Hlavní navigace

Pučálka – staročeský fast-food

4. 3. 2015

Sdílet

Na jaře všechno klíčí… Klíčit může i jídlo na talíři. Pučálka je tradiční postní pokrm, navíc přímo nabitý vitamíny. Dřív ho prodávaly na ulici báby pučálnice.

Tradiční staročeský pokrm z naklíčeného hrachu probouzí jarní energii už svou zelenkavou barvou. Pučálka přichází z naší minulosti jako klasické postní jídlo. Bylo možné koupit si ji i jako takový „pouliční fast-food“. Jako si dnes můžeme dát na hlavní třídě párek v rohlíku, čtvrtku pizzy nebo kebab, stejně tak si dříve lidé mohli koupit pučálku.

 

Báby pučálnice ve svém malém stánku pražily naklíčený hrách a prodávaly jej kolemjdoucím. Trochu zdravější pouliční občerstvení, než se dá sehnat dnes, co říkáte?

Pučálka neboli pálenec

Pučálka je neodmyslitelnou součástí tradičních lidových oslav. Její legenda se však měnila i dle krajových zvyklostí. „Na Nepomucku na čtvrtou postní neděli pekli pučálku na másle, upravili ji s rozinkami a pokroutkami (cukrovinkami) nasladko a podávali odpoledne ženichům, neboť ten den se chodilo na námluvy. Nechyběl u toho ani výmluvný kecal, který vychvaloval ženichovy přednosti. Matka případné nevěsty pak předložila ženichovi pučálku s vidličkou a čekala, zda si řekne o lžíci, aby ukázal, že umí jíst pučálku,“ uvádí na svém webu Jana Florentýna Zatloukalová, autorka (nejen) Kuchařky pro dceru, a pokračuje: „Ze všech národopisných oblastí ale vyniká Chodsko, které má pro pučálku své vlastní pojmenování – pálenec. Opečený hrách se jedl na čtvrtou postní neděli, družebnou. Končily přástky a začínala práce na poli, a to Chodové museli nějak oslavit.“

Hrách naklíčením získá na vitamínech

Naši předkové moc dobře věděli, proč pučálku jedli a proč z ní opředením všemi možnými legendami, pohádkami a pověstmi udělali tradici. Naklíčením v sobě hrách zmnoží obsah látek cenných pro naše tělo – enzymů a vitamínů skupiny B, E, C, provitamínu A. Naklíčené luštěniny jsou navíc i lépe stravitelné a snižuje se nadýmavost hotových pokrmů.

Více: Luštěniny: dobrý důvod k namáčení

Takže si pučálku doma klidně dejte, i když zrovna nedržíte půst. Je výborná jako lehká večeře, křupavé televizní „zobání“, jednoduchý oběd, který se dá navíc vzít v krabičce kamkoliv s sebou… prostě všestranná zdravá pochoutka.

Příprava pučálky

První a jedinou překážkou při přípravě pučálky může být samotná koupě celého zeleného hrachu. Ten totiž v každém krámě neseženete. Jakmile na něj ale v nějakém supermarketu nebo obchodě se zdravou výživou narazíte, máte vyhráno. Teď už vás nic těžkého nečeká, naopak.

Celý hrách přeberte, zbavte ho všech přebytečných slupek a jiného smetí, přebraný hrách zalijte dostatečným množstvím vody (asi dvojnásobek, než máte hrachu) a nechte ho přes noc odpočívat, nejlépe celých 24 hodin. Během této doby se doporučuje vodu ještě dvakrát či třikrát vyměnit. Poté ji slijte a hrách jemně propláchněte vodou studenou. Teď nechte hrách (už bez vody) opět 24 hodin stát v nádobě zakryté fólií s několika dírkami. Po této době už na hrachu uvidíte krátké klíčky. Buď můžete hrách opatrně propláchnout a pustit se do samotné přípravy pučálky, nebo ještě opakovat proces z druhého dne – po propláchnutí nechat dalších 24 hodin stát.

Pučálka je na přípravu opravdu jednoduchá, možná jen klíčení hrachu vám může vzít trochu času – i když přiznejme si, že většinu práce udělá hrách sám bez naší pomoci. Rozehřejte si na pánvi máslo nebo sádlo. Na něm pak opražte naklíčený hrách, lehce ho osolte, opepřete. Při pražení hrách na pánvi jen lehce protřásejte. Pučálka je hotová asi po třech až pěti minutách. Hrách by neměl chutnat „syrově“, měl by ale zůstat křupavý.

Pučálka se dá jíst na sladký i slaný způsob. Sladkou pučálku mohou doplnit rozinky, med či sušené ovoce dle chuti. Slanou klidně ochuťte česnekem.

Použité zdroje:
www.ireceptar.cz
www.kucharkaprodceru.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).