Hlavní navigace

První pomoc při hypoglykémii: Čokoláda nepomůže, raději džus!

12. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Člověka, kterého postihne hypoglykemický šok, snadno zaměníte s opilcem. Kolaps však přijde náhle. První pomocí je cukr v tekuté podobě. Při těžké hypoglykémii u diabetika volejte záchranku.

Už se s vámi někdy zatočil svět? Znáte ten pocit, když vynecháte jídlo, nebo to přeženete v posilovně a navíc pak nemáte čas si dát po tréninku svačinu? Lehký třes rukou a nutkání sníst cokoliv sladkého, ale hlavně rychle? Nejdřív je to jen hlad, pak se cítíte malátní, unavení… tak se projevuje hypoglykémie. Takže máte matnou představu o tom, jak se cítí diabetik, opravdu jen matnou. Diabetický záchvat je mnohem horší.

Hypoglykémie přijde rychle, na rozdíl od opilosti

„Hypoglykémie se projevuje zvýšenou nervozitou, malátností, zmateností, neschopností jasně myslet, rozmazaným viděním, nadměrným pocením a často i pádem s bezvědomím,“ osvětluje diabetoložka a obezitoložka Michala Pelikánová, proč si okolí snadno splete diabetika, kterého postihne diabetický šok, s opilcem. Hypoglykémie však na rozdíl od opilosti přichází náhle, jako blesk z čistého nebe. Opilost obvykle očekáváme, a pokud ne my, tak naše okolí.

MUDr. Michala Pelikánová

diabetolog a obezitolog,

vedoucí lékařka oddělení diabetologie na Poliklinice Budějovická v Praze 4,

www.poliklinika-budejovicka.cz

Hypoglykémie se netýká jen diabetiků

Normální hladina cukru v krvi je 3,5 – 5,0 mmol/l. Je řízena především funkcí slinivky břišní. Organizmus si ji dokáže sám pohlídat, sám reguluje, kolik inzulínu může vyprodukovat, aby byla zajištěna ideální hladina cukru v krvi. U diabetiků je ale tato funkce narušena.

Lehký pokles zvládne většinou každý sám, pokud ale hladina cukru v krvi spadne až pod 2,8 mmol/l, je to vážnější. Aby pacient zvládl těžkou hypoglykémii, potřebuje většinou pomoc další osoby. Hypoglykémie se ale netýká jen diabetiků.

Sami se s ní, jak už bylo řečeno v úvodu, mnohdy potýkáme a není to nikdy nic příjemného. „Nejčastější příčiny hypoglykémie jsou vynechání či zpoždění jídla, konzumace příliš malého množství jídla, konzumace alkoholu bez jídla, nadměrné cvičení či déletrvající cvičení bez příjmu jídla, vysoká dávka inzulínu či léků snižujících hladinu cukru v krvi nebo probíhající onemocnění,“ říká Michala Pelikánová. Upozorňuje ale zároveň na to, že zdravý člověk včas rozpozná příznaky blížící se hypoglykémie. Cítí právě již výše zmíněný hlad, únavu, pocení, třes.

Malé dítě hypoglykémii neavizuje

Diabetik by si měl svoji hypoglykémii hlídat pravidelným měřením, měl by být i o zvládání tohoto stavu poučen a poznat, „když to přijde“. Vždy ale nejde vše podle plánu. Kupříkladu malé děti do šesti let hypoglykémii neavizují, a pokud u nich dochází k těmto stavům častěji, rychleji „spadnou“ do bezvědomí.

K hypoglykémii může dojít i u pacienta, který si musí inzulín aplikovat injekcemi. Stačí si vpíchnout větší dávku, než je potřeba.

Diabetici se před lékařem hypoglykémií nechlubí – bojí se ztráty řidičáku

Diabetici mohou stavy nezávažné hypoglykémie zažívat i několikrát do jednoho měsíce. U svého lékaře ale o tom někteří nemluví. Bojí se, že by se dozvěděli, že se jejich stav zhoršil, nebo by jim hrozilo odebrání řidičského průkazu. Ví to ale jejich okolí?

