Hlavní navigace

Radkin Honzák: Lékaři, smějte se na pacienty

6. 3. 2018

Sdílet

 Autor: ČTK/Dostál Dušan
„Lékař je lékem sám o sobě – musí se umět dávkovat a znát i svoje nežádoucí účinky,“ říká známý český psychiatr Radkin Honzák. Lékaře učí zasmát se v ordinaci.

Věta předního českého psychiatra a populárního publicisty zazněla i na přednášce pro patnáct set lékařů a sester na Kongresu primární péče. Na tuto akci se do Prahy sjeli lékaři pro dospělé, děti a dorost a zdravotní sestry z celé republiky. Kongres jim nabídl informace a novinky ze světa kardiologie, akutní medicíny, neurologie a řady dalších oborů.


Autor: ČTK/Dostál Dušan

Psychiatr Radkin Honzák je zastáncem psychosomatického přístupu

Radkin Honzák tu v rámci své přednášky, jejíž část měla téma Humor a smích v životě a v medicíně, upozorňoval na léčebný efekt smíchu a praktickým lékařům vysvětloval význam využívání humoru v ordinaci. „Lékař, který umí zvládnout humor, má v rukou mocný nástroj, který mu pomůže s léčbou,“ říká psychiatr, který je známým zastáncem psychosomatického přístupu. Čeští lékaři si podle něj dosud zakládají více na svém umění léčit než na vřelosti. „Přitom právě to druhé pacienti nejvíce vnímají a oceňují, zájem okolí člověka pozvedá a pomáhá v uzdravení,“ říká Radkin Honzák.

Na konferenci praktických lékařů a zdravotních sester jste vystoupil s tématem, o kterém se v našich ordinacích moc nemluví. Je jím léčebný efekt smíchu. Chcete učit praktiky či sestřičky smát se v ordinaci na pacienty? Proč?

Protože s úsměvem jde všechno lépe. Humor sdílený oběma stranami je významný komunikační prvek, který zlepšuje vzájemné vztahy, umožňuje sdělit a přijmout některé skutečnosti lépe a snadněji, než když jsou podávány příliš vážně, nebo dokonce s esencí strachu.

Jak přesně smích léčí?

Smích vyvolává svalové uvolnění, snižuje tím stres, snižuje koncentrace stresových hormonů, provětrává plíce, snižuje krevní tlak a vyvolává obecně emoci radosti, která je pro organismus velice příznivá.

Desetiminutový hurónský smích vyvolá dvouhodinový protibolestivý efekt, povzbudí zažívání, aktivuje krevní oběh, působí jako prevence infarktu, podporuje imunitu.

Uzdraví se rychleji pacient, na kterého se lékař usměje, než ten, který doktorovi nestojí ani za „dobrý den“?

To nevím, ale vím, že se bude HNED cítit lépe a že spolupráce se zdravotníky bude kvalitnější.

Smysl pro humor lékaře v očích pacienta rovněž zlidšťuje a usnadňuje komunikaci, jež je podstatnou a, bohužel, podceňovanou součástí každé terapie.

Galerie: Jóga smíchu nerozlišuje mezi předstíraným a skutečným smíchem

Jak jsou na tom podle vaší zkušenosti čeští lékaři a sestry s vřelostí, laskavým přístupem a humorem v ordinaci? 

Amy Cuddy nás učí, že při setkání dvou lidí aktéři bleskově vyhodnotí dvě zásadní vlastnosti: kompetenci a vřelost. Zatímco my si zakládáme na kompetenci, protějšek jako významnější hodnotí vřelost; tu bychom měli prezentovat také. Jsme na tom lépe, než jsme byli, a je stále možnost být na tom ještě líp.

Patří smích na všechna oddělení? Je nemístné chechtat se na onkologii nebo v hospicu, nebo i tady smích a humor pomáhá?

Zacházet s humorem je třeba velmi opatrně, ale zasmát se můžeme všude. Viděl jsem záznamy z hospice vedeného Elizabeth Kübler Rossovou, kde se smála celá rodina i s pacientem, kterého přišla navštívit.

Je smích nakažlivý? Přinese si ho pacient domů místo receptu?

Každá emoce je ze své podstaty nakažlivá a smích rovněž.

Kdy jste se vy sám v ordinaci pořádně zasmál a čemu?

Dneska, když jsem se mezi debatou o pacientech a probíráním neutěšené personální situace ovlivněné chřipkou dozvěděl nový vtip pro odlehčení; bylo to velmi příjemné.

Pracujete coby psychiatr se smíchem nějakým specifickým způsobem? Ev. využívá se při léčbě a terapiích např. jóga smíchu?

Jsem přesvědčen, že velkou část práce lze humorem proložit a v tomto ohledu doporučuji publikace kolegy Nešpora, který se smíchu věnuje intenzivně.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Psychiatr aktivní v ambulantní a lůžkové péči (IKEM, REMEDIS, Psychiatrická nemocnice v Bohnicích, Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK) se specializací na psychoterapii, pedagog (1. LF UK, Fakulta sociálních věd UK), autor řady publikací a článků. Jednoznačně se přiklání k psychosomatickému myšlení, tedy bio-psycho-socio-spirituální koncepci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).