Hlavní navigace

Jak chutná pravá Drážďanská štola? Máme pro vás recept

12. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Sladká, voňavá a třítunová. Taková byla letošní Drážďanská štola. Vitalia.cz byla u toho, když ji patronka slavnosti nařízla 1,6 metru dlouhým štolovým nožem.

Sobotní dopoledne před druhou adventní nedělí nalákalo tisíce Drážďaňanů a návštěvníků do Starého města na proslulý vánoční trh – Striezelmarkt. Krátce po poledni přeplněné náměstí ztichlo. Ustaly koledy a každý se snažil přiblížit k pódiu, aby ji mohl zahlédnout. Zvuky bubnů a ržání koní oznamovaly, že se již blíží slavnostní průvod.

Na Striezelmarktu zavonělo najednou 800 kilogramů mouky, 675 kilogramů másla, 180 kilogramů cukru, 770 kilogramů rozinek předem naložených do sudu rumu, 180 kilogramů mandlí, 200 kilogramů kandovaného citronu. Vše smíchané se 160 litry mléka.

Letošní štola sice nepřekonala rekord z roku 2000, kdy štola vážila přes čtyři tuny, ale i tak vypadala na speciálním povoze taženém koňským čtyřspřežím velkolepě. Za šest euro si mohli návštěvníci kousek koupit a potvrdit, že si místní pekaři ochrannou známku Dresdner Stollen® zaslouží. Mimochodem drážďanští pekaři darují část výdělku na charitativní účely a na podporu vzdělání mladých pekařek a pekařů.

Jak velká je trouba pro obří štolu?

První obří štola (vážila 1,8 tuny) byla upečena v roce 1730 ve speciální peci, kterou vystavil architekt George Bähr. À propos stál i za stavbou dominanty města, kostelem Frauenkirche.

Novodobá štola se nepeče v obří peci, je totiž složená z mnoha „cihel“ přesných rozměrů (60 × 40 × 8 centimetrů). Letos na ní spolupracovalo sto pětadvacet pekařů z Ochranného svazu pekařů Drážďanské štoly (Schutzverband Dresdner Stollen).

Drážďanský trh Striezelmarkt je nejstarším trhem v Německu. Letos mu je 583 let. Striezel neboli štucl, podle kterého se trh již od pozdního středověku jmenuje, je adventní pečivo podobné vánočce a předchůdcem dnešní pravé Drážďanské štoly – Dresdner Christstollen.

Pravá Drážďanská štola, poznáte ji podle ochranné známky, není jen hvězdou festivalu. V běžné, ovšem mnohem menší podobě, na ni narazíte v místních pekařstvích a obchodech. Dodnes se peče ručně a každé pekařství si střeží svůj jedinečný recept, který se může lišit například poměrem koření nebo dobou, po kterou rozinky nasávají rum.  

Recept na Drážďanskou štolu

Nemáte-li cestu do Drážďan, můžete si obdobu zdejší štoly upéct doma, ale pozor, již nyní je nejvyšší čas. Čím déle ji necháte zabalenou v plátně odpočívat, tím intenzivnější chuť bude mít. Zkušení pekaři začínají s pečením již na začátku adventu, aby rozvinula své jedinečné aroma.

Suroviny na těsto:

  • 1200 g mouky
  • 80 g droždí
  • 400 ml mléka
  • 600 g másla
  • 1 bio citron
  • špetka soli

Suroviny na ovocnou směs:

  • 600 g rozinek
  • rum
  • 100 g loupaných mandlí
  • 10 g hořkých mandlí
  • 150 g kandovaného citronu
  • 100 g kandovaného pomeranče
  • 100 g cukru
  • 10 g koření na štolu (citron, kardamom, muškátový květ, vanilka)

A nezapomeňte na moučkový cukr na obalení.

Postup:

Rozinky naložte na noc do rumu. Pokud nechcete používat při pečení alkohol, nahraďte rum jablečným moštem.

V ohřátém mléce rozpusťte droždí a nechte alespoň 15 minut odpočívat. Mezitím na másle velmi pomalu smažte kandované ovoce. Následně postupně vmíchejte všechny ingredience. Těsto opět nechte pod utěrkou alespoň hodinu odpočívat a kynout.

Štola je obdoba naší vánočky. Drážďaňané ji však nemotají, ale tvarují ji do oválných bochánků. Respektive vyválejí asi tři centimetry vysokou placku, jejíž delší okraje zahnou ke středu. 

Štolu pečte zhruba hodinu v předehřáté troubě na 180 °C. Ještě teplou ji mašlovačkou pomažte rozpuštěným máslem a silně obalte v moučkovém cukru. 

Galerie: Světové Vánoce – Vyměnili byste tohle za rohlíčky a linecké?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).