Hlavní navigace

Restaurace na prohibici kašlaly. Alkohol nabízely v jídle

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Prohibice zakazuje prodej i jiné formy nabízení tvrdého alkoholu. My jsme ale našli restaurace, které ho hostům podávají – v jídle. Může se to? Ne, ale nikoho to nezajímá.

Prohibice zasáhla výrobce, distributory, ale i obchody a restaurace. Všichni museli narychlo stáhnout lihoviny s obsahem etanolu od 20 % objemových výše. Mnozí výrobci snížili výrobu, někde ji dokonce pozastavili. Škody jdou do stovek milionů korun, ale v restauracích se tvrdý alkohol klidně dál využívá. Je libo flambovaný steak na whisky? Je k mání, i v době prohibice. Může se to, nebo se zákaz na tento druh užití nevztahuje? Ti, kteří takto lihoviny používají, to neřeší, nebo nevědí. Co je horší, že kompetentní orgány nám neuměly či nechtěly odpovědět. A když už, tak poskytly informace, které námi oslovení právníci smetli ze stolu.

Vše na téma: FALŠOVANÝ ALKOHOL

V restauracích se běžně flambuje s tvrdým alkoholem

Sedím v restauraci a pán u vedlejšího stolu si žádá flambovaný steak. Těší se na ohňovou show přímo mezi stoly. Šéfkuchař si přiveze vozíček s plynovým hořákem a za chvíli už syčí maso na rozžhavené pánvi. Následuje flambování skotskou whisky. Je pondělí 24. září, jedenáctý den prohibice. Šéfkuchaře to jednoznačně „nepálí“, pána se slinou v koutku už vůbec ne. 

14. září v devatenáct hodin vyhlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger mimořádné opatření, a to v následujícím znění: 

Provozovatelům potravinářských podniků včetně osob provozujících stravovací služby se zakazuje nabízení k prodeji, prodej a jiné formy nabízení ke spotřebě lihovin o obsahu etanolu od 20 % objemových, včetně tuzemáku a konzumního lihu, a to až do odvolání tohoto mimořádného opatření.


Autor: Isifa.cz

Zapálit se dají jedině páry z nápoje, který obsahuje více než 50 % alkoholu (Wikipedia)

Mimořádné opatření má patrné trhliny, každý si ho totiž vykládá po svém. A to jak v restauračních provozech, tak i na místech, která vykonávají dozor nad bezpečností a dodržováním hygienických požadavků. Například na Krajské hygienické stanici v Praze nám sice po telefonu řekli, že alkohol nad 20 % se v restauracích určitě dnes do jídel dávat nesmí, ale slíbených podrobnějších odpovědí jsme se nedočkali. Nesmí, a přitom se to běžně děje a to nejen v Praze. Zkusila jsem namátkou několik restaurací mimo hlavní město i v něm a žádný z podniků, který měl flambované pokrmy v nabídce, nepovažoval za problém je za časů prohibice připravit.

Čtěte také: Nebojte se pít Alpu

Alkohol se flambováním či jiným tepelným zpracováním vyvaří, ale ne vždy a všechen, vysvětlují potravináři. Záleží mimo jiné na tom, kdy se alkohol do pokrmu přidá, jak dlouho a při jaké teplotě se zpracuje. I když metanol má nižší bod varu než etanol (64 vs. 78), takže se ho vyvaří relativně víc, není to žádná záruka, že zrovna ten váš třísetgramový flank steak bude metylu prostý. Nicméně, zde není až tak důležité, jestli a kolik alkoholu v takovém steaku zbude. Navíc v kuchyních se tvrdý alkohol – a to i v době zákazu, jak jsme se také přesvědčili – používá i jinak, například do omáček, k ochucení dezertů a podobně. My se chceme dopátrat toho, jestli tvrdý alkohol, který restauratéři používají v době prohibice, používat opravdu mohou a zda to někdo sleduje.

Doplňujeme dodatečnou odpověď Hygienické stanice hl. m. Prahy:

„Delším záhřevem nad 65 °C se metanol odpaří (flambování, delší dostatečná tepelná úprava pokrmu), což neplatí při jeho přidání do omáčky těsně před jejím dohotovením, do teplých nápojů – např. kávy, čokolády nebo čaje, stejně jako do náplní a krémů cukrářských výrobků po upečení,“ vysvětluje Hana Kunstovná z Hygienické stanice hl. m. Prahy. „Pokud za jinou formu nabízení ke spotřebě považujeme i přípravu pokrmů, pak by neměl být tento druh alkoholu k přípravě pokrmů používán. Vykládat mimořádné opatření je ale oprávněn jen orgán, který toto opatření vydal, tedy Ministerstvo zdravotnictví.“

Kdo se v tom vyzná? Jen právníci

Pavel Kopřiva ze Státní potravinářské a zemědělské inspekce (SZPI) tvrdí, že lihoviny k přípravě pokrmů nejsou žádný problém: „Tvrdý alkohol se třeba v případě pečiva, špiček s alkoholem nebo jiných cukrovinek používat smí. V případě pokrmů v restauracích to také není nabízení nebo prodej. Nicméně pokud dojde k obtížím, jde to na vrub výrobce či provozovatele.“ Což znamená, že poctivý dortík, kde místo tresti či aromat použili tuzemák, podle SZPI můžete koupit. Klid ale rozhodně není na místě: „Technicky vzato, žádný alkohol dnes nelze považovat za bezpečný,“ zní ještě od mluvčího SZPI. Odpovědi, nad kterými by člověk zaplakal. Přestože k alkoholu se dnes vyjadřuje kde kdo, oslovené instituce, počínaje ministerstvem zdravotnictví, jež prohibici vyhlásilo, po svaz obchodu, který proti ní naopak protestoval, naše dotazy nikdo nezodpověděl. Poslední mé kroky tedy vedou k právníkům.

Přečtěte si také: Příznaky otravy alkoholem se projeví až po třiceti hodinách

Advokátní kancelář Fabian & Partners má k používání alkoholu v restauracích jednoznačný postoj: „Prohibice se vztahuje na veškerý prodej lihovin s obsahem alkoholu nad 20 % a není podstatné, zda je tento alkohol určen pro konzumaci samostatně nebo jako součást připraveného pokrmu. Závěrem tedy je, že nyní, v době prohibice není povoleno jakýmkoliv způsobem podávat v restauračních a jiných zařízeních lihoviny s obsahem alkoholu větším než 20 %.“

Takže všechny ty ohně planoucí z tří set gramových kusů masa a alkohol v jídlech a zákuscích jdou proti mimořádnému opatření. A světe div se (nebo ne), prochází to, nikdo to neřeší a řešit nebude. Prohibice bude pravděpodobně brzy uvolněna. Nicméně alkohol ze zásob, který nezíská certifikát o nezávadnosti lihu použitého k jeho výrobě, stejně jako veškerý obsah otevřených lahví, má být zlikvidován. Věříte, že bude? Už teď si někteří restauratéři stejně dělali, co chtěli, a nikoho to nezajímalo.

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo etikety lahví, ve kterých byl nalezen závadný alkohol, jde o možné padělky, varuje i policie. Podívejte se, o které se jedná:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).