Hlavní navigace

Recept na pickles je i receptem na posílení imunity

Sdílet

 Autor: Ilustrační foto Isifa.cz
Imunitní systém nepřetržitě vykonává dozor nad celým tělem. Jeho správná činnost je však podmíněna celou řadou faktorů, které jeho funkci ovlivňují ať už kladně nebo záporně. Imunitě můžeme pomoci a mnohdy poměrně jednoduše. Třeba kvašenou zeleninou.

Co způsobuje oslabení obranyschopnosti organismu?

Imunita je vlastně schopnost organismu odolávat onemocněním. Náš obranný systém patří mezi nejvýkonnější systémy lidského těla. Jeho oslabení a tak zvýšená náchylnost k infekcím může mít různé důvody. Příčinami bývají chyby ve stravování a celkovém životním stylu, nedostatečný pitný režim, psychická zátěž, nedostatek pohybu a odpočinku, znečištěné životní prostředí.

Imunitní systém je ve velmi těsném propojení s psychikou, takže na oslabení obranyschopnosti mohou mít vliv i psychické zátěže. Ke snížení imunity přispívá strach, smutek, vnitřní neklid, zoufalství, pesimismus. Na posílení imunity působí velmi blahodárně radost, smích, klid, spokojenost, láska a celkový optimismus.

Přírodní léky na posílení imunitního systému

Echinacea

Třapatka nachová patří mezi základní rostliny působící jako imunostimulanty. Proti infekci působí tak, že aktivuje vlastní obranné síly organismu. Nejvhodnější formou podávání je tinktura nebo čaj.

Echinaceové kapičky

Potřebujeme: 2 lžíce květů a listů třapatky, 2 dl 60% lihu nebo ovocné pálenky
Postup: Bylinku zalijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme a užíváme 3× denně 20 kapek po dobu 4 – 6 týdnů.

Čaj na zvýšení imunity

Potřebujeme: 1 lžíce květů a listů třapatky, 1 lžíce květů lípy, 1 lžíce květů bezu, 1 lžíce květu měsíčku, 0,5 litru vroucí vody
Postup: Bylinky smícháme, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak scedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tento čaj by se měl popíjet 4 týdny.

Třapatka nemá žádné vedlejší účinky, proto ji mohou v menších dávkách užívat děti i těhotné a kojící ženy.

Eleuterokok

Eleuterokok ostnatý působí hlavně jako úžasný harmonizátor a adaptogen, což znamená, že obrovským způsobem zvyšuje obranyschopnost organismu před stresem. Nejvhodnější formou užívání je lihový výtažek.

Kapičky z eleuterokoku

Potřebujeme: 2 lžíce kořene eleuterokoku, 2 dl 60% lihu nebo ovocné pálenky
Postup: Kořen zalijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme a užíváme 3× denně 20 kapek po dobu 4 – 6 týdnů.

Pozor, eleuterokok silně nabuzuje organismus, proto ho rozhodně nedoporučuji užívat po 16. hodině odpolední, jelikož by mohl způsobit problémy se spánkem.

Eleuterokok je zcela bezpečným přírodním prostředkem. V menších dávkách ho mohou užívat i děti, těhotné a kojící ženy.

Vilcacora

Vilcacora neboli unkárie výrazně zvyšuje aktivitu imunitního systému a potlačuje tak všemožné záněty.

Odvar z unkárie

Potřebujeme: 1 lžíci kůry z vilcacory, 0,5 litru vroucí vody
Postup: Vilcacoru vsypeme do vroucí vody a vše necháme 20 minut povařit, poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne (denně si vyrábíme čerstvý odvar). Tato pitná kúra by měla trvat 4 týdny.

Kapičky z vilcacory

Potřebujeme: 2 lžíce kůry z vilcacory, 2 dl 60% lihu nebo ovocné pálenky
Postup: Kůru zalijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme a užíváme 3× denně 20 kapek po dobu 4 – 6 týdnů.

Vzhledem k tomu, že unkarie silně aktivizuje imunitní systém a obranné reakce na cizí tělesa v organismu, nedoporučuje se podávat osobám, které podstoupily nebo mají v nejbližší době podstoupit transplantaci kostní dřeně a vnitřních orgánů. Dále se nedoporučuje při transfuzích krve nebo při užívání krevních preparátů. Vilcacoru by měly vynechat i těhotné a kojící ženy a děti do věku tří let.

Hlíva ústřičná

Nejcennější složkou hlívy jsou glukany, konkrétně beta-1,3-D glukan. Tento imunomodulátor výrazně zvyšuje oslabenou imunitu organismu a mimo jiné také působí hlavně na bakteriální, virové a plísňové infekce, je účinnou prevencí nádorů a zlepšení metabolismu v těle, dále aktivuje slinivku břišní, a tak je výborný pro prevenci i léčbu cukrovky, snižuje cholesterol v krvi a upravuje krevní tlak, zklidňuje trávicí a vylučovací systém, regeneruje kloubní vystýlky a další jejich problémy a tlumí záněty, aktivně bojuje proti stresu a syndromu chronické únavy.

Hlívová tinktura

Potřebujeme: 3 lžíce hlívy, 3 dl 60% lihu
Postup: Hlívu s lihem rozmixujeme na kaši. Směs nalijeme do sklenice, dobře uzavřeme a na 14 dní ji postavíme na stinné, ale teplé místo. Denně sklenici otáčíme. Po uplynutí této doby směs dobře přecedíme, zbytky hub vymačkáme a hotovou tinkturu plníme do tmavých uzavíratelných skleněných lahviček. Takto uskladněná nám vydrží i dva roky. Užíváme ji 3× denně 15 kapek pod dobu 3 – 5 měsíců.

