Hlavní navigace

Názor k článku Restaurace nezvládají povinnost uvádět alergeny v jídle od Ivana - Možná by bylo fajn v těchto článcích používat...

  • 16. 2. 2015 10:50

    Ivana (neregistrovaný) ---.szpi.gov.cz

    Možná by bylo fajn v těchto článcích používat ověřené zdroje. Když už zde budete uvádět tabulku alergenních složek, na které se vztahují informační povinnosti, tak by bylo vhodné čerpat přímo z nařízení EU č. 1169/2011 (jde vyhledat na webu eur-lex.europa.eu). Dala bych sem URL odkaz, ale to by si váš systém asi myslel, že jsem spam.

    Určitě tam není zmínka "nejedná se o celiakii" ani u některých z nich "patří mezi potraviny ohrožující život". To si tam přidal nějaký "odborník" a všichni si to z webu stahují, aniž by je zajímal výchozí zdroj. U Vitalie bych čekala trochu odpovědnější přístup.

    Takové informace jsou zavádějící. Jistě i celiaci nemůžou jíst výrobky obsahující lepek. Taky nelze říci, že některé skupiny alergenů jsou nebezpečné a u jiných toto neuvádět. Člověku může ublížit jakýkoliv alergen, když je na něj alergický.

    V příloze II tohoto nařízení najdete toto:

    LÁTKY NEBO PRODUKTY VYVOLÁVAJÍCÍ ALERGIE NEBO NESNÁŠENLIVOST

    1. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice (například špalda a khorasan), žito, ječmen, oves nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich, kromě:
    a) glukózových sirupů na bázi pšenice, včetně dextrózy ( 1 );
    b) maltodextrinů na bázi pšenice ( 1 );
    c) glukózových sirupů na bázi ječmene;
    d) obilovin použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu

    2. Korýši a výrobky nich

    3. Vejce a výrobky z nich

    4. Ryby a výrobky z nich, kromě:
    a) rybí želatiny použité jako nosič vitaminových nebo karotenoidních přípravků;
    b) rybí želatiny nebo vyziny použité jako čiřicí prostředek u piva a vína

    5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich

    6. Sójové boby a výrobky z nich, kromě:
    a) zcela rafinovaného sójového oleje a tuku ( 1 );
    b) přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního d–alfa tokoferolu, přírodního d–alfa–tokoferol–acetátu, přírodního d–alfa–tokoferol–sukcinátu ze sóji;
    c) fytosterolů a esterů fytosterolů získaných z rostlinných olejů ze sóji;
    d) esteru rostlinného stanolu vyrobeného ze sterolů z rostlinného oleje ze sóji

    7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), kromě:
    a) syrovátky použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu;
    b) laktitolu

    8. Skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich, kromě ořechů použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu

    9. Celer a výrobky z něj, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergenicity, kterou úřad stanovil pro příslušný základní produkt.

    10. Hořčice a výrobky z ní

    11. Sezamová semena a výrobky z nich

    12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO 2 , které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce

    13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

    14. Měkkýši a výrobky z nich

    No tak psaní zdar :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).