Hlavní navigace

Rajskou polévku by měli jíst hlavně starší pánové

13. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Rajská polévka se v našich krajích téměř nekonzumuje. Víte proč? A proč by měla?

Vzhledem k tomu, že v minulosti patřila rajská polévka spolu s UHO (univerzální hnědá omáčka) s těstovinami či rýžovým nákypem k negativním symbolům především školního stravování, nesou si někdejší žáci rezidua tehdejších vjemů v sobě dodnes. Rajská polévka se v našich krajích proto téměř nekonzumuje. Nevybavuji si ani, že by tvořila součást nabídky pokrmů v restauracích, byť výjimky asi existují.

Rajčata? Raději zpracovaná

Což je samozřejmě velká škoda, z mnoha důvodů, vycházejících především ze specifických vlastností rajčat. Tím prvním, všeobecně využitelným, je skutečnost, že rajčata patří k těm druhům zeleniny, jejichž konzumace je nutričně vhodnější až po tepelné úpravě. To znamená v podobě protlaků, kečupů (pokud jsou tedy skutečně vyráběny z rajčat), omáček či polévek.

Prevence rakoviny prostaty

Stejně jako v případě jakékoli jiné zeleniny představuje konzumace rajčat prevenci proti rakovině, speciálně rajčata jsou pak podle několika vědeckých studií prevencí proti rakovině prostaty, což je problém většiny mužů po padesátce. Rajčata v jakékoli podobě, optimálně ale po tepelné úpravě, by tak měli konzumovat zejména starší pánové.

Za preventivními účinky rakoviny prostaty stojí karotenoid lykopen, který rajčatům dodává jejich intenzivní zbarvení. Lykopen se na rozdíl od betakarotenu v organismu nemění na vitamín A, což jej na první pohled trochu degraduje, ve skutečnosti je ale jeho přínos pro organismus vyšší, než jako suroviny k „výrobě vitamínu“. Lykopen je totiž velmi silný antioxidant efektivně zabraňující působení volných radikálů a navíc koordinující rozmnožování buněk. Právě to z něj dělá nástroj prevence rakoviny prostaty. K tomu by nicméně bylo podle některých názorů nutné „dostat“ do organismu zhruba 6 mg lykopenu denně, což odpovídá množství zhruba dvanácti rajčat. Na druhou stranu – námi níže prezentovaný recept na rajskou polévku pracuje s polovičním množstvím klíčové vstupní suroviny; také je třeba vědět, že lykopen není jen v rajčatech a navíc platí, že je „lepší něco než nic“.

Nikotin v rajčatech představuje plus

Zejména v souvislosti s tlakem na všeobecný zákaz kouření patří k zajímavostem rajčat také to, že stejně jako jiné lilkovité rostliny (lilek nebo brambory) obsahují rajčata nikotin, který navzdory obecnému mínění není škodlivou látkou, ale naopak zlepšuje pozornost.

Tato droga podle stávajících poznatků podporuje činnost zadní části mozkové kůry a také příslušných sousedních oblastí nacházející se pod mozkovou kůrou. Podle již dřívějších vědeckých výzkumů jde o oblasti týkající se vizuálního vnímání, centrum pro vzrušivost, podráždění či aktivaci pohybu. S opravdu velkou nadsázkou tak lze říci, že lidé, kteří skončí s kouřením, mohou dodávku nikotinu do organismu nahradit podstatně zdravější variantou – vyšší konzumací rajčat nebo právě brambor. To je ale spíš perlička.

Dále: Uvařte si rajskou polévku! Recept i s obrázky, jak na to…

Recept na rajskou polévku

Suroviny k přípravě:

  • 5 až 6 velkých rajčat
  • cibule
  • máslo
  • polohrubá nebo hladká mouka
  • pepř, bobkový list, sůl, cukr, ocet, polévkové koření
  • rajský protlak nebo rajčatová 100% šťáva
  • těstoviny

Postup:

  • Cibuli nakrájíme, osmažíme na másle, přidáme mouku a vytvoříme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme vychladlým vývarem nebo studenou vodou, rozšleháme metlou, aby nebyly hrudky. Místo poloviny vody můžeme použít 100% rajčatovou šťávu.
  • Rajčata přelijeme vařící vodou, po pár vteřinách vodu vylijeme přes cedník a rajčata v cedníku prolijeme studenou vodou. Tak se nám bude snáze loupat slupka. Rajčata nakrájíme na malé kostičky a vložíme do polévky.
  • Přidáme pepř, bobkový list a vaříme od bodu varu asi půl hodiny.
  • Na konci vaření přidáme rajský protlak pro výraznější chuť, dochutíme octem, cukrem, solí, případně polévkovým kořením. Bobkový list vyjmeme. Polévku můžeme rozmixovat.
  • Do polévky přidáme zvlášť uvařené těstoviny dle svého výběru, nebo můžeme místo těstovin přidat vařenou rýži. Na talíři polévku přizdobíme nasekanou petrželkou.

Stejně jako v případě jiných polévek existuje i v tomto případě množství variant, od konzistence, chuti nebo volby do polévky přidávaných složek. Rajská polévka je tak často podávána v podobě rozmixovaného krému, chuťová škála se pohybuje od mírně nakyslé až po sladkou variantu, různé druhy těstovin lze nahradit rýží nebo kroupami, polévku lze dochucovat skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem, tymiánem, novým kořením, zdobit lze pažitkou, bazalkou nebo jinými bylinkami. Rajčata ale samozřejmě nemohou chybět v žádném případě.

Dobrou chuť!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).