Hlavní navigace

Z droždí připravíte i škvarky a knedlíčky do polévky

10. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Droždí nemusí být zdaleka jen surovina na pečení. Díky svému složení obsahuje řadu živin a vitamínů. Z několika kostek pekařského droždí vykouzlíte pomalu celé menu.

I když je v kuchyni droždí tradičně využíváno především k přípravě pečiva z kynutého těsta, je jeho použití mnohem širší. A zdaleka nejde jen o známé pleťové masky a celou škálu výrobků kosmetického průmyslu využívající příznivého vlivu droždí na lidskou pleť.

Čerstvé pekařské droždí

Pekařské droždí je zdrojem řady živin a vitamínů. Obsahuje:

  • vitamín B1 (thiamin) – pozitivně ovlivňuje činnost srdeční a nervové soustavy,
  • vitamín B2 (riboflavin) – má vliv na zdravou pokožku, dobrý zrak a správné fungování trávicího ústrojí,
  • vitamín B3 (niacin) – pomáhá udržovat zdravou pokožku, příznivě ovlivňuje trávicí ústrojí a nervový systém,
  • bílkoviny – především aminokyseliny,
  • minerální látky – zvláště chrom

Zdroj: Droždí.cz

Droždí, což jsou vlastně slisované kvasinky, se i v minulosti používalo k přípravě zdravých, byť pro někoho méně chutných pomazánek, ale i do polévek, a dokonce k přípravě samostatných pokrmů. Jedním z příkladů byla někdejší „drožďová pochoutka“, kdy se droždí osmažilo na pánvi spolu s několika vejci. Poměrně známé jsou ale v současné době spíše drožďové knedlíčky do polévky, nahrazující klasické játrové knedlíčky. Méně známé jsou už ale třeba drožďové škvarky.

Čerstvé, sušené, lahůdkové

Droždí je na našem trhu několik druhů – čerstvé, sušené a lahůdkové, označované jako „Nutritional yeast“, dříve známé pod názvem „Tebi“, dnes spíše prodávané jako „francouzské droždí“. Rozdíl mezi nimi je ve způsobu skladování a použití.

Čerstvé droždí je třeba skladovat při teplotě do deseti stupňů Celsia, tedy v ledničce, naopak sušené droždí vydrží bez problémů i mimo ledničku při pokojové teplotě do dvaceti stupňů Celsia. Oba druhy obsahují živé kvasinky, takže je lze využívat standardně jak k přípravě pokrmů, tak k pečení.

Naopak v lahůdkovém droždí živé kvasinky nejsou a výrobek je navíc obohacen různými přísadami, například pro člověka potřebným chromem. Výhodou lahůdkových kvasinek je to, že nepodporují nadýmání, ale kvůli umrtvení kvasinek z něj nic neupečete – jsou ale chutnější.

TIP: S lahůdkovým droždím těsto nenakyne

Co byste měli vědět o droždí

Droždí jako takové je potravinou pro celiaky, v případě lahůdkové varianty se ale jako jedna z ingrediencí přidává ječný slad, což může být pro některé celiaky problém.

Pro používání droždí (kvasinek) v kuchyni je pak ještě vhodné vědět, že sůl kvasinky zabíjí (což je důležité hlavně při pečení), a také, že se při přípravě drožďových knedlíčků nedoporučuje používat česnek, který by překryl svou agresivní chutí jinak podstatně jemnější chuť „nečesnekových“ knedlíčků.

Ale nezůstávejme u teorie, vyzkoušejte si sami alespoň některé drožďové pokrmy.

Recepty s droždím

Polévka s drožďovými knedlíčky

Suroviny: šest kostek droždí, sůl, vejce, cibule, majoránka, nasekaná zelená petrželka (pokud nemáme, nemusí být), pepř, strouhanka, olej

Cibuli osmažíme na oleji, až zesklovatí, přidáme droždí, rozpustíme ho a osmažíme do růžova. Přendáme do misky, přidáme do ní vejce, sůl, koření, petrželku, navlhčenou strouhanku a zamícháme. Vytvoříme kuličky a dáme do polévky. Pokrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu osmažíme na másle, zalijeme horkou vodou, povaříme, osolíme nebo ochutíme kostkou bujónu a nakonec přidáme knedlíčky. Knedlíčky můžeme použít i ve vývaru.

Falešné škvarky z droždí

Suroviny: 1 vanička sádla, 1 kostka droždí, 1–2 velké cibule

Na sádle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli za stálého míchání, aby byla stejnoměrně osmažená, téměř do hněda. Přidáme droždí, necháme rozpustit, stále mícháme a postupně přidáváme sádlo. Nakonec přelijeme do sklenice.

Výsledná chuť, používáme-li čerstvé nebo sušené droždí, je sice dost podobná klasickým škvarkům, ale vliv použité suroviny konečný produkt nezapře.

Komu přitom chuť droždí vadí, může si drožďové škvarky na chlebu mírně posolit, což už samozřejmě kvasinkám nevadí, a může si tak pochutnat na částečně vegetariánské verzi chleba se sádlem.

Dobrou chuť!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).