Hlavní navigace

Rajčata a melouny: je to ovoce, nebo zelenina?

15. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos / Vitalia.cz
Dohady o to, zda je meloun ovoce nebo zelenina, se vedou celkem často. Napadlo by vás však váhat u takových plodů, jako jsou rajčata? Přitom kvůli tomu byla už několikrát u soudu.

Jak vlastně poznáte ovoce od zeleniny? Pokud vaše definice vychází z toho, že ovoce povětšinou roste na stromech a je v porovnání se zeleninou sladší, jste vedle. Takhle se to totiž rozlišit nedá.

Na druhou stranu je třeba říci, že stačí strávit nějaký čas pátráním po přesné definici rozdílů mezi ovocem a zeleninou, aby se ukázalo, že je to docela věda. Skvělým příkladem je v tomto ohledu právě rajče, které se kvůli přesnému určení svého zařazení dokonce opakovaně dostalo před soud.


Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos / Vitalia.cz

Ovoce, nebo zelenina? Rozdělení není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát

Víno z rajčat?

Před pár dny proběhla zpravodajskými weby zpráva o Pascalu Micheovi, obyvateli kanadského Quebeku belgického původu, který začal vyrábět nápoj z rajčat podobný vínu a nazvaný Omerto. Prosadil si přitom, že nápoj může vyrábět pod názvem víno, k čemuž například potřeboval potvrzení toho, že rajče je ovoce. „Musel jsem se vrátit až do 15. století, abych mohl sledovat stopy různých druhů rajčat,“ citoval agenturní zprávu server iDnes.cz. V Evropě by svůj nápoj přesto prodávat nemohl, ale ne proto, že by zde nemohlo být považováno rajče za ovoce, ale proto, že na zdejším kontinentě se vínem rozumí pouze nápoj z révy.

K tématu: Seriál O VÍNĚ

Není to přitom jediný spor o rajčata, který se kdy v historii odehrál. Tento přírodní produkt se dokonce v roce 1883 dostal před nejvyšší soud v USA, ve sporu šlo původně o clo. Protože zatímco z dováženého ovoce se žádné neplatilo, ze zeleniny ano. Soud tehdy po šestileté právní bitvě rozhodl, že rajče je zeleninou, ačkoli botanici se naopak shodli na tom, že je ovocem a to s botanickými vlastnostmi podobnými vinné révě, jíž se plody podobají například tím, že mají uvnitř semínka. Krom toho se ovoce vyvíjí, zjednodušeně řečeno, z květů.

Právě přítomnost semen v plodech je jedním z hlavních rozlišovacích znaků, které obecně rozhodují o tom, zda jde o ovoce či zeleninu. Soud však zároveň poukázal na to, že rajčata sice botanicky parametry ovoce splňují, ale chuťově a kulinářsky nikoli a nedají se například podávat jako dezert se zmrzlinou. Rajčata a spor o to, zda jsou ovocem a zeleninou, se u soudů v USA opět objevil v roce 2005, od té doby ho například v amerických státech Tennessee a Ohio vedou jako ovoce.

Paprika jako ovoce? Pro botaniky ano

Stačí však projít disputace na webech www.sciencebob.com či www.mentalfloss.com, aby bylo jasné, že je to složitější. Samotná semena, respektive jejich přítomnost v plodu, nejsou jediným kritériem – pro zahradníky je například ovoce plodem víceletých kulturních rostlin a to pro změnu rajčata podobně jako melouny nesplňují.

Výsledek?

Zdá se, že zatímco botanici mají rajčata podobně jako melouny za ovoce, zahradníci obojí považují za zeleninu, stejně jako třeba papriky a dýně, které jsou kvůli přítomnosti semen rovněž botanicky ovocem. Pokud jde o kuchaře, je pro ně rajče zeleninou a meloun, který se naopak dá servírovat jako dezert, ovocem.

Čtěte dále: Kalendář českého ovoce a zeleniny

Taky si nejste jistí, kdy co u nás roste? Pokud chcete nakupovat českou zeleninu a ovoce, základním vodítkem je orientace v kalendáři. Stáhněte si praktického pomocníka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).