Hlavní navigace

Jak dlouho trvá rekonvalescence? Uspěchat návrat do kondice se po nemoci nevyplatí

29. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nemoc již odezněla, ale my se stále necítíme zdraví. Po jakékoli nemoci či operaci bychom si měli dopřát čas na zotavení. Nespěchat. To je základní pravidlo při rekonvalescenci nejen po covidu.

V poslední době se logicky řeší zejména rekonvalescence po covidu (zde najdete tipy, co dělat, když stále trvá únava, bolesti hlavy, svalů či kloubů), ale některé obecné zásady platí po nejrůznějších onemocněních a také po úrazech. To hlavní, co potřebujeme, je čas.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak dlouho? Častý dotaz netrpělivého pacienta
  2. Rekonvalescence po covidu
  3. Centra postcovidové péče – co vás čeká
  4. Být v klidu tak dlouho, jak dlouhá byla nemoc
  5. Po nemoci i po operaci snižte tempo
  6. Pestrá strava plná vitaminů
  7. Přírodní medicína při rekonvalescenci

Jak dlouho? Častý dotaz netrpělivého pacienta

Návrat zpátky do běžného života nemusí být tak snadný, jak jsme čekali. Většinou nás zajímá, jak se co nejdříve dostat z nejhoršího, a jakmile nám otrne, chceme „jet na 100 procent“.

Lékaři ale radí: Nespěchat! To je základní pravidlo při rekonvalescenci po nemoci, nejen po covidu, ale také po operacích.

Jak dlouho bude návrat k normálu trvat, záleží hned na několika faktorech. Jednak na celkové kondici nemocného, dále na závažnosti a průběhu onemocnění. Například po zápalu plic se někdo může zcela postavit na nohy až měsíc od uzdravení.

Na druhou stranu, pokud se situace nijak nemění k lepšímu a pacient nepozoruje byť jen pozvolné zlepšování svého fyzického stavu, měl by se rozhodně poradit s lékařem.

Rekonvalescence po covidu

Pro pacienty, kteří prodělali covid-19 a stále se i po delší době potýkají s fyzickými problémy, byla v několika českých nemocnicích zřízena postcovidová centra. Jak v rozhovoru pro Vitalia.cz po otevření jednoho z nich upozornil Michal Kopecký, vedoucí lékař Centra postcovidové péče na Plicní klinice Fakultní nemocnice Hradec Králové: „Lidé si myslí, že jim hned po karanténě bude dobře. Ale nebývá to tak.“

Nejčastější potíže, se kterými lidé do center chodí, jsou problémy s dušností a únavou, s čímž se pojí i nevýkonnost. U některých pacientů se objevují poruchy spánku a deprese.

Centra postcovidové péče – co vás čeká

Při první návštěvě v ambulanci absolvujete tato vyšetření:

  • krevní odběry
  • odběry vzorku moči
  • EKG vyšetření
  • rentgenové vyšetření hrudníku
  • funkční vyšetření plic
  • šestiminutový zátěžový test chůzí
  • antropometrické vyšetření (měření síly podkožního tuku)
  • vyšetření čichu
  • vyplnění několika dotazníků příznaků covidu

S sebou byste si měli přinést zprávu od odesílajícího praktického lékaře nebo specialisty a ranní moč ve dvou lahvičkách.

O možnostech postcovidové péče zjistíte více v sekci PO COVIDU.

Galerie: Respirační fyzioterapie pomáhá pacientům po covidu

Být v klidu tak dlouho, jak dlouhá byla nemoc

Kromě covidu lidé pospíchají zpět k běžnému režimu například po prodělané chřipce či jiné viróze. Ať už máte za sebou jakékoli infekční onemocnění, neměli byste očekávat, že se váš fyzický stav hned vrátí do doby před nemocí. Rozhodně se také nevyplatí tuto fázi uspěchat. Obecné pravidlo, kterým bychom se měli řídit, zní:

Zůstat v klidu alespoň tak dlouho, jak dlouho trvala nemoc.

