Hlavní navigace

Pulsová diagnostika pozná nemoc dřív, než se projeví

Sdílet

ROZHOVOR – David Frej má sice lékařský diplom, ale věnuje se přírodní medicíně. Podle jeho zkušeností lze z pulsu odhalit blížící se zdravotní potíže ve značném předstihu.

David Frej používá v rámci svého Centra přírodní medicíny různé diagnostické metody. Jednou z nich je také pulsová diagnostika. Jedná se o starodávnou metodu, základní diagnostický nástroj ájurvédské medicíny. V dávných dobách byla pulsová diagnostika dokonce jediným prostředkem, jak zjistit nemoc.


Autor: Archív Davida Freje

David Frej má praxi internisty. Již roky se ale věnuje ájurvédské medicíně, detoxikaci, regeneraci organizmu a výživě

Jedním z největších znalců pulsové diagnostiky je ájurvédský lékař Vasant Lád. „Měl jsem to štěstí, že jsem se od něj mohl techniku naučit. Jeho zkušenostmi prověřený systém analýzy pulsu se mi v praxi naprosto osvědčil,“ říká David Frej. „Existuje však mnoho jiných metod, jak puls analyzovat, záleží na učiteli. Technika, kterou používám, je sice zřejmě pro naučení nejsložitější, ale zase dle mých zkušeností vypovídá přesně o zdravotním stavu pacienta.“ David Frej se pulsové metodě věnuje už přes deset let, protože zejména praxe na tisících pacientů umožňuje použít tuto techniku k diagnostice.

V čem metoda spočívá a co lze prostřednictvím ní zjistit?

Co si má člověk představit pod pulsovou (nebo také pulsní) diagnostikou? 

Tato diagnostika (měření tepu na ruce, na arteria radialis u zápěstí) je spolehlivou metodou odhalující blížící se chorobu, ještě než se objeví se svými charakteristickými projevy. Vychází ze starodávné techniky a poprvé se objevila před několika tisíci lety v ájurvédské medicíně. Dozvíme se tak, zda se v našem těle neobjevil nějaký patologický proces, či které orgány jsou v nerovnováze a ve které části těla se nám nahromadilo větší množství toxinů. Pulsovou diagnostikou lze tedy zjistit klíčové informace o pacientově stavu.

Zatímco západní medicína používá jen jeden puls, čínská diagnostika rozlišuje tři pulsy na každém zápěstí – povrchový, střední a hluboký, přičemž každý z nich je spojen s příslušným vnitřním orgánem. Povrchové pulsy náležejí orgánům jin (např. žaludek, močový měchýř, žlučník), hluboké pulsy příslušejí orgánům jang (např. srdce, ledviny, játra, plíce atd.). Střední puls vypovídá o vztahu protikladných, ale přitom se doplňujících orgánů, např. mezi ledvinami a močovým měchýřem.

Zdroj: Terapie.aztip.cz

Jak pulsová diagnostika probíhá?

Za základ se považuje tzv. měření nebo odečítání na vřetenní tepně. Na ní jsou tři přesná místa, na kterých se setkává energie s krví (jang a jin) a zrcadlí tak stav celého organismu.

Puls se odečítá na sedmi úrovních stiskem prstů. Začíná se jemným stiskem, kterým se zjišťuje současný stav organismu a případná nerovnováha a postupně je stisk čím dál silnější až k sedmému stupni, kterým se zjišťuje vrozená konstituce. V jednotlivých stupních se dále hodnotí mentální stav, probíhá měření orgánů a tkání, lze určit i čakry, stav trávení a životní energie. Ani nejsilnější stisk však nesmí být příliš pevný, protože jinak bychom puls nenahmatali.

Každá tkáň i porucha se projeví změnami v pulsu – v intenzitě i charakteristice pulsu. Na obou rukách jsou rozmístěny orgány, které se projevuji oslabením nebo zesílením pulsu. Některé orgány jsou na pravé a některé na levé ruce.

Proč právě z pulsu lze zjistit různé informace o zdravotním stavu?

Víme, že základem světa a vesmíru je energie. Krevním oběhem se přenáší energie, vypovídající o stavu těla. Tyto vibrace v organismu se mění v závislosti na denní a noční době, na tom, co sníme a vypijeme, odrážejí denní režim, stres apod.

Co vše lze z pulsu rozpoznat?

Pulsem lze stanovit prognózu (tedy co se odehraje za určitý čas, například v době vyšetření ještě nemáte zažívací obtíže, ale puls již ukazuje oslabení žaludku) a zejména funkční poruchy. Podle západní medicíny jste nemocní až v momentě, kdy vám najdou organickou příčinu.

Pulsová diagnostika se nejčastěji kombinuje s diagnostikou podle jazyka: Diagnostika jazyka pozná nemoc podle barvy a povlaku

Pomocí pulsové diagnostiky se dá předejít vážným problémům a nemocem už devět měsíců před jejich vypuknutím. V té době již lze nerovnováhu na pulsu zaznamenat.

Zdroj: Shintai-praha.cz

Nakolik je pulsová diagnostika přesná ve srovnání s jinými metodami? 

Správné odečítání pulsu vyžaduje nejméně 1000 měření. Prsty terapeuta získají citlivost přes nová centra ve svých konečcích. Pulsová diagnostika poskytuje objektivní informaci o stavu těla, mysli a ducha jedince. Umožní stanovit nerovnováhu (pravou příčinu poruchy) nebo možné onemocnění dříve, než se viditelně projeví. Pokud je terapeut zkušený, je metoda dosti přesná.

Jednou z velkých legend ájurvédské medicíny je dr. Triguna, nyní pětadevadesátiletý vajdija (tradiční lékař), který během minuty zjistí většinu vašich potíží, což jsem zažil osobně.

Nemůže se stát, že člověk je při vyšetření nervózní a výsledky budou tudíž zkresleny? 

Zkušený diagnostik to pozná, ideální ale je, pokud se dvě hodiny před vyšetřením nejí, protože jídlo může měření ovlivnit.

Co následuje po pulsové diagnostice? Navrhujete léčebný postup, odesíláte pacienta k lékaři?

Diagnostika je jedním z diagnostických nástrojů, po kterém následuje doporučení. Na základě vyšetření se stanoví individuální preventivní i léčebný plán, zahrnující životosprávu, rozpis stravy, vhodných a nevhodných potravin, detoxikaci organismu a předepsání vhodných bylin.

Čtěte dále: Bylinky – „manuál pro čarodějnice“ – jak je sbírat, sušit a používat

Související literatura:
Arthur F. Coca: Pulzní diagnostika
Thomas Dunkenberger: Velká kniha tibetské medicíny. Diagnostika a léčení

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).