Hlavní navigace

Řetězce prodávaly nebezpečnou slaninu

28. 11. 2017

Sdílet

 Autor: SVS
Veterinární inspekce varuje spotřebitele, kteří by měli doma slaninu od slovenského výrobce. Obsahuje listerie.

Do českých obchodů se dostala zásilka 230 kilogramů chlazené slaniny od slovenského výrobce obsahující bakterii Listeria monocytogenes. Státní veterinární správa (SVS) obdržela informaci o přítomnosti kontaminovaného výrobku na našem trhu ze Slovenska prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.

Výrobek se prodával v obchodních řetězcích Globus a Tesco. Oba řetězce již stáhly neprodané kusy z trhu. Spotřebitelé, kteří mají výrobek doma, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě prodeje.

Nebezpečná potravina

  • Název: Bačova slanina Selection Schneider 300 g
  • Datum spotřeby: 26. 12. 2017
  • Výrobce: Mecom Group s.r.o., Poľná 4, Humenné, Slovenská republika

Do České republiky bylo dodáno celkem 230 kg této šarže výrobku. Uvedený produkt byl v prodeji v obchodní řetězcích Globus a Tesco od 13. 11. 2017. Obě společnosti jej okamžitě po obdržení informace o závadnosti produktu stáhly z trhu a v současné době již tuto šarži výrobku neprodávají.

„Vzhledem k datu spotřeby lze předpokládat, že někteří spotřebitelé mohou mít zakoupený produkt ještě doma. V takovém případě SVS doporučuje uvedený výrobek rozhodně nekonzumovat. Zakoupený produkt je možné vrátit v místě nákupu,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Bakterie způsobuje listeriózu

Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto bakterie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, staré lidi, děti a těhotné ženy.

Množení bakterií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Bakterie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2016

Zdroj: TZ SVS

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).