

Samostatný RF test je přínosem a důležitým vodítkem, avšak samostatně nemůže diagnostikovat konkrétní zdravotní problém, a to ani revmatoidní artritidu. Spolu s ním se provádějí další krevní testy, například zjištění hodnot antinukleárních protilátek (ANA), anticyklických citrulinovaných peptidových protilátek (anti-CCP), C-reaktivní protein (CRP) a rychlost sedimentace erytrocytů (FW). To vše může pomoci určit nejenom onemocnění, ale také zvolit léčebný postup, který bude nejlepší pro konkrétního pacienta.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).