Hlavní navigace

Známá čínská restaurace skladovala stovky kilogramů pochybného masa

30. 1. 2017

Sdílet

 Autor: SVS
Veterinární kontrola zjistila v pražské restauraci Peking vážné prohřešky. Ve skladu našla velké množství neoznačeného masa neznámého původu.

Veterinární inspektoři Státní veterinární správy (SVS) zjistili v restauraci Peking v Praze 4, která se specializuje na čínskou kuchyni, při běžné kontrole skladování osmi set kilogramů neoznačeného zmrazeného drůbežího a vepřového masa, u něhož nebyl doložen původ. Maso bylo balené v igelitových sáčcích a uložené v mrazicím boxu v zázemí restaurace. Dále inspektoři našli dvanáct chlazených kachen rovněž neznámého původu.

„Byl vydán okamžitý zákaz manipulace a uvádění do oběhu zajištěných produktů a následné doložení dokladů o způsobu naložení s tímto masem. Tyto produkty již nemohou být použity k výživě lidí, jelikož podle zjištění na místě nejsou pokládány za bezpečné,“ uvádí SVS.

„Potravina, u níž neznáme původ, je vždy potenciálně nebezpečná,“ vysvětluje ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád v rozhovoru pro server Vitalia.cz obecný postup v podobných případech. „Potravina má být v provozu, který je schválen. Když je schválen, je i dozorován. To znamená, že je zajištěna hygiena a dosledovatelnost. Když zjistíme třeba závadné zboží ze zahraničí, je v souladu s veterinárním zákonem pozastaveno do odstranění nedostatků, zlikvidováno, vráceno zpět nebo použito k jiným účelům. V některých případech se provádějí odběry vzorků pro laboratorní vyšetření a zjišťuje se, jestli tam kromě administrativního porušení není ještě i zdravotní závadnost nebo klamavé složení. Setkáváme se se vším a nelze paušalizovat. Není to tak, že by veškeré zjištěné nedostatky znamenaly likvidaci, ale v některých případech ano.“ Pokud není dohledatelný původ potravin, nemůže být zboží uvedeno na trh.

Kromě toho, že potraviny s nelegálním původem nesou potenciální zdravotní riziko, představují také finanční zvýhodnění pro prodejce. „Je to provázáno s dalšími věcmi, které nejsou záležitostí SVS, jako odvádění daní a podobně. Když podnikáte legálně, máte spoustu povinností a všechno vás něco stojí. Kdo to dělá načerno, neodvádí daně a je na tom lépe, může prodávat levněji, je zvýhodněn,“ říká Zbyněk Semerád.

Aktuální případ bude dále řešen ve správním řízení. Provozovateli hrozí sankce až do výše deseti milionů korun.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2016

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).