Hlavní navigace

Rakovina ohrožuje podle výzkumu více muže než ženy

16. 6. 2009

Sdílet

Nechuť mužů přizpůsobit se zdravému životnímu stylu a navštěvovat pravidelně lékaře. To je pravděpodobně příčinou rozdílného počtu onemocnění rakovinou a smrtí na její následky u mužů a žen. Tvrdí to experti z výzkumného centra rakoviny ve Velké Británii. Mezi rakovinami, které postihují obě pohlaví, se nemoc pravděpodobněji rozvine u 60 procent mužů, přičemž na následky nemoci zemře 70 procent mužů. Podle britské studie pro tuto statistiku neexistuje žádný biologický důvod, ale pravděpodobně…

Nechuť mužů přizpůsobit se zdravému životnímu stylu a navštěvovat pravidelně lékaře. To je pravděpodobně příčinou rozdílného počtu onemocnění rakovinou a smrtí na její následky u mužů a žen. Tvrdí to experti z výzkumného centra rakoviny ve Velké Británii.

Mezi rakovinami, které postihují obě pohlaví, se nemoc pravděpodobněji rozvine u 60 procent mu­žů, přičemž na následky nemoci zemře 70 procent mužů. Podle britské studie pro tuto statistiku neexistuje žádný biologický důvod, ale pravděpodobně se tak děje proto, že se ženy více starají o své zdraví.

Muži si prý potřebují více uvědomovat rizika, která jim hrozí. Britští vědci tvrdí, že polovině případů rakovinných onemocnění se dá předejít změnou životního stylu.

Podle posledního výzkumu, který vyšel v časopise Men´s Health Week, vědci nejprve zpracovali data všech případů rakoviny v letech 2006 a 2007. Experti nakonec přišli se zjištěním, že o 40 procent více mužů než žen podlehne rakovině a u 16 % se nemoc rozvine hned napoprvé.

I když vyloučíme rakovinu prsu a další rakoviny, které jsou typické pro určité pohlaví – například rakovina plic je typičtějším onemocněním pro muže, protože muži jsou větší kuřáci – jsou rozdíly mezi pohlavími velmi výrazné. Vědci původně předpokládali, že výsledky se nebudou zdaleka tak odlišovat co do rozdílů mezi pohlavími, výzkum však ukázal, že je tomu naopak.

„Zkoumali jsme mnoho typů rakoviny u obou pohlaví a velice nás překvapilo, že mužům hrozí větší riziko, že se u nich nemoc rozvine anebo na její následky zemřou, protože pro to neexistuje žádný biologický důvod,“ řekl zpravodajskému serveru BBC News profesor David Forman z National Cancer Intelligence Network.

„V podstatě nám tento výzkum přinesl zajímavou informaci – a to, že muži se méně podřizují změnám životního stylu a daleko méně chodí k doktorům se symptomy nemocí. Tím se však vystavují většímu riziku rakoviny,“ dodal Forman.

„Z praxe víme, že více než polovině případů rakoviny se dá předejít změnou životního stylu a je zneklidňující, že by taková zpráva mohla ztroskotat na tom, že jsou muži k určitým tématům hluší,“ sdělila BBC Sara Hiomová, ředitelka výzkumu rakoviny ve Velké Británii.

Zdroj: Aktuálně.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).