Hlavní navigace

„Raději obličej černý, než žádný,“ přál si čekatel na transplantaci

25. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Donath Business & Media
Přední světový transplantolog Bohdan Pomahač vrací lidem tvář, a to do slova. V Praze mluvil o významu nového obličeje pro těžce poraněné i o etických hranicích rekonstrukční chirurgie.

Český chirurg Bohdan Pomahač převezme dnes večer v pražském Karolinu výroční cenu České transplantační nadace za rok 2012 za rozvoj transplantační medicíny. Se svým týmem jako jeden z prvních na světě provedl transplantaci celého obličeje. Pod jeho vedením lékaři dokázali „vrátit tvář“ již čtyřem pacientům. V loňském roce vedl také zákrok, při kterém byly transplantovány obě ruce najednou. Nebylo to ovšem u nás, ale v USA, kde již roky působí. „Pacientů, kteří by potřebovali podobné zákroky, u nás není moc a vyvíjet metodu na pár pacientech je obtížné,“ vysvětluje chirurg. „V Evropě chybí široká zkušenost v různých oblastech plastické chirurgie na špičkové úrovni. V Americe je v tomto oboru mnohem širší stupeň vzdělávání.“

K tématu: Český chirurg poprvé v USA transplantoval celý obličej

Tvář jsme my

Štefan Vítko, předseda správní rady České transplantační nadace, která ocenění uděluje, vysvětluje význam práce Bohdana Pomahače i v posunu vnímání transplantací samotnými lékaři: „Věnovali jsme se záchraně životně důležitých orgánů, ruce nebo obličej jsme podceňovali, z našeho pohledu nebyly pro život nezbytné.“ Po zkušenostech s rekonstrukcemi obličeje nebo končetin se přístup mění: „Člověku vrátí původní kvalitu života, může vyjít na ulici, pracovat,“ hodnotí dnes Štefan Vítko.

„Tvář je nedílná součást toho, co jsme,“ říká Bohdan Pomahač. Popisuje pacienty po mnoha a mnoha zákrocích v obličeji, kteří byli svým vzhledem odříznuti od ostatních, izolováni. Mohli sice žít, ale jako by nežili. „Viděli jsme obrovskou touhu vypadat zase lidsky, podstoupit jakékoli riziko, které je vrátí do života.“ Chirurg cituje pacienta, bělocha, čekajícího dlouho na vhodného dárce: „Raději obličej černý, než žádný.“

O etice dárcovství obličeje se vedou debaty, doktor Pomahač se nedomnívá, že by šlo o přenos identity z dárce na příjemce: „Výsledek není nikdy stoprocentní, normální, možná se to časem ještě změní. Ale k přenosu podoby nedochází a docházet nebude. Roli hraje součet všech měkkých a tvrdých tkání, stačí milimetrový posun a výsledná podoba je jiná.“

Etické pochyby panují spíše u případných transplantací obličeje v případě dětí. Přestože mají obecně vynikající výsledky, potřebují méně léků a lépe si na transplantované orgány zvykají, v případě obličeje lékaři váhají, minimálně proto, že dítě samo nemůže rozhodnout.

Ze strany rodin dárců se chirurg nesetkal s problémy ani odmítnutím. „V Americe se dárce musí aktivně přihlásit, při převzetí řidičského oprávnění zaškrtne „ano“ nebo „ne“. Buď tedy potencionálním dárcem jste, nebo nejste. S rodinou pak komunikuje orgánová banka, drtivá většina od začátku souhlasila.“

Přečtěte si: Zn: Prodám ledvinu. Teď už to bude legální

Operace jsou, alespoň prozatím, nesmírně nákladné, první tři měsíce léčby počínaje rouškami až po následnou rehabilitaci pacienta vyjdou na čtvrt miliónu dolarů. „Tato čísla jsou ale zavádějící. Každá nová technologie je drahá, zahrnuje i náklady na výzkum, postupně se náklady obvykle daří postupně snižovat až na zlomky původních částek,“ objasňuje Bohdan Pomahač.


Bohdan Pomahač (41) se narodil v Ostravě a vystudoval medicínu na Lékařské fakultě Palackého univerzity v Olomouci. Do bostonské nemocnice Brigham and Women’s Hospital, která patří řadu let mezi deset nejlepších nemocnic v USA, nastoupil na chirurgickou praxi v roce 1998. Primářem kliniky popálenin se stal v roce 2004. Tým českého plastického chirurga Bohdana Pomahače jako první ve Spojených státech provedl transplantaci celého obličeje. Pod jeho vedením lékaři dokázali „vrátit tvář“ již čtyřem pacientům. V loňském roce vedl také zákrok, při kterém byly transplantovány obě ruce najednou. Od roku 2009 je vedoucím programu plastické a transplantační chirurgie.

25. října převezme výroční cenu České transplantační nadace za rok 2012 za rozvoj transplantační medicíny. Česká transplantační nadace uděluje od roku 1998 výroční cenu českým i zahraničním vědcům, kteří se mimořádným způsobem zasloužili o rozvoj transplantační medicíny. Mezi její laureáty patří například prof. P. Terasaki z Los Angeles, který učinil významné objevy v oblasti tkáňové sloučivosti, nebo prof. M. Dubernard z Lyonu, který provedl první transplantaci rukou i první transplantaci tváře na světě. Z českých vědců byli touto cenou dosud vyznamenáni například prof. V. Kočandrle a prof. V. Bartoš, kteří u nás provedli první úspěšné transplantace ledviny nebo slinivky břišní.

Čtěte dále: Daruj ledvinu, prodloužíš si život

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).