Hlavní navigace

První pomoc absolventům kursu negativního myšlení

12. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Podobně jako zemědělci, má i naše psychická kondice čtyři nepřátele: jaro, léto, podzim a zimu. Bádání rabínů v Izraeli prý došlo k závěru, že jediná záruka toho, že nebudeme prožívat „slzavé údolí“, je nenarodit se. Nejsem rabín, ale párkrát mne to napadlo taky.

Stařičký vtip dí: Zemědělci mají čtyři nepřátele: jaro, léto, podzim a zimu. Je známa i varianta ze soutěže O zlatou mříž. Zemědělce tam zastupuje socialismus, eventuálně budování komunismu. Co bylo, bylo. Dnes ani soudruzi z NDR neudělají chybu, napíší-li: Psychická kondice má čtyři nepřátele… atd. viz výše. První dvě slova je možno nahradit. Namátkou pojmy duševní hygiena, psychická vyrovnanost, optimistické, pozitivní myšlení, neexistence poruch nálady, osobnostní stabilita, reálné sebehodnocení i hodnocení druhých. Coby manželský poradce mohu dodat: klidné a spokojené manželství. Atd. málem do nekonečna. Inu:

Jaro

Jarní únava, pohled na „dvě srdéčka v jednom rytmu“ s pocitem mírné, někdy i velké závisti: „I tu hloupou kytku šeříku si musím natrhat sama. Bože, zas musím vyhodit pár korun za první sněženky… Kde je ta doba, kdy jsem z lásky tuhle tradici zavedl? Ano, probouzejí se u mne jarní touhy. Ovšem, co je doma, to se počítá, ale neláká.“ Tzv. první psychiatrické žně.

Léto

„Včera neděle byla…a zase to stálo za nic…“ aneb: „Z lehce oblečených ženských, které potkám, jsem úplně paf. Jenže mám dvě děti...

Dovolená s manželem či manželkou: „Dvojnásobek výdajů a polovina radosti. Horko, nebo lije a lije…“

Podzim

Nejvíc pacientů v psychiatrických ordinacích – tzv. druhé psychiatrické žně. Mizerné počasí. Babí léto… ale ano, „s babou (chlapem) mého srdce tvrdá mez netlačí. Snubní prstýnek s jiným než jejím (jeho) jménem ano.“ Ten tlačí někdy po čertech moc.

Zima

Vánoce, Vánoce přicházejí… „Bude to stát strašné peníze a zase se strašně pohádáme.“ Že by psychiatrické dožínky? Silvestr – svátek alkoholiků amatérů. „Hned po půlnoci půjdu s pravdou ven – rozvod je řešení… ale co děti?“

Minikurz první pomoci

Bádání rabínů v Izraeli prý došlo k závěru, že jediná záruka toho, že nebudeme prožívat „slzavé údolí“, je nenarodit se. Nejsem rabín, ale párkrát mne to napadlo taky.

První pomoc

  • Světlo nejen na konci tunelu: Minimálně jednou, ale spíše dvakrát týdně něco, na co se lze těšit. Žádné výmluvy a odkládání! Může to být maličkost.
  • Alespoň špetku „modrého života“: Nejméně jednou týdně tzv. dobrý skutek. Pomoci lze lidem, zvířatům, dobré věci, květinám, životnímu prostředí.
  •  Sex, jídlo a autogenní trénink, radí proti úzkosti britský psycholog Hans Eysenck. Jasná zpráva: pochutnejte si na něčem.
  • Amatérská terapie: arteterapie, biblioterapie, muzikoterapie, zooterapie, terapie prostředím.

Zní to složitě, ale není to žádná věda. Ani výdaje nemusí být velké.

Zajít na výstavu, do divadla, kina, přečíst si dobrou knihu nebo třeba i bulvární tisk – pokud nám to učiní radost. Rekreačně sportovat, pořídit si psa – konečně nás někdo bude mít rád a dá nám to i najevo. Pustit si dobrou hudbu… dobrá tu je ta, která nás potěší. Zajít na sportovní utkání – pokud se tam setkáme s nespravedlností, lze to dát ve vší slušnosti patřičně hlasitě najevo. Drobná úprava bydlení. Návštěva antikvariátu nebo second handu… možná i obojího.

Sám sobě lékařem

Pro stále doporučované maličkosti není třeba mnoho úsilí. Přitom působí málem na celý obvod našeho těla. Vitamíny z ovoce i zeleniny ano, mnoho sladkostí ne… i když samy o sobě uklidní, může vás zneklidnit pomyšlení na cukrovku. Alkoholik je ten, kdo pije, i když mu to dělá sociální obtíže. À propos, nešlo by ony obtíže poněkud omezit? Střídat aktivní a pasivní odpočinek. První je ve střídání činnosti. Druhý znamená vypnout a, chcete-li, párkrát učinit intenzivněji nádech a výdech. Ne jako Emil Zátopek, blahé paměti v cíli maratonu. Dýchá mi to – zhluboka a klidně.

Zamyšlení nad rozvrhem dne – není tam něco, co by šlo změnit k lepšímu? Nebo dokonce „poslat do výslužby“?

Pokud je vše v pořádku, pak jsi něco přehlédl

Důkladné seznámení s Murphyho zákony o pravděpodobnosti limitně se blížící jistotě ve výskytu katastrof: povzbuzující a věštecké jsou všechny. Namátkou: věci jdou od špatného k horšímu. Každá změna ohrožuje. Pokud to vypadá, že vše je OK, pak jsi něco přehlédl.

Mocná je Murphyho inspirační hodnota. Díky němu (a své praxi) namátkou vím, že „v manželství je kritický první rok… a pak všechny další.“ Pro seznámení pak platí: muž po čtyřicítce je buď ženatý, zadaný, nebo psychopatický. Pokud je to fajn, slušný a přitažlivý chlap – ideální partner pro ženu – pak již svého partnera má. Seznamování je jako telefonování: buď je to omyl, nebo obsazeno.

Zdravý pacient je jen nedokonale vyšetřený. Může-li čtenář (posluchač, manželka, manžel, dítě, kolega, šéf) něco špatně pochopit, pak to špatně pochopí. Není to ničí vina, že jste ztratil(a) všechny iluze; je jen vaše vina, že jste iluze měl(a). Na druhém břehu je tráva zelenější. Těšit se na stáří je správné; ovšem výhradně pokud jste mladí nebo hloupí, eventuálně i oboje.

Genetika je mocná čarodějka. Dobré vlastnosti předává vašim dětem výhradně po druhém z rodičů. Špatné vlastnosti mají po vás. Nikdy neříkej nikdy… V rozvodové variantě: nikdy neříkej ani si nemysli: tohle by můj manžel (manželka) nikdy neudělal(a). Nejen zde, i obecně platí zásada: možné je všechno!

Takto důkladně připraveni obvykle zjistíme, že přece jen nemůže být tak zle (aby teoreticky zítra nemohlo být hůř). Jinými slovy:

Věci – přinejmenším některé – nedopadají obvykle tak zle, jak se zdálo před tím, než nastaly.

Jen pesimista může být příjemně překvapen.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Tomáš Novák – poradenský psycholog, autor řady článků a knižních publikací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).