Myslet bychom na to měli zejména v případě dětí, jejichž stav a kondici není snadné „zvenku“ posoudit. To znamená, že děti by rozhodně měly ve dnech následujících po nemoci vynechat fyzickou námahu, ke které patří i tělesná výchova ve škole a nejrůznější pohybové kroužky. Ideální nejsou ani dětské kolektivy v uzavřených prostorech, kde může po nemoci oslabený organismus snadno podlehnout opětovné nákaze.

Po nemoci i po operaci snižte tempo

Rovněž po operačním zákroku je třeba počítat s rekonvalescencí a dopřát tělu čas a vše potřebné k plnému zotavení. „Pooperační péče je nedílnou součástí rekonvalescence a hraje nezastupitelnou roli,“ uvádějí zdravotníci Nemocnice České Budějovice v doporučení pacientům. To, jak vypadá domácí péče, do značné míry záleží na druhu zákroku a dalších okolnostech, nicméně pro dosažení co nejlepšího výsledku je důležité dodržet doporučená pravidla a případná nezbytná omezení s tím, že vše může trvat delší dobu. V mnoha případech je pobyt v nemocnici kratší než doba nutná k návratu k běžnému fungování. Vždy je potřeba řídit se pokyny zdravotníků. Návratu do formy pomohou i obecná pravidla:

V čase, kdy se vracíme tzv. do normálu při rekonvalescenci po operaci či nemoci, je mimořádně důležitá správná výživa i naše pohoda. Rekonvalescenci tak můžeme výrazně podpořit přírodními postupy, třeba výživnými nápoji, bylinkami, vodoléčbou a relaxací.

Pro rekonvalescenci je obvykle velmi vhodné trávit co nejvíc času na čerstvém vzduchu. Samozřejmě jen pokud není nepříznivé počasí: silný vítr, horko, nebo naopak mráz.
I k fyzické námaze je dobré přistupovat opatrně, dopřejte si například pomalé procházky.

„Rekonvalescence je doba potřebná na úplné zotavení od vymizení hlavních příznaků. Je závislá na vyvolavateli nemoci a individuální reakci nemocného. Po viróze, která byla doprovázena horečkou a/nebo celkovou slabostí, by měl pacient snížit své obvyklé tempo a zhruba dva týdny víc odpočívat, respektive až do doby, kdy se bude opět cítit fit,“ doporučuje alergoložka a klinická imunoložka Eva Kettmannová.

Pestrá strava plná vitaminů

Čekání na uzdravení mohou oddálit jídla s vysokým obsahem tuků a cukrů, případně alkohol a kouření. Naopak tělu rozhodně prospěje dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, luštěnin a celozrnných výrobků a obecně spíš lehká jídla, ideální jsou masové a zeleninové vývary. Stejně tak jako dodržování pitného režimu a dostatek spánku.

Pro doplnění chybějící energie a vitaminů je výborná například také šťáva z rakytníku nebo sirup z černého bezu. Pokud bylo pro léčbu nutné užívání antibiotik, měli bychom myslet na posílení střevní mikroflóry užíváním probiotik, která najdeme i v přirozené formě v naší stravě. Zejména ve vláknině, luštěninách, banánech nebo česneku.

Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách 

Přírodní medicína při rekonvalescenci

Zotavení po nemoci podpoříte nejen dostatkem spánku, pobytu na čerstvém vzduchu a vhodnou stravou, ale třeba i pomocí přírodní medicíny.   

„Pro doléčení a rychlejší obnovu fyzických i duševních sil lze použít i homeopatii,“ říká lékař Jaroslav Čupera. Lidem, kteří se například po prodělaném covidu stále potýkají s dušností, kašlem, slabostí a únavou, jak psychickou, tak i fyzickou, doporučuje následující homeopatické léky:

  • Při kašli a zvýšené tělesné teplotě: Sulfur iodatum 15 C a Pulsatilla 30 C – 2× denně 5 granulí
  • Při fyzické slabosti: China rubra 9 C, 4× denně 5 granulí a Phosphoricum acidum 15 C, 2× denně 5 granulí
  • Při psychické únavě a neschopnosti duševní práce: Kalium phosphoricum 15 C, 2× denně 5 granulí
  • Při ztrátě čichu a chuti: Pulsatilla 30 C a Natrum muriaticum 30 C, 2× denně 5 granulí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).