Hlavní navigace

Rajčata v plechu obsahují produkty plísní, v testu mnohé propadly

9. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Spotřebitelská organizace dTest podrobila zkoumání konzervovaná rajčata. Testy odhalily zdraví škodlivé látky, které jsou navíc odolné i vůči vysokým teplotám, dokáží tedy přečkat i tepelné opracování.

Téměř třetina konzerv s nasekanými rajčaty, které nechala testovat spotřebitelská organizace dTest, obsahovala rizikové látky. U čtveřice z jedenácti testovaných výrobků laboratorní testy odhalily problémy s mykotoxiny a u několika dalších se našly i pesticidy, informuje dTest v tiskové zprávě.

Test se zaměřil na krájená loupaná rajčata v plechovce

Rajčata jsou základem pro celou řadu oblíbených italských pokrmů. Rajčatové konzervy se do regálů českých obchodů ve větším měřítku na rozdíl od kečupů a rajských protlaků dostaly právě až s růstem obliby italské kuchyně u nás. Podle italských zvyklostí se i v ČR prodávají v několika různých formách. V konzervách spotřebitelé mohou najít rajčata celá loupaná, krájená nebo v podobě jemného pyré.

dTest do laboratoří poslal krájená loupaná rajčata v běžné i biokvalitě nakoupená především v obchodních řetězcích. U řady z nich se jedná o tzv. privátní značky, tedy výrobky vyrobené přímo pro daný maloobchodní řetězec pod jeho označením, většinou bez uvedení konkrétního výrobce. (Podrobně se tématu privátních značek věnujeme v článku Výhody a nevýhody privátních značek: komu se vyplatí? Na serveru Vitalia.cz také najdete velký přehled privátních značek v ČR.)

Konzervovaná rajčata obsahují produkty plísní

Testy se nejprve zaměřily na přítomnost jedovatých produktů metabolismu plísní rodu Alternaria a odhalily přítomnost kyseliny tenuazonové a mykotoxinu alternariol.

Kyselina tenuazonová je mykotoxin produkovaný plísněmi a laboratoř ji objevila ve všech testovaných vzorcích, a to od koncentrace 19 µg/kg u značky NaturFarm až po více než dvacetinásobných 490 µg/kg u Happy Frucht.

Bezpečná denní dávka kyseliny tenuazonové přitom činí 1,5 µg na kilogram tělesné váhy, což u průměrného 70kilového strávníka představuje 105 µg. „V takovém případě by u značky Happy Frucht k naplnění denní bezpečné hladiny stačila jen půlka jednoho balení,“ uvedla znepokojivé zjištění analýzy šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. Upřesňuje, že u výrobků Lidl/Freshona Chopped Tomatoes in Tomato Juice a dmBio Tomaten Stücke Natur by bezpečnou dávku naplnily necelé dvě konzervy.

Druhou jmenovanou zdraví škodlivou látku – mykotoxin alternariol – laboratoře odhalily ve výrobcích Lidl/Freshona Chopped Tomatoes in Tomato Juice a Happy Frucht Gewürfelte Tomaten. „Bohužel nejde o malá čísla. Bezpečná hodnota příjmu alternariolu je 0,18 µg na kilogram tělesné hmotnosti, což by u značky Lidl/Freshona v případě stejného dospělého člověka naplnilo 60 g výrobku, u Happy Frucht dokonce pouhých 17 g,“ říká Hana Hoffmannová.

Galerie: Rajčata v plechu – všechny výrobky zahrnuté v testu

Kompletní výsledky testu naleznete v květnovém vydání časopisu dTest nebo na jeho webových stránkách.

Rizikové látky jsou odolné i vůči vysokým teplotám

Plísně rodu Alternaria snadno napadají ovoce, zeleninu, obilniny nebo olejnatá semena. Mezi nežádoucí účinky alternariových mykotoxinů patří podle autorů testu narušování hormonálního systému a genotoxicita (poškozování molekul DNA) a zkoumá se i jejich potenciální karcinogenita.

Všechny negativní vlivy na lidský organismus však ještě nejsou kompletně prozkoumány. „Pro alternariové mykotoxiny zatím neexistují závazné legislativní limity, proto jsme námi zjištěné nálezy porovnávali s bezpečnými hodnotami jejich příjmu stanovenými Evropským úřadem pro bezpečnost potravin EFSA,“ vysvětlila šéfredaktorka dTestu.

Nepříjemným faktem podle ní je, že zmiňované jedovaté látky v napadeném materiálu zůstávají i po zániku samotné plísně a jsou odolné vůči vysokým teplotám, takže dokážou přečkat i tepelné opracování.

Studie zaměřené na příjem těchto mykotoxinů ukázaly, že bezpečné dávky jsou překračovány zejména u malých dětí, ke kterým se alternariové mykotoxiny dostávají hlavně z obilných výrobků. Ostatní věkové skupiny tyto látky konzumují především v rajčatech a výrobcích z nich, proto je překročení bezpečného příjmu pravděpodobnější u vegetariánů a veganů a dalších lidí, kteří tyto produkty konzumují ve větší míře. 

Ideální je samozřejmě používat v kuchyni rajčata čerstvá, případně si zpracovat vlastní výrobky z nich – připravili jsme pro vás několik tipů, co s rajčaty.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).