Hlavní navigace

Od čtvrtka končí povinné respirátory i preventivní testy proti covidu

4. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Od čtvrtka nebude povinné nošení respirátorů ve zdravotnictví a sociálních službách. Zároveň ale končí možnost nechat se 1× měsíčně preventivně otestovat na covid. Poslanci totiž ukončili takzvanou pandemickou pohotovost a s ní i všechna mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví.

Stav pandemické pohotovosti, jenž v ČR nahradil opakovaně vyhlašovaný nouzový stav, byl zaveden 27. února 2021. Tedy hned v den nabytí účinnosti pandemického zákona.

Pandemická pohotovost umožňuje MZ a hygienickým stanicím vyhlašovat mimořádná opatření, aktuálně spojenými s pandemií covid-19.

Končí respirátory i preventivní covid testy

Ve středu večer poslanci na návrh vlády rozhodli, že pandemická pohotovost končí. A to od čtvrtka 5. května. Serveru Vitalia.cz to potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob

V praxi to znamená, že pozbývají platnosti všechna dosud platná mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví. 

Směrem k obyvatelům ČR jsou dosud platná dvě – povinnost nosit roušky ve zdravotnictví i sociálních službách a možnost zajít si 1× měsíčně na hrazený PCR test na covid, a to na vlastní žádost.

Jak server Vitalia.cz upozornil jako první, lidé proto nebudou muset od čtvrtka nosit respirátory například u lékaře, v nemocnicích, v lékárnách nebo v domovech s pečovatelskou službou a dalších sociálních zařízeních. 

„Ministerstvo zdravotnictví konstatuje, že již zároveň nebude oprávněno vydávat jakákoli nová mimořádná opatření. V současné době platná mimořádná opatření budou ukončena bez náhrady, přejdou pouze v doporučení ministra zdravotnictví,“ uvádí ke konci pandemické pohotovosti poslanci schválený dokument.

Co naopak zůstává od čtvrtka nezměněno, je proplácení PCR testů indikovaných lékaři či hygieniky. 

Covid-19 je na ústupu

Návrh na ukončení pandemické pohotovosti vládě ve středu 27. dubna předložil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek„Aktuální čísla nakažených a hospitalizovaných s covidem vypadají stále příznivěji. Není tak nutné nadále setrvávat ve stavu pohotovosti, když je epidemiologická situace stabilizovaná,“ komentoval důvody ke zrušení pandemické pohotovosti ministr. 

Ministerstvo zdravotnictví (MZ) v tiskové zprávě uvádí, že sleduje dlouhodobější pokles počtu nově diagnostikovaných případů nákazy a úbytek hospitalizací, a to ve všech věkových skupinách. „Současný vývoj tak představuje pozitivní trend a postupné snižování míry rizika pro veřejné zdraví, zejména pak v kombinaci s mírou proočkovanosti populace,“ uvádí rezort s tím, že situaci i nadále sleduje.

Dřívější termín poslanci nestihli odhlasovat

Kabinet s návrhem Vlastimila Válka souhlasil a spolu s MZ informoval, že požádal Poslaneckou sněmovnu, aby pohotovost ukončila ke 3. květnu. Tedy v den, kdy poslanci od 10:00 svolali 20. schůzi. Právě na jejím stručném programu je i zmiňovaný návrh na ukončení pandemického stavu.

Hlasování ale protahovali obstrukce opozičních stran, takže původní úterní termín poslanci nestihli odhlasovat.

Posun v jednání přineslo to, že konec pandemické pohotovosti poslanci z programu 20. schůze vyřadili a projednali jej ve středu večer na samostatné, 22. schůzi Poslanecké sněmovny.

Pandemická pohotovost se může do ČR v případě nepříznivé epidemiologické situace vrátit. Jak uvádí zákon, tento stav „lze ukončit či znovu obnovit usnesením Poslanecké sněmovny přijatým na návrh vlády nebo jedné pětiny všech poslanců“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).