Hlavní navigace

Recepty z farmářského trhu: nová kniha Hanky Michopulu pro jaro a léto

Sdílet

 Autor: zpatkydomu.cz
Pokud rádi kuchtíte z tradičních i netradičních surovin z vlastní zahrádky nebo od farmářů, máte možnost načerpat jarně-letní inspiraci v 2. dílu Receptů z farmářského trhu.

Těšíte se na jaro, na nové přírůstky na zahrádce, známé i neznámé plodiny, které s chutí zařadíte do svého jídelníčku? Můžete to vzít letos trochu jinak, vypěstovat si krom mrkve i netradiční zeleninu, nebo zkusit do jídelníčku zařadit kopřivu a spoustu bylinek. Pokud tápete s jejich využitím v kuchyni, sáhněte po druhém díle kuchařky Recepty z farmářského trhu, s podtitulem jaro/léto. Hanka Michopulu v něm opět učí vařit z českých plodin, spojuje jídlo se životem, a také šetří čas.

S novými recepty nestrávíte v kuchyni půl dne

Symbolicky v první jarní den, 21. března 2013, vyjde pokračování úspěšné kuchařky, která navazuje na podzimně zimní díl. O něm i o farmářských trzích jsme s autorkou mluvili v rozhovoru:

Supermarkety musí na farmářské trhy reagovat, věří Hanka Michopulu

V 2. dílu se dozvíte, jak zpracovat tradičně hojné plodiny, jako jsou mrkev, ředkvičky, rajčata, jahody nebo meruňky, i co s těmi novějšími, které se ještě tolik nezabydlely v české kuchyni, ale rostou na zdejších polích – lilky, fenykl, rukola či chřest. Vylepšené tradiční recepty a s nimi i novinky s posunem směrem ke gastronomickému světu pro vás připravila Hanka Michopulu, zakladatelka časopisu Apetit, autorka kuchařky Zpátky domů a organizátorka jedněch z prvních farmářských trhů v České republice.

Oživíte si spolu s ní tradiční plodiny, které rostou na dosah ruky a jejichž hodnotu v české kuchyni nelze nahradit. „Zjara a v létě se nabízí spousta aktivit, takže na kuchyň nezbývá tolik času. A přitom je to na plodiny ta nejzajímavější sezóna. Proto jsou recepty co nejméně náročné na čas i množství surovin. Zároveň mi šlo o to, objevit co nejsilnější požitek z chuti a dostat se až na její dřeň,“ říká Hanka Michopulu. Ve všech případech se představují dostupné suroviny jak domácího, tak zahraničního původu. „Úcta k tradici české a evropské kuchyně s omlazujícími prvky,“ vysvětluje autorka svůj přístup v receptech. Ty tvoří tak, že vylepšuje tradiční domácí postupy, ale rovněž přináší inovace a alternativu ke staré české klasice.

V kuchařce nejsou jen saláty, ale i koprovka 

V kuchařce proto najdete návod na tu nejlepší koprovku, stvořenou po vyzkoušení devíti různých receptů, a na druhé straně se objevuje letní verze vepřové pečeně, nastudeno s červeným rybízovým zelím, tmavým chlebem a zeleným salátem. Jarní kapitoly představují unikátní kombinaci receptů na jarní mrkev, rebarboru, kopřivy a špenát, chřest, ředkvičky, fenykl, rukolu a mladou cibuli. Léto, to jsou zase třešně, borůvky, rybíz, lilek, jahody, okurky, meruňky, ostružiny, cukety, maliny, rajčata, květák, česnek, fenykl, fazolky, zelený salát a také bylinky. Široké spektrum bylinek zahrnuje petržel, mátu, estragon, koriandr, tymián, šalvěj, pažitku, kopr i levanduli.

Druhý díl kuchařky Recepty z farmářského trhu – jaro / léto vychází 21. 3. 2013. Obsahuje více než 100 receptů doprovázených bohatým fotografickým doprovodem. Jak je pro autorku typické, nejde o kuchařskou učebnici určenou akademikům, ale o laskavého průvodce s osobitými postřehy pro každého, kdo se zajímá o vaření a kdo chce dohlédnout nejen na české pole a do českých kuchyní, ale ještě o trochu dál.

Zajímají vás farmářské trhy?

Připravili jsme pro vás:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).