Hlavní navigace

Recept na Pimm's se bez limonády neobejde

1. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nikdy se nepije samotný. Oblíbený likér Pimm's je britskou klasikou a vždy se podává ředěný. Výrobcem doporučené ředění a kombinaci s citronovou limonádou si mnozí upravují po svém.

V posledních letech se v Česku oblíbeným letním pitím stal Aperol Spritz. Nezasvěceného cizince možná ale překvapí, že tento osvěžující koktejl si na britských ostrovech nezískal stejně velkou popularitu jako v České republice. Důvodem, proč se tento letní nápoj v Anglii nevyskytuje na každém rohu, je fakt, že Angličané mají svůj vlastní letní koktejl, který pijí už více než sto padesát let.

Když v Anglii přestane pršet a vypukne sezóna grilování, po celé zemi se začnou otevírat láhve oblíbeného likéru Pimm’s.

Zrozen v ústřicovém baru

Počátky tohoto nápoje spadají až do první poloviny devatenáctého století. Tehdy si v londýnském City otevřel ústřicový bar James Pimm. Ten kromě mořských plodů svým zákazníkům také servíroval koktejl z ginu, toniku a směsi bylin nenápadně nazvaný Pimm's No. 1 Cup.

Tento nápoj se v Londýně stal tak proslulým, že jej James Pimm o pár let později začal prodávat také dalším restauracím a barům a od padesátých let devatenáctého století se Pimm's už vyráběl ve velkém. K rozšíření jeho slávy například pomohli i pouliční prodejci v devatenáctém století, kteří toto pití nabízeli na londýnských prostranstvích.

Tajný recept a ochucené varianty Pimm’s

I když v průběhu desítek let byly na trh uvedeny varianty s označením No. 2 Cup až No. 6 Cup, nejpopulárnějším a nejdéle prodávaným se stal původní Pimm’s No. 1 Cup. O složení tohoto likéru se toho ale moc neví. Jeho přesnou recepturu zná údajně pouze šest osob (podobně jako například u receptu na Becherovku) a jediné, co je veřejně známé, je to, že základ likéru Pimm’s No. 1 Cup tvoří gin. Další v historii představené varianty měly například základ ve whisky, vodce nebo rumu.

I když Pimm’s No. 2 Cup až No. 6 Cup se už dnes neprodávají, neznamená to, že by v současnosti bylo možné koupit pouze Pimm’s No. 1 Cup. Společnost Pimm’s kromě této originální receptury také vytváří limitované edice svého nápoje. Momentálně tak britské supermarkety nabízejí i jahodový Pimm’s s mátou nebo ostružinový Pimm’s s bezem.

A i když je Pimm’s především letním pitím, Angličané jsou přesvědčeni, že tento likér dobře chutná v každém ročním období, takže s příchodem zimy se do regálů místních obchodů dostává Pimm’s Winter Cup. Tato zimní verze je vlastně znovuzrozením Pimm’s No. 3 Cup představeného v roce 1851. Místo ginu základ v tomto likéru tvoří brandy doplněná o pomerančovou kůru a směs bylin.

Pimm’s je v Anglii velmi populární značka a tak není divu, že samotnými likéry nabídka této společnosti nekončí. Milovníci cideru si mohou vybrat ze dvou příchutí ochuceného cideru nazvaného Pimm’s Cider Cup a v malých plechovkách se také prodává už naředěný Pimm’s s citronovou limonádou.

Bez limonády se neobejde

Ať už má Pimm’s jakýkoliv základ nebo jakoukoliv příchuť, nikdy se nepije samotný, ale vždy se ředí. Výrobce doporučuje Pimm’s ředit v poměru jeden díl likéru a tři díly citronové limonády. Každý má ale jiné chuťové preference a tak si Angličané Pimm’s ředí limonádou podle momentální nálady a chuti. V žádném takto namíchaném koktejlu by ale nemělo chybět pár kostek ledu, snítka máty a několik kousků ovoce. Nejtradičnější kombinací jsou jahody s plátkem okurky. Lze se ale například setkat i s proužky pomerančové kůry a dalšími druhy ovoce. A kdo by se nechtěl spokojit s obyčejnou citronovou limonádou, může svůj koktejl povýšit na téměř královskou úroveň přidáním šampaňského místo limonády.

Angličané Pimm’s rádi pijí jak při letním grilování, tak si jej i objednávají za teplého počasí v restauracích přibližně za pět liber.

Pimm’s s limonádou a ovocem je ale také neodmyslitelným nápojem pro tak významné události anglického léta jako je tenisový zápas ve Wimbledonu nebo koňské dostihy Royal Ascot, které se každoročně konají nedaleko královského hradu Windsor.

Tradiční Pimm’s s limonádou

Suroviny:

  • 50 ml Pimm’s No. 1 Cup
  • 150 ml citronové limonády
  • snítka máty
  • 1 plátek okurky
  • 2 rozpůlené jahody
  • 3 kostky ledu

Postup:

  • Do vysoké sklenice nalijeme Pimm’s, doplníme citronovou limonádou a přidáme kostky ledu.
  • Nápoj dozdobíme jahodami, plátkem okurky a lístky máty.

Zimní zázvorový Pimm’s

Suroviny:

  • 50 ml Pimm’s Winter Cup
  • 150 ml zázvorové limonády
  • 1 plátek pomeranče

Postup:

  • Do vysoké sklenice nalijeme Pimm’s Winter Cup a doplníme zázvorovou limonádou.
  • Nápoj dozdobíme pomerančem.

Zdroj: www.anyoneforpimms.com/recipes/pimms-winter-and-ginger

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).