Hlavní navigace

Rebarbora je většinu roku škodlivá

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Příjemně kyselá, na koláči neodolatelná, v obchodech k mání prakticky celoročně. Proč tedy rebarboru na podzim a vlastně ani v zimě a na jaře nejíst? Radili jsme se s odborníky.

Takový nakyslý rebarborový koláč s drobenkou si vyloženě říká o nakrájení k odpolední kávě. Ale určitě ne dnes, ani za týden, leda až příští rok, je-li vám vaše zdravé milé.

Rebarbora se totiž konzumuje jen v době své sezóny, což teď rozhodně není. Díky profesorce Janě Dostálové z Vysoké školy chemicko-technologické a lékařce Haně Mojžíšové víme proč.

Rebarbora se jí jen jeden měsíc v roce

Reveň kadeřavá je statná bylina s bohatým bílým květem. Ten se hodí leda jako ozdoba zahrady, ke konzumaci nepoužívejte ani listové čepele, které obsahují velké množství kyseliny šťavelové a jedovaté sloučeniny. K jídlu využijete jen rebarborový řapík, a to výhradně v období rebarborové sezóny, tj. od poloviny května do poloviny června.

Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina

„Později, v době, kdy rostlina přechází do květu, se v řapících výrazně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové,“ říká Hana Mojžíšová. Velké množství této kyseliny, které je v rebarboře nejvíc ze všech zelenin, není dobré ani pro zdravého, natož pro nemocného člověka. Problematická je zejména kvůli tomu, že váže vápník do lidským organizmem nevyužitelné sloučeniny – šťavelanu vápenatého. „Dlouhodobý vysoký příjem se tak může podílet na vzniku osteoporózy (samozřejmě faktorů, které její vznik ovlivňují, je mnoho). Šťavelany (oxaláty) vápenaté jsou základem ledvinových a močových kamenů, proto se lidem s rizikem jejich tvorby samozřejmě rebarbora nedoporučuje konzumovat vůbec. I pro zdravého člověka by měla být její spotřeba umírněná,“ varuje před nadměrnou konzumací profesorka Dostálová.

Na Kosik.cz koupíte rebarboru i v říjnu
Autor: Kosik.cz

Na Košík.cz koupíte rebarboru i v říjnu

Rebarbora a hliník, to není dobrá kombinace

I když už se ale do přípravy nějakého pokrmu z rebarbory dáte, mějte na paměti, že se nesnáší dobře s aluminiem. Hliníkové plechy, pekáče, formy z alobalu nebo staré hliníkové formy na bábovky či do remosky rozhodně zavrhněte. Stejně tak hliníkové příbory, naběračky a pánve. (Více o úskalích alobalu se dočtete v článku Používáte alobal? Nebalte do něj svačinu, kyselé ani slané.)

„Vzhledem k vysoké kyselosti rebarbory se při její přípravě v hliníkovém nádobí dostane do pokrmu vyšší množství hliníku než při přípravě nekyselých pokrmů,“ varuje Jana Dostálová. A pozor i na přípravu rebarbory v nerezovém nádobí, z něj se zase může uvolňovat nikl. Ten je sice pro náš organismus potřebný, ale ve vyšších koncentracích vykazuje toxické účinky. „Nejlepší je neporušené smaltované nádobí,“ upřesňuje profesorka.

Dále je důležité kombinovat rebarboru s potravinami obsahujícími vápník. „Vyvázáním vápníku do oxalátu dochází k jeho snížené dostupnosti, proto se doporučuje do jídel s vyšším obsahem oxalátů přidávat zdroj vápníku; např. tvaroh na rebarborový koláč, aby nedocházelo k jeho odčerpávání ze zásob organismu,“ radí Hana Mojžíšová. Kynuté těsto zdobené rebarborou je tedy dosti chudá a nevhodná kombinace. Navíc je pravděpodobné, že v takovém koláči sníte rebarbory mnohem více. A vyššími dávkami rebarbory se můžete dokonce otrávit, řekla nám Jana Dostálová. Byť, jak v závěsu dodává, je to možné i u řady dalších potravin.

Takže pokud jste zdraví, nejste těhotná žena ani dítě do deseti let a nemáte problémy s ledvinami a močovými cestami, čas od času vás rebarborový koláč s tvarohem na lopatky nepoloží. „Když jsem byla na třítýdenní stáži v anglickém Manchesteru, paní domácí připravovala k večeři téměř každý den něco malého z rebarbory. Ty tři týdny jsem ve zdraví přežila. Rozhodně bych to ale nedoporučovala,“ říká profesorka Dostálová.

Je na rebarboře vůbec něco dobrého?

Člověka teď asi napadá, že horší zeleninu než rebarboru svět neviděl, že? Je nám vůbec něčím prospěšná, nebo je lepší ji v obchodě už nadobro míjet?

„Rebarbora působí na optimální tvorbu žluči a při větším množství působí močopudně. Obsahuje velké množství vlákniny, nízké množství energie. Zdraví prospěšný je obsah vitamínu C, B a E, minerály draslík, hořčík a zinek. Je bohatá na hořčík, mangan a vápník, důležitý pro silné kosti zejména pro ženy v menopauze. Z vitamínů skupiny B je významný B3,“ jmenuje rebarborové benefity Hana Mojžíšová. Na druhou stranu je třeba po „a“ říci i „b“. „Rebarbora neobsahuje žádné živiny ve významném množství, takže důvod její konzumace je spíše z důvodů chuťových,“ říká Jana Dostálová.

Odborná spolupráce:

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Na VŠCHT Praha v Ústavu analýzy potravin a výživy se věnuje chemii a analýze potravin se zaměřením zejména na tuky a luštěniny. Zabývá se významem jednotlivých druhů potravin ve výživě a výživovými doporučeními. Věnuje se také pedagogické činnosti na VŠCHT, 1. LF UK v Praze, Mendelově univerzitě v Brně a Univerzitě v Pardubicích.


MUDr. Hana Mojžíšová

Poradkyně v oblasti zdravého životního stylu. Atestace z vnitřního lékařství, postgraduální vzdělání v obezitologii dětí i dospělých, poradce pro výživu Nutris. Praxe na obezitologické klinice a soukromá praxe www.zdravi-stihli.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).