Hlavní navigace

Řekové si vymohli zákaz řeckých jogurtů v Česku

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz/Kateřina Čepelíková
Dnes v obchodě můžete nakoupit dva druhy řeckých jogurtů vyráběných v Česku a dva druhy jogurtů řeckého typu. Od 1. října 2019 už tyto dvě kategorie mezi sebou ale nerozeznáte. Mohou za to Řekové.

Už v roce 2017 jsme psali o probíhajícím sporu o název řecký jogurt. Řecký ministr se domníval, že pokud jogurt nese název „řecký“, mohl by si zákazník myslet, že každý takový výrobek automaticky pochází z Řecka. Evropská komise mu částečně dala za pravdu a nařídila Česku, abychom na obalu uváděli zemi původu.

Stalo se – ale spor neskončil. Vygradoval v naplánované vyškrtnutí výrobků s označením řecký jogurt či jogurt řeckého typu ze zákona. Nově tak řecké jogurty a jogurty řeckého typu budou spadat do jedné společné kategorie „koncentrovaný mléčný výrobek“. Byť ještě dnes mají tyto dva výrobky každý svou vlastní kategorii. A podle Jiřího Kopáčka, šéfa Českomoravského mlékárenského svazu, je to krok zpět.

Ještě pár dní lze proti vyhlášce zasáhnout

Je záhadou, proč náš řecký jogurt leží Řekům tak moc v žaludku, Řekové totiž své tradiční jogurty označují straggisto nebo astraggisto. „To je jejich terminus technicus, my jsme převzali jen technologii, nikoli však název,“ upřesnil Jiří Kopáček. Přesto do 29. 9. 2019 běží u Evropské komise (EK) notifikace, na základě níž, projde-li, už v Česku nebude možné jogurty řadit do kategorie „řecký jogurt“ nebo „jogurt řeckého typu“.

Sice se do té doby může některá z členských zemí proti vyhlášce ohradit, ale u EK leží už asi tři měsíce bez výhrad, a tak už se nepředpokládá nějaký zásadní zvrat. Platit by tak podle čerstvých informací od Jiřího Kopáčka měla od 1. října.

Rozdíly mezi řeckým jogurtem a jogurtem řeckého typu

  • Jako „řecký jogurt“ se dosud značí jogurt, u kterého byl zvýšen obsah sušiny odebráním syrovátky. Na výrobu jednoho kilogramu řeckého jogurtu potřebuje výrobce tři kilogramy mléka.
  • Jako „jogurt řeckého typu“ nebo „jogurt řeckého stylu“ se dosud značí jogurt, do kterého byly přidány koncentrované bílkovinné mléčné složky. K výrobě kilogramu jogurtu řeckého typu (nebo jiného běžného jogurtu) stačí jen jeden kilogram mléka. Tento jogurt se totiž zahušťuje mléčnými bílkovinami obvykle v sušeném stavu.

Co na změny říkají výrobci

Na českém trhu máme dva výrobce řeckých jogurtů a dva výrobce jogurtů řeckého typu. Zjišťovali jsme, jak se jich změna ve vyhlášce dotkne:

Polabské mlékárny

  • Řecký jogurt bílý
  • Bio řecký jogurt
  • Řecký jogurt Hruška&Skořice
  • Řecký jogurt Pečené jablko, skořice
  • Řecký jogurt Citron&Limeta

„Polabské mlékárny měly z hlediska definice své jogurty v kategorii řecký jogurt, ale používaly ho jako obchodní název. A ten zůstane zachován, nepředpokládám, že ho změní,“ říká Jiří Kopáček. A podle našich informací je to skutečně tak. Proč by to také dělali, když na název Řecký jogurt M Milko mají registrovanou ochrannou známku, a používají ho tedy jako obchodní značku, nikoli jako kategorii jogurtů. A to se smí.

Bohušovická mlékárna

  • Řecký jogurt bílý
  • Řecký jogurt jahodový
  • Řecký jogurt čoko-nugátový

Druhým výrobcem současných řeckých jogurtů na našem trhu je Bohušovická mlékárna. Ta žádnou ochrannou známku na své jogurty nevlastní, a je tak vysoce pravděpodobné, že u nich ke změně na obalu dojde. Minimálně na zadní straně, kde se uvádějí kategorie výrobků (údaj těstě před složením výrobku). „Co se týče názvu Řecký jogurt, připravujeme řešení, ale i vzhledem ke konkurenci zatím náš postup nechceme zveřejňovat,“ uvedl pro server Vitalia Vladimír Velímský, ředitel Bohušovické mlékárny.

Mlékárna Kunín

  • Jogurt řeckého typu meruňka a med
  • Jogurt řeckého typu pomeranč a citron s medem
  • Jogurt řeckého typu pistácie s medem

Mlékárna Kunín, která do nedávna vyráběla jogurt řeckého typu, nařízení Evropské komise předběhla a svůj jogurt přejmenovala. A dle informací od pana Kopáčka i částečně reformulovala. „Jmenuje se Athentikos a vzadu má místo kategorie řecký jogurt napsáno ‚jogurt se zvýšeným obsahem bílkovin‘,“ říká Jiří Kopáček.

Bohemilk Mlékárna Opočno

  • Bílý jogurt řeckého typu

Východočeská mlékárna téma řeckých jogurtů vede v patrnosti, jak nám napsal Rostislav Rosický, obchodní ředitel Bohemilk, zatím však k tématu nezaujali žádné stanovisko. „Předpokládám, že vzhledem k zásobám obalů zatím nebudeme název měnit. Problematikou se budeme pravděpodobně zaobírat na pravidelné produktové poradě počátkem října za přítomnosti vlastníka společnosti.“

Poznáme nově v obchodě „svůj“ jogurt?

„Byl problém, že se k nám z Německa dostávaly ‚řecké jogurty‘, které s kategorií řecký jogurt neměly nikdy nic společného, jen zneužívaly Řecko. Šlo například o smetanové jogurty, ale v Řecku nejsou žádné jogurty smetanové,“ vysvětluje Jiří Kopáček a dodává: „Je v tom zmatek.“ A přijetím změny ve vyhlášce se to moc nevylepší, spíše naopak.

„Jogurt řecký a řeckého typu už od sebe nerozlišíme, bude existovat už jen jedna kategorie výrobků. Je to cesta zpátky,“ netají se zklamáním šéf mlékárenského svazu. Ale protože řecké symboly vyhláška neřeší, na obalu zůstanou a výrobky, na něž jsme byli zvyklí, bychom s trochou hledání měli být schopni v obchodě najít. Jen už tedy nerozlišíme, zda ten který jogurt byl vyroben ze tří kilogramů mléka, nebo zda stačilo mléka mnohem méně a bílkoviny navíc do něj byly dodány v sušeném stavu.

Odborná spolupráce:

Ing. Jiří Kopáček, CSc.

Předseda Českomoravského mlékárenského svazu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).