Hlavní navigace

Rekord: Liberečtí celníci našli 50 000 pašovaných tablet

28. 4. 2016

Sdílet

 Autor: www.celnisprava.cz
Celníci tento týden našli v autě jedoucího z Polska rekordní množství pašovaných léků, ze kterých se vyrábí pervitin. Při distribuci by bylo uspokojeno 17 500 uživatelů drog.

Tento týden hlídka mobilního dohledu libereckých celníků při náhodné kontrole zastavila u Hrádku nad Nisou vůz jedoucí z Polska, který řídil mladý muž. Při kontrole kufru automobilu se pak nestačili divit, našli totiž úlovek, se kterým rozhodně nepočítali. Dvě igelitové tašky plné tablet Cirrus.

Za dvě tašky až dvanáct let

Protože není zrovna standardní vozit v automobilu takový objem léků, zvláště vyloupaných z blistrů, celníci už případ prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy ve značném rozsahu, za který muži hrozí v případě odsouzení trest vězení v rozmezí osm až dvanáct let.

„Po zvážení se jednalo o 19,044 kilogramů, což odpovídá po přepočítání váhy na tablety přibližně padesát tisíc kusů. Z takového množství je možné při osmdesáti procentní isolaci vyrobit tři a půl kilogramů psychotropní látky metamfetamin, známé též jako pervitin,“ říká tiskový mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj Martin Stočes. To znamená, že při pouliční distribuci drogy by mohlo být uspokojeno až sedmnáct a půl tisíce narkomanů.

Pro celníky z Libereckého kraje se jedná o rekordní nález. Zatím největší nález v jedné zásilce si připsali letos v lednu, kdy našli bezmála osm tisíc tablet.

Zdroj: TZ Celnisprava.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).