Hlavní navigace

Pultový prodej sýrů: Fůra obalů a nervů

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Potravinářská fólie je nejčastěji využívaným obalovým materiálem při prodeji sýrů. Je levná a rychle se s ní pracuje. Ale kdo ji má z těch sýrů sundavat? Do čeho nám prodejci ještě balí sýry?

Musím přiznat, že ač vychází levněji a může obsahovat méně aditiv, která by prodloužila jeho trvanlivost, často jím lednici neplním. Může za to příhoda s koupí malého kousku sýru, který byl tak důkladně přebalen asi metrem potravinové fólie a následně přelepen etiketou velikosti cigaretové krabičky, že se mi do něj podařilo dostat až po lítém boji s nůžkami. A to už mě na něj přešla chuť. Navíc, když takový sýr nesníte, tak abyste vytáhli vlastní igelitový sáček a sýr do něj pro další uchování umístili. Ekolog by zaplakal…

Do čeho prodejci našich pěti největších řetězců s pultovým prodejem balí sýry a proč vůbec? Kdo je v balení mistr a kdo se má ještě co učit?

Maso do novin? To už dávno neplatí

Vzpomínáte ještě na vlašský salát vrstvený do dvojité vrstvy tvrdého nahnědlého papíru, ze kterého jsme jej lžičkou i s kousky rozmočeného papíru seškrabovali? A jak jsme si u toho mlaskali. A vlastně nám zas tak moc nevadilo, že do téhož papíru se v dobách socialismu balilo prakticky všechno – sýry, salámy, ale i maso. Dnes už se nad podobnými praktikami, které se občas ještě praktikují v malých vesnických obchodech, ošklíbáme.

Máme potravinové fólie, papírové sáčky, igelitové sáčky, papírové přířezy i plastové vaničky. Co se komfortu a hygieny týče, jsme samozřejmě někde zcela jinde, ale stále ještě jsme nepokořili Mont Blanc. Často jsme někde mezi Kraví horou a Velkou Mokrůvkou. Posuďte sami.

Co lze použít k balení?

  • Obalové materiály, které přijdou do styku s potravinou, musí mít prohlášení o shodě pro styk s potravinami.
  • Co druh obalu, to jiné, velmi podrobné nařízení Evropské komise.
  • Všechny materiály a předměty ale musí být vyrobeny v souladu se správnou výrobní praxí tak, aby neuvolňovaly své složky do potravin v množstvích, která by mohla jednak ohrozit zdraví lidí, způsobit nepřijatelnou změnu ve složení potravin, nebo způsobit zhoršení organoleptických vlastností potravin.

Globus má sklady plné obalů

První návštěva nás zavedla do Globusu. Sýr v celku tady pořídíte ve fólii, v papírovém přířezu, v polystyrenové vaničce či tácku přebalený fólií. „V několika hypermarketech jsme začali pracovat s novým balicím strojem, který sýry balí na pevnější podkladový papír a poté na ně připevní svrchní průhlednou fólii,“ doplňuje Pavla Hobíková z oddělení externí komunikace Globus. Žádný zázrak to ale není. Ať se budete snažit sebevíc, stejně obal při otevírání nadobro poškodíte tak, že nebude schopen dále sloužit. Stejně dopadnete při otevírání fólie, která má po obvodu svařený spoj i s potravinovou fólií při koupi sýru v celku. Balení do papírového přířezu je relativně pohodlně rozbalitelné, je jen přelepené etiketou. Ta však drží jako přibitá, takže si obal potrháte, ale s přivřením jednoho oka lze obal dále využívat.

Naproti tomu masné výrobky balené do papírového přířezu jsou ještě navíc vložené do sáčku, na nějž je sešívačkou přicvaknutá cenovka. A zkuste to rozbalit bez čar a kouzel.
V Globusu ale nepočítají s tím, že takto balené potraviny budeme v tomto obale dále uchovávat. „Obal je primárně určený k ochraně výrobku při cestě domů,“ dodává Pavla Hobíková. Takže doma přebalit do dalšího zbytečně vyprodukovaného obalu, ať máme ekologickou stopu zas o fous hlubší.