Tady může nastat problém. Při hypoglykemickém záchvatu může jít v krajním případě i o život. „Pacient s diabetem a těžkou hypoglykémií může na následky hypoglykémie zemřít, není-li mu poskytnuta včasná pomoc. Hypoglykémie ovlivňuje nejen celkové vnímání a pacient může upadnout do bezvědomí, zásadně ovlivňuje hlavně kardiovaskulární systém, způsobí srdeční arytmii, která může vést až k srdeční zástavě a smrti,“ říká diabetoložka. Nedělá z toho žádnou „kovbojku“, naopak. Bohužel pro mnohé lidi, zvláště ty starší, je diabetes normální. Má ho v jejich věku „přece kde kdo“. Kámen úrazu ale může nastat v obavě okolí. Bojíme se oslovit cizího člověka, a co teprve, když se potácí po chodníku.

 

Při hypoglykémii čokoláda neposlouží, radši džus

Při lehké hypoglykémie, kterou může zažít i zdravý člověk, postačí jako první pomoc sladká tekutina. Michala Pelikánová uvádí jako příklad čaj se čtyřmi lžičkami cukru, 200 ml kolového nápoje nebo džusu. Cukry se totiž nejrychleji vstřebávají v tekuté podobě.

Je zcela bezúčelné zachraňovat hypoglykémii dia cukrovinkami, ty „rychlý cukr“ neobsahují. Ač je to překvapující, příliš nepomůže ani čokoláda, tedy u hypoglykémie ne, tuky obsažené v ní totiž vstřebávání cukru zpomalí. Stejně tak i tuky v mléce. Jako první pomoc tedy není nejvhodnější ani sladký jogurt.

Pokud se stav po čtvrt hodině nezlepší, podejte opět rychle vstřebatelné cukry, a poté po další čtvrt hodině je vhodné doplnit ty „pomalé“. Většina diabetiků u sebe nosí cukr, ať už kostkový, tekutý nebo ve formě bonbonů.

První pomoc při lehké hypoglykémii

  • co pomůže – rychlé cukry, ideálně sladká tekutina – např. čaj se čtyřmi lžičkami cukru, 200 ml kolového nápoje nebo džusu
  • co nefunguje – dia cukrovinky, čokoláda, sladké mléčné produkty
  • co dál – pokud se stav do 15 min. nezlepší, podejte opět rychle vstřebatelné cukry, a poté po další čtvrt hodině je vhodné doplnit ty „pomalé“ – např. cukr, bonbon

Těžký diabetický šok potřebuje záchranku

Pokud se ale setkáme u někoho ve svém okolí s těžší hypoglykémií, je třeba přivolat zdravotníka, který podá infuzi s glukózou. MUDr. Pelikánová ale doporučuje při vážné hypoglykemii přivolat záchranku. „Na jakékoliv bezvědomí je třeba reagovat ihned. Není třeba pátrat po přesné příčině tohoto stavu. Je nutné ověřit životní funkce (dech, puls) a začít s byť i laickou pomocí a resuscitací. Pacienta zajistit proti dalšímu úrazu a zajistit životní funkce, včasně zavolat RZP (155) s lékařem.“

Zdravému člověku i diabetikovi pomůže jako účinná prevence vyvážená a především pravidelná strava. Snídejte, svačte, obědvejte, zase svačte a večeřte. Druhá večeře v podobě bílkovin je povolena i ve zdravém jídelníčku. Správnou funkci slinivky břišní prý také podporuje „sladká“ zelenina, jako je dýně, mrkev, zelí, cibule nebo petržel.

Použité zdroje: www.zivotacukrovka.cz/cla­nek/365/vyskyt-hypoglykemii-u-diabetiku-je-vyssi-nez-se-dosud-predpokladalo/

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).