Hlavní navigace

Renesanční perla Litomyšl

14. 3. 2009

Sdílet

TIP NA VÝLET – Bedřich Smetana, Božena Němcová, Olbram Zoubek i svérázný všeuměl Josef Váchal, taková hvězdná jména provázela historii malého města ve východních Čechách – Litomyšle. Ačkoliv leží tak trochu mimo hlavní zájem turistů, pomalu její kouzlo začínají objevovat, a to je dobře.
Sport-relax-Cestovani-Litomysl-01

Hlavním lákadlem Litomyšle je renesanční zámek, který je dokonce připsán na seznam světového historického dědictví UNESCO. Jde o jednu z nejvýraznějších renesančních památek v Česku. A rozhodně stojí za návštěvu. Stejně klášterní zahrady se sochami Olbrama Zoubka, bývalý Piaristický klášter, Smetanovo náměstí nebo Portmonum Josefa Váchala.

Litomyšl leží v Pardubickém kraji, zhruba hodinu jízdy autem od Hradce Králové. Nedaleko od města se nacházejí Toulavcovy maštale, pískovcové skalní město. Navíc v těsném sousedství leží další zajímavá městečka, která stojí za návštěvu – Moravská Třebová, Polička nebo třeba Vysoké Mýto.

Trošku historie

První zmínka o Litomyšli se vztahuje k roku 981 v Kosmově kronice české, která ale vyšla až ve 12. století. Tehdy na litomyšlském návrší stával strážní hrad střežící panství Slavníkovců a nedaleko procházející obchodní cestu evropského významu – tzv. Trstenickou stezku. Po příchodu řádu premonstrátů a založení kláštera v roce 1145 se Litomyšl začala rozvíjet, až byla v roce 1259 povýšena na město. Jak je vidět, kořeny historie města sahají velmi hluboko do českých dějin.

Sport-relax-Cestovani-Litomysl-03

V polovině čtrnáctého století se Litomyšl stala sídlem biskupství a její význam narůstal. V šestnáctém století si nechal Vratislav z Pernštejna postavit honosné sídlo v podobě renesančního zámku. Součástí areálu je dokonce zachovalé klasicistní divadlo včetně dobových kulis.

Svůj lesk si město drželo až do devatenáctého století, kdy v Litomyšli pobývaly významné historické osobnosti jako Alois Jirásek nebo Božena Němcová. Nelze nezmínit také to, že zdejší zámecký pivovar je rodištěm významného hudebního skladatele Bedřicha Smetany.

Litomyšlští konšelé však v polovině devatenáctého století zavrhli návrh, že by město měla protínat hlavní železniční trať z Prahy do Olomouce, a tak význam města začal pomalu upadat. Možná i díky tomu si město zachovalo svůj půvab.

Renesanční perla i příšerky

Svoji návštěvu Litomyšle zahajte prohlídkou zámku a přilehlého areálu. Zámek je otevřen od dubna do října a nabízí velmi silný zážitek. Už jen vnější pohled, kdy uvidíte budovu posetou malými psaníčky sgrafitti, přičemž každé z nich je zcela originální, stojí za to. Součástí zámku je také muzeum antického sochařství a architektury a pochopitelně rodný dům Bedřicha Smetany.

Sport-relax-Cestovani-Litomysl-02

Několik málo minut od zámku se nachází bývalý piaristický klášter a nově upravené klášterní zahrady. Doslova uprostřed města objevíte snoubení moderní architektury, soch Olbrama Zoubka, květin a historie, která na vás dýchá z každého koutu.

Když projdete dál ze zahrad směrem k náměstí, objevíte několik roztomilých uliček, ve kterých by bylo moc krásné se ztratit. Samotné Smetanovo náměstí je skvělým místem k procházkám, nákupům nebo jen setkání s přáteli. Určitě si všimněte zrekonstruovaného Domu U Rytířů s renesanční kamennou fasádou. Nevynecháte ani knihkupectví Paseka s velmi dobře zásobeným antikvariátem. Navíc na jeho fasádě objevíte sgrafitti ve stylu všeuměla Josefa Váchala.

Pokud máte rádi šílené umělce a příšerky všeho druhu, vydejte se do Portmonea Josefa Váchala. Zvenku nenápadný domek skrývá neuvěřitelnou směs barev, vzorů a umělcových nápadů. Pomalované stěny, zdobený nábytek, překvapivé motivy, to všechno naleznete uvnitř. Rozhodně toto místo nevynechejte.

Pro snílky i rodiny

Litomyšl rozhodně není místem, kam proudí davy zahraničních turistů. I když i tady potkáte všemu divící se Japonce. Je to především kouzelné město s bohatou historií, které ale stále žije. Historie zde není něco mrtvého, ale samozřejmá součást života. Pokud máte chuť na chvíli zmizet z ruchu běžného dění a chcete zpomalit a odpočinout si je Litomyšl tím pravým místem pro vás. Navíc velké klášterní zahrady i zámecký park skýtají velmi dobré možnosti, jak nechat své potomky vylítat. K tomu návštěva bláznivého Portmonea a máte o program postaráno.

Fotografie: Wikipedia

Vaše tipy na výlet nám posílejte na vylet@vitalia.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).