Billa ví, co je pro nás dobré

Bille sice pultový prodej mají, ale sýry na váhu dle vlastního výběru si zde koupíte jenom předem zabalené. Peklem pro milovníky sýrů jsou tu rozhodně sýry balené na polystyrenové podložce, přebalené potravinářskou fólií. Efektně to v chladicím pultu vypadá, o tom žádná, ale jak se máte k sýru dostat, když je zezadu ještě šikovně přelepen etiketou? Opět nezbývá než fólii strhnout a sýr si doma přebalit. Jenže s tím se Bille počítá. „Sýry jsou balené na tácku s průtahovou fólií. Tento obal není určený k dalšímu uchování zboží, neboť průtahová fólie není určena k opakovanému užití. U sýrů tento druh obalu slouží k přenesení zboží. Po otevření balení je třeba nezkonzumované zboží přemístit do potravinové dózy nebo potravinového sáčku,“ řekla námLucie Borovičková z mediálního zastoupení společnosti Billa.

A pokud ještě stále nemáte plný koš jednorázových obalů, kupte si v Bille sýr vcelku. Po jeho rozbalení vám v zbude vám v ruce další zmuchlaný kus dále nepoužitelné fólie. 

Albert balí jen do dvou obalů

V síti hyper a některých supermarketů Ahold se setkáte se dvěma druhy balení. Obdobně jako v Globusu, i zde využívají nekomfortní balení do fólie s obvodovým svárem. Když trhnu, můžu obal hned vyhodit, když použiji nůžky, sýr budu velice složitě vyjímat, protože je přilepen ke stěnám fólie. Druhým způsobem balení je papírový přířez s fólií, který je přelepen etiketou. Je to jeden z nejlepších způsobů balení sýrů, jehož kvalitu však kazí etiketa, která obal při vybalení dosti poškodí. Pro další uchování jej však lze úspěšně využít.

„Obal slouží především k hygienickému přenosu koupeného zboží domů. Na etiketě každého zakoupeného výrobku je přitom uvedeno odpovídající datum spotřeby. To je doba, po kterou použitý obal, při dodržení správných podmínek pro skladování, udržuje a ochraňuje zabalený výrobek v odpovídající kvalitě,“ řekla nám Lenka Karlíková ze společnosti Ahold (vlastníka řetězců Albert).

Tesco – král mezi baliči

Přestože nám manažer externí komunikace Václav KoukolíčekTesca napsal, že se u nich můžeme setkat se čtyřmi druhy balení sýrů, my jsme se v Tescu setkali jen se dvěma způsoby balení. Tím prvním byla potravinová fólie u sýrů v celku – jak ji jednou sundáte, už nikdy ji na sýr nedostanete. Druhým způsobem balení je papírový přířez s fólií, který je přelepen šikovnou etiketou. Když ji přetrhnete v místě, kde se stýkají konce přířezu, nezničíte si obal sýru a můžete ho tak dále použít. „Obal je vhodný k uchování potravin po celou dobu trvanlivosti/spotřeby, který je uveden na váhovém štítku,“ uvedl Václav Koukolíček. U sýrů se jedná o čtyři dny.

Kaufland – papírů král

Asi lze pochopit, že v Globusu balí vlhké masné výrobky do dvou obalů, ale proč obdobně balí v Kauflandu i sýry, to je skutečná záhada. Nejdříve sýr zabalí do papírového přířezu s fólií, a pak ho ještě vloží do papírového sáčku, který přelepí etiketou. Naprosté plýtvání obalovým materiálem, který v konečném důsledku nutně prodej prodraží.

Papír nad zlato

Papírový přířez se jeví jako nejlepší způsob balení krájeného zboží. Záleží však na tom, jak s ním kdo zachází. Pokud ho někde nepochopitelně přebalí další vrstvou, máte při velkém nákupu rázem plný odpadkový koš zcela zbytečných obalů. Sýry v celku je rozhodně lepší kupovat v řetězcích na váhu, dostanete je totiž obvykle balené v papírových přířezech, do kterých se dostanete výrazně snáze než do strečové fólie s etiketou.

Jaké jsou vaše zkušenosti s obaly např. krájených sýrů či uzenin?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).