Citronová kúra

Potřebujeme: 1 citron (nejlépe v bio kvalitě), půl lžičky medu, 3 dl vlažné vody
Postup: Citron vymačkáme a smícháme ho s vodou, medem a vypijeme. Tento postup provádíme ráno a večer po dobu 4 týdnů.

Kvašená zelenina – vitamínová bomba

Pickles je vlastně zkvašená zelenina. Je to ideální způsob uchování zeleniny pro zimní období. Bakterie mléčného kvašení jsou výborným konzervantem a zelenina si díky jim uchová řadu vitaminů a minerálů. Mléčné kvašení výborně podporuje imunitu, krev, čistí trávicí trakt a podporuje zdravou střevní mikroflóru a regeneruje jaterní tkáň. Díky ní do těla vstupuje řada enzymů a ty regenerují buňky. Pickles obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek – bakterie kyseliny mléčné, vitaminy skupiny B, vitaminy C a K, dále pak draslík, hořčík, fluor a enzymy.

Doporučená denní dávka jsou dvě polévkové lžíce zeleninové směsi.

Jak si připravíme pickles?

PICKLES: KVAŠENÁ ZELENINA – základní recept

Potřebujeme:

  • 1 kg zeleniny vhodné ke kvašení – mrkev, zelí, cibuli, křen, kedlubnu, červenou řepu, různé ředkve
  • 17 g mořské soli
  • kmín
  • skleněnou, dřevěnou nádobu, nejlépe však keramickou na kvašení

Postup: Zeleninu jako je zelí a cibule nakrájíme na jemno, mrkev, ředkve, nastrouháme na hrubo, křen nakrájíme na kolečka. Vše smícháme dohromady, přidáme mořskou sůl, kmín a dobře prohněteme rukama. Zeleninovou směs propracováváme rukama, až pustí šťávu, potom ji začneme pěchovat do nádoby. Pokud nemáte speciální keramickou nádobu na kvašenou zeleninu, tak sklenici musíte zatížit talířkem a kamenem či sklenicí s vodou.

Nádobu se směsí necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Jakmile je zelenina zkvašená a je v ní poměrně hodně šťávy, můžeme si ji přendat do malých skleniček, které dobře uzavřeme a uschováme v ledničce nebo ve sklepě.

Vždy musíme dbát na to, aby byla zelenina ponořená v kysané šťávě, jestliže je jí tam málo, dolijeme čistou vodou. Takhle nám pickles vydrží skoro celou zimu.

PICKLES Z ČERVENÉ ŘEPY S CIBULÍ A KŘENEM

Potřebujeme: 

  • 1 cibuli
  • 5 větších hlaviček červené řepy
  • kousek křenu
  • mořskou sůl (na 1 kg směsi 1 zarovnaná čajová lžička soli)

Postup: Červenou řepu řádně očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme na jemno, křen nastrouháme na jemném struhadle. Vše promícháme a přidáme mořskou sůl. Dobře umytou sklenici či keramickou nádobu naplníme směsí a zatížíme. Necháme kvasit 3 až 5 dní v pokojové teplotě. Podáváme k masu, do salátů nebo jen tak.

Další tipy na posílení imunity

Dostatečný přísun železa, zinku, hořčíku a vápníku

Hořčík a vápník najdeme například v mandlích a máku. Místo chroupání ořechů můžeme konzumovat přímo z nich vylisovaný olej, doporučuji 1× denně 1 lžičku mandlového oleje a 1 lžičku makového oleje. Zinek a železo obsahují zase dýňová semínka, užíváme 1× denně 1 lžičku dýňového oleje.

Pomůže i aromaterapie

Vůně působí na oblasti nervového systému řídící imunitní systém. Posilující účinky má aroma eukalyptu, levandule, čajovníku, tymiánu, bergamotu, citronu. Používáme je do aromalampy, k masážím či koupelím.

Posilující směs do aromalampy

Potřebujeme: 3 lžíce vlažné vody, 3 kapky 100% přírodního éterického oleje z eukalyptu, 2 kapky éterického oleje z citronu, 1 kapku éterického oleje čajovníku, 1 kapku éterického oleje z levandule, čajovou svíčku
Postup: Do misky v aromalampě nalijeme vodu, přidáme silice, zapálíme svíčku a necháme provonět místnost.

Posilující koupel

Potřebujeme: 2 lžíce rostlinného oleje, mléka, smetany, medu či mořské soli, 2 kapky éterického oleje z citronu, 2 kapky éterického oleje z levandule, 2 kapky éterického oleje z tymiánu.
Postup: Emulgátor (olej, mléko, med či sůl) smícháme s éterickými oleji. Směs smícháme s horkou vodou. Koupel by měla trvat 15 minut. Nesmíme zapomenout na pravidlo, že srdce je vždy nad hladinou.

Šlapání vody

Tato procedura výrazně aktivuje obranyschopnost organismu a urychluje krevní oběh (urychlí se prokrvení cév a k orgánům se dostane více živin a kyslíku). Tělo tak vyzbrojí proti infekci.

Jak na to? Vanu naplníme takovým množstvím vody, aby nám sahala asi do výše lýtek. Teplota vody se má pohybovat mezi 13 – 17 stupni Celsia. Poté do ní vstoupíme a čapí chůzí kráčíme sem a tam. Při každém kroku by se noha měla zvednout z vody. Tuto terapii provádíme 30 – 60 sekund. Pak nohy osušíme, zabalíme do teplých ponožek a 5 minut chodíme po místnosti. Tuto terapii provádíme denně, po dobu 4 týdnů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).