Hlavní navigace

Rakytník má víc vitamínu C než citrusy. Ale pozor, pokud užíváte léky na ředění krve

Sdílet

Drobné oranžové bobulky vypadají nenápadně, ale mají v sobě nálož živin. Sibiřští a mongolští šamani rakytníku věřili už v dávné minulosti. Moderní výzkumy jim dávají za pravdu a tvrdí, že rakytník řešetlákový může pomoci v boji proti různým nemocem i ke zvýšení kondice.

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je velmi všestranná rostlina. Jde o trnité keře nebo malé stromy s nažloutlými květy, dorůstající do výšky několika metrů a nesoucí drobné bobulky žlutooranžové barvy. 

Nachází využití v potravinářství, v tradiční lidové medicíně, jako součást moderních léků i v kosmetickém průmyslu. Někdy se používá také jako krmivo pro přežvýkavce, a protože mu nevadí ani nekvalitní, erodovaná a na živiny chudá půda, nachází uplatnění také při rekultivaci půdy nebo jako přírodní větrolam. 

Areálem jeho přirozeného výskytu je Asie a Evropa, ovšem jeho cílené pěstování se rozšířilo po celém světě, a to z mnoha dobrých důvodů. Kromě toho, že se dá využít v mnoha oblastech, je také oblíbenou okrasnou rostlinou.

Zázrak ze Sibiře 

Rakytník si oblíbili zejména v tradiční medicíně Mongolska, Sibiře a Číny, a to už v dávných dobách. Pomáhal při léčbě onemocnění plic, zejména proti zánětům a zahlenění, ulevoval při jaterních obtížích, hojil sliznice, žaludeční i dvanáctníkové vředy, reguloval krevní oběh a užíval se při hojení ran.

Trápí vás menopauza, dýchací problémy nebo vyrážka? Může pomoci čaj z jetele červeného Přečtěte si také:

Trápí vás menopauza, dýchací problémy nebo vyrážka? Může pomoci čaj z jetele červeného

Léčitelé si uvědomovali jeho velký potenciál ve stimulaci různých regeneračních procesů a místní ženy si rakytník oblíbily jako přírodní kosmetický prostředek k péči o pleť. V Rusku ho dokonce nazývali sibiřským zázrakem nebo citroníkem severu. Uznáván byl dokonce i v bývalém Sovětském svazu, kde ho šlechtili pro velkovýrobu a vzniklo zde několik jeho dalších odrůd. Ale není jen lékem, dají se z něj připravit džemy, sirupy, kompoty a oblíbený je také jako lyofilizované (mrazem sušené) ovoce.

Obsahuje i zdravé kyseliny

Barva jeho plodů je obvykle oranžová až červená, záleží na množství karotenoidů. Na chuť má zase vliv množství sacharidů, a tak se někdy můžeme setkat se sladší, jindy s trpčí chutí. Bobulky obsahují vitamíny řady B, dále vitamíny D, E i K. A rovněž vitamín C, jehož množství se v rakytníku vyskytuje více než v citrusových plodech a dalším ovoci, považovaném za kvalitní zdroj tohoto vitamínu, jako je třeba kiwi nebo černý rybíz. 

Páchnoucí podražec může způsobit rakovinu, jed obsahují i některé přípravky na hubnutí Přečtěte si také:

Páchnoucí podražec může způsobit rakovinu, jed obsahují i některé přípravky na hubnutí

Kromě toho v rakytníku řešetlákovém najdeme i další cenné látky, jako jsou některé minerály (například mangan, bor či železo), organické kyseliny a třísloviny. Nesmíme zapomenout na flavonoidy, které se považují za antioxidanty bojující proti volným radikálům a kladně působící na zdraví cév a celého kardiovaskulárního systému. A aby toho nebylo málo, rakytník nabízí také zdravé mastné kyseliny. 

Díky organickým sloučeninám zvaným fenoly se rakytníku přisuzují i určité antibakteriální účinky. Lidé si na rakytníku mohou pochutnat v syrovém stavu a užít si jeho specifické chuti, která někomu připomíná ananas, jiným citrusy. Velmi oblíbený je však rakytníkový sirup a ještě větší popularitě se těší rakytníkový olej, který je předmětem mnoha studií. Podle nich může být lidskému zdraví nesmírně prospěšný.

Galerie: Z rakytníku uděláte marmeládu. A proč musíte mít samčí i samičí keře? 

Rostlina rakytníku je cenná celá

Současné výzkumy ukazují, že rakytník může mít pozitivní vliv na fungování imunitního systému, vliv na správné trávení, má potenciál snižovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu a naopak zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu v krvi a podpořit správnou funkci a zdraví kardiovaskulárního systému.

Podle vědců by mohl pomoci zvýšit odolnost proti stresu, přispívat ke zdraví pokožky a hojení ran. Rakytník patří k těm rostlinám, které lze využít prakticky celé. Kromě bobulí jsou populární například také listy nebo dřevo. Z listí se připravuje čaj, léčivé výluhy i tinktury, a dokonce se přidává do krmiva pro zvířata.

A řezbáři našli zalíbení v rakytníkovém dřevu. Přes všechny klady však existují případy, kdy je třeba konzumovat rakytník s určitou dávkou obezřetnosti. Jde zejména o lidi trvale užívající jakékoliv léky, zejména prostředky na ředění krve nebo ke snižování hladiny cukru v krvi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).