Hlavní navigace

První rtěnky v Československu opalovali nad kahanem. Zájem byl obrovský

20. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Družstvo Detecha vyrábí rtěnky již od padesátých let minulého století. V tehdejším Československu bylo až do vzniku Dermacolu jediným výrobcem. První modely opalovali nad kahanem a formy čistili jelenicí.

Její kořeny sahají až do starověkého Egypta. Byla nejpopulárnějším líčidlem 20. století a pro mnohé ženy je dodnes nepostradatelná. Rtěnka neboli růž. Od padesátých let ji vyrábí i tradiční družstvo Detecha z Nového Města nad Metují, a to pod kosmetickou značkou Regina. V dobách nejvyššího odbytu prodala na 700 tisíc kusů ročně a její růž nechyběla snad v žádné kabelce v Československu.

Rtěnky bez konkurence

I ženy v éře socialismu toužily po výrazných rtech, které znaly z portrétů slavných hvězd. Jenže kde onu tyčinku z loje, vosku, lanolinu, parfému a pigmentu vzít? Odpovědí se staly právě výrobky z Nového Města nad Metují, zprvu připravované tak, že se směs na rtěnku vylila do formy a poté se ztuhlé kusy opalovaly kahanem.

„Dělalo se to dlouhá léta kvůli tomu, aby se růže začaly lesknout,“ vzpomíná Zdena Borůvková, která v novoměstském družstvu pracovala dlouhých sedmačtyřicet let. Vybavuje si, jak se tehdy formy čistily jelenicí a jak na tehdy populárních výstavách a veletrzích stály zákaznice na rtěnky Regina dlouhé fronty. „Největší taková akce bývala v Brně, kde býval obrovský zájem. Snažili jsme se lidi oslovit i tím, že jsme je nechali namíchat odstín, který si na místě nalili do formy a měli rtěnku hotovou.“

Regina se stala synonymem pro kvalitní líčidla, československé ženy její produkty vyhledávaly a žádaly, ostatně až do vzniku Dermacolu v polovině šedesátých let na trhu chyběla konkurence. „Jiná kosmetika se dala sehnat maximálně v Tuzexu. Občas se dalo něco dovézt z východního Německa, později třeba z Maďarska,“ popisuje Zdena Borůvková. I po vzniku několika výrobců zkrášlovadel hrála dlouho Regina prim, v době největšího odbytu prodávala stovky tisíc rtěnek ročně. Její produkty byly tak vyhlášené, že se dokonce našli snaživci, kteří je padělali.

Fialová devadesátá léta

Zprvu byly populární hlavně rudé a světle růžové odstíny, trendy se ovšem postupně měnily. S úsměvem vzpomíná Zdena Borůvková s několika kolegyněmi na fialovou éru počátku devadesátých let. „Po revoluci všichni nosili vše fialové, i pánové saka. Vzpomínám si na jednoho, který když vyndal ruce z kapes, tak měl obarvené ruce, protože jeho oblek pouštěl,“ smějí se ženy, které prožily v Deteše velkou část svých životů.


Autor: Detecha

S kolegyněmi se také pobavily při vzpomínce na několik experimentů, které jim nevyšly. Například neslíbatelné rtěnky. „Dala jsem si k obědu pečené kuře a růž byla pryč,“ vybavila si Zdena Borůvková a vzápětí vysvětlila, že tuk zkrátka rtěnku rozpustil. Velké úspěchy naopak Regina slavila s duem, tedy sadou rtěnky a laku na nehty ve stejném odstínu, velmi oblíbené byly také dvoubarevné tyčinky, kde každá polovina hrotu měla jiný odstín.

Na přelomu tisíciletí byla populární oranžová barva rtěnek, své věrné zákaznice má již po dlouhá léta „desítka“. „To je taková ostrá červená. Vzpomínám si, jak za námi jezdil jeden ředitel z Pardubic a bral pro ženu vždy deset balení. Dělaly jsme si s kolegyněmi legraci, že si to maže i na chleba,“ popisuje Zdena Borůvková.

Nejpopulárnějším odstínem napříč režimy i generacemi je „čtyřiadvacítka“, tedy růžovofialová rtěnka. „Kvůli tomu, že sluší každé ženě. Hodí se ke každé pleti, ať už jste studený, nebo teplý typ,“ přiblížila Jana Nýčová, současná předsedkyně Detechy. Ta se snaží držet krok s dnešní nesmírně širokou konkurencí, dostává Reginu zpět do regálů drogerií. „Po revoluci skončily velkoobchody, zpřetrhaly se obchodní sítě a najednou jsme museli objíždět spoustu malých drogerií a snažit se zboží udat. Mnohokrát se nám stalo, že jsme poté za kosmetiku nedostali zaplaceno a běhali po soudech,“ přibližuje divokou atmosféru devadesátých let Zdena Borůvková.

Klasika i nové trendy

Jana Nýčová dnes neřeší jen byznys, ale spolu s vývojáři přemýšlí nad inovacemi, přichází s nápady, sleduje trendy. Čerstvou novinkou Detechy jsou tekuté rtěnky. Ty se od klasických tuhých rtěnek liší konzistencí i složením. Klasická tuhá rtěnka Regina je směsí tuků, vosků, olejů a barevných pigmentů. „Na kvalitu jsou kladena velmi přísná kritéria. Technicky se zkouší roztíratelnost, kdy při zkoušce kresbou na hřbet ruky nesmí docházet ke střídání intenzity barevného odstínu a ani k odlamování kousků hmoty. Vzhled musí být makroskopicky homogenní, žádoucí je hladká hmota (rtěnka nesmí vykazovat viditelné výkvěty a výpotky) bez nečistot a cizích příměsí,“ popisuje manažerka. Vzhled, vůně, odstín, chuť a roztíratelnost se posuzují smyslově v laboratořích.

Složení klasické tuhé rtěnky Regina:

  • z vosků jsou to včelí, karnaubský, Candelilla,
  • z olejů jojobový, ricinový,
  • z tuků hlavně lanolin.

Složení tekuté rtěnky Regina 7days:

  • neobsahuje vosky ani klasické tuky,
  • z olejů obsahuje ricinový, dále změkčovadla a zahušťovadla na bázi palmového nebo kokosového oleje, silikonové oleje.

Tekutá rtěnka Regina je pak moderní variantou líčení rtů bez parfémů a bez příchuti. Hmota tekuté rtěnky je řídká, podobně jako u lesků na rty. „Zajistí tak rtům výrazný, matný a upravený vzhled. Sytost barvy si můžete zvolit podle svého přání,“ říká Jana Nýčová. „Textura je lehká, dobře kryvá a nelepí. Oproti klasické rtěnce vytvoří na rtech odolný film, který vydrží daleko déle bez stírání oproti běžné rtěnce.“ Další výhodou tekutých rtěnek je aplikátor, kterým se snadno vykreslí tvar rtů. Tyto rtěnky jsou sytě pigmentované